Indien u deze e-mail niet kunt lezen klik dan hier.
 
Kunst met Anton
Beeldbellen blijft!

Ervaringsdeskundig

Samen voor de jeugd
Ik beslis zelf
Overname SWLG
Kijkje in de keuken
Op volle sterkte
Iedereen over
Volg ons!

Expositie ‘Heijboer Inspireert’

Op 24 november opende burgemeester Bijl van Purmerend de expositie ‘Heijboer Inspireert’ in het Purmerends gemeentehuis. Dit is een groepsexpositie van Kunstgroep Odion en Fred’s van Prinsenstichting. De kunstenaars van beide organisaties werkten samen en lieten zich inspireren door de levenswijze en kunst van Anton Heijboer. Tot 12 januari is de tentoonstelling te bezichtigen in het gemeentehuis van Purmerend aan de Purmersteenweg 42. Verder krijgt onze Kunstgroep een andere naam, namelijk ‘Kunstatelier’. Doordeweeks kunt u de expositieruimte van het Kunstatelier bezoeken. Hier vindt u prachtig werk van o.a. glas, steen en papier-maché. En alle kunst is te koop! Kunstatelier is gevestigd in Dagactiviteitencentrum De Noordster aan de Landsmeerstraat 3 te Purmerend.
 
 

Beeldbellen blijft vast onderdeel

Odion houdt Beeldbellen als vast onderdeel in de ondersteuning aan cliënten. Sinds januari 2016 is de digitale ondersteuning door middel van Beeldbellen een onderdeel in de begeleiding van Odion. Inmiddels is er een evaluatie geweest middels enquêtes die gehouden is onder ambulant medewerkers en onder cliënten. Uit de enquêtes blijkt dat Beeldbellen een mooi middel is om kort en frequent contact te hebben met cliënten en zij voelen zich hierdoor veelal veiliger. Ook is de begeleider in staat om een terugval eerder te signaleren, omdat er vaker contact is. Verder wordt Beeldbellen regelmatig ingezet. Beeldbellen vervangt niet het persoonlijke contact. Het bezoek aan huis blijft het vaste contactmoment en wordt afgewisseld met Beeldbellen.

Cliënten als ervaringsdeskundigen

Zeven enthousiaste cliënten, met een diploma ervaringsdeskundigheid, hebben de afgelopen maanden binnen Odion hun ervaring ingezet. Een cliënt deed verschillende rollenspelen in een cursus Bemoeizorg voor medewerkers. Een andere cliënt gaf een inspirerende presentatie tijdens de introductiebijeenkomst voor nieuwe medewerkers van Odion. Ook gaf een cliënt uitleg aan medewerkers over de werking van een medicijn app (zie foto). Met deze app beheert zij zelfstandig haar medicijnen zonder pillen te vergeten. Deze eerste samenwerking werd door medewerkers en ervaringsdeskundigen als positief en waardevol ervaren. Want wie kan er beter vertellen hoe het is om met een beperking te leven en te worden begeleid door Odion dan de cliënt zelf?! Odion wil daarom de ervaringsdeskundigheid een vaste plek geven, zodat de ervaringsdeskundigen veel vaker ingezet worden.

Netwerkmiddag ‘Samen voor Jeugd’

Op dinsdag 7 november organiseerde Odion samen met CLUP de netwerkmiddag "Samen voor Jeugd". Deze middag vindt één keer per jaar plaats en wordt door twee organisaties georganiseerd. Ruim 80 professionals die te maken hebben met jeugd in de regio Waterland ontmoetten elkaar op het Service Bureau van Odion in Purmerend. Medewerkers van bijvoorbeeld de politie en jeugd- en opvoedhulp Spirit! waren aanwezig. Het thema van de middag was ‘netwerken’. En dat werd ook volop gedaan. Middels verschillende werkvormen gingen de professionals  in gesprek en leerden elkaars organisatie beter kennen. Door de actieve werkvormen voelden iedereen zich betrokken en uitgenodigd om te vertellen over hun organisatie. Mede dankzij deze ontmoetingen kan de zorg en ondersteuning aan en rondom het kind goed worden afgestemd en beter worden georganiseerd.

Themadagen eigen regie

Een groep van 6 cliënten heeft voor cliënten van Odion drie themadagen georganiseerd over eigen regie. De drie themadagendagen, met als titel ‘Ik beslis zelf’, werden bezocht door ruim 75 cliënten in september, oktober en november. De cliënten vonden de dagen leerzaam, maar ook gezellig. Odion is erg trots op het voorbereidingsteam dat ondersteund werd door 2 coaches. Er ligt nu veel en mooi materiaal uit de workshops klaar. De leden van de voorbereidingsgroep gaan met Odion in gesprek over hoe deze materialen verder gebruikt en ingezet kunnen worden. Natuurlijk met als doel om de eigen regie van cliënten meer en meer te versterken!

Overname SWLG; continuïteit zorg en werkgelegenheid

In juli is Odion benaderd door Stichting Woonvoorzieningen Lichamelijk Gehandicapten (SWLG) vanwege haar kwetsbare financiële situatie. Ook het Zorgkantoor vroeg dringend hulp van Odion. Wij wilden graag een helpende hand reiken om de continuïteit van zorg van de cliënten van SWLG te borgen en de werkgelegenheid voor de betrokken medewerkers te garanderen. Tevens wordt door deze overgang onze positie in de ondersteuning aan mensen met een lichamelijke beperking en NAH versterkt. SWLG is een kleinschalige aanbieder van zorg in Purmerend en omgeving voor mensen met een lichamelijke beperking en/of niet aangeboren hersenletsel (NAH). Zij biedt zorg aan 113 cliënten door 93 medewerkers binnen drie locaties en in de wijk. De medezeggenschapsorganen van beide organisaties hebben een positief advies uitgebracht. Het overnameproces verloopt voorspoedig en de ondertekening zal naar verwachting 14 december plaatsvinden. De goedkeuring door diverse toezichthouders is nog een voorwaarde. De overname zal in principe in januari 2018 een feit zijn.
Jouw baan, mijn baan
Van 6 t/m 17 november deden bijna 200 medewerkers van Odion en RIBW Zaanstreek, Waterland, West-Friesland ervaring op bij een andere locatie. Het project ‘Jouw baan, Mijn baan’ biedt medewerkers van beide organisaties de mogelijkheid om in elkaars keuken te kijken. Hiermee kunnen medewerkers hun netwerk verbreden en hun blik verruimen. Sandra Horsman is teamleider bij Odion en liep mee bij het Sociaal Wijkteam in Zaandam. Zij schreef: De dag bestond uit luisteren, spreken met medewerkers en meelopen naar een collega instelling. Ook was ik aanwezig bij een inloop afspraak. Wat mij opviel is dat je met alle lagen van de bevolking te maken hebt. Ik kwam schrijnende verhalen tegen en het zien van verdriet en wanhoop maakte indruk op mij.’ Op de website van Odion kunt u het hele ervaringsverhaal van Sandra lezen.

Veranderingen binnen Raad van Toezicht

Per 1 januari blijft de bezetting van onze Raad van Toezicht (RvT) op volle sterkte. Wegens het bereiken van de maximale zittingstermijn treden onze voorzitter, Han Steketee en de  leden Paul Saelman en Hans Ouwerkerk af. Onze aanstaande voorzitter is Harry Luik en de nieuwe leden zijn Stannie Driessen (zorginhoudelijk aandachtsgebied) en Arjen Stoelinga (financieel-economisch aandachtsgebied). Hiermee verwelkomen wij drie enthousiaste nieuwkomers. Harry heeft veel bestuurlijke ervaring, o.a. als bestuurder van ziekenhuizen,die hem als voorzitter goed van pas komt. Stannie is directeur Advies en Implementatie van Vilans. Zij beschikt over veel actuele kennis die in de RvT en haar zorginhoudelijke commissie goed benut kan worden. Arjen is concerncontroller bij De Alliantie, een grote woningbouwcorporatie in Amsterdam. Hij zal in de RvT en de financiële commissie een belangrijk klankbord zijn bij alle financiële- en vastgoedvraagstukken.

Iedereen over naar Ons Plan

Voor iedereen die ondersteuning krijgt van Odion wordt een ondersteuningsplan opgesteld. Dit is een professioneel werkdocument dat zicht geeft op wie de cliënt is, wat de cliënt wil, wat de cliënt zelfstandig kan en waar de cliënt ondersteuning bij nodig heeft. In het afgelopen jaar zijn alle locaties overgegaan naar Ons Plan. Dit is het nieuwe Elektronisch Cliënten Dossier van Odion. Afgelopen herfst werden de laatste scholingen gegeven aan medewerkers. Carenzorgt is een onderdeel van Ons Plan. Het is een portaal voor cliënten, familie en verwanten. Hier kunnen zij  het ondersteuningsplan en de rapportage lezen. Vanuit Carenzorgt kunnen ook berichten gestuurd worden naar het team van Odion. De pagina wordt beheerd door de cliënt zelf en hij of zij bepaalt wie er uitgenodigd wordt om mee te kijken op de pagina. De regie ligt dus bij de cliënt. Meer informatie over Ons Plan en Carenzorgt vindt u op onze website.

Sociale media en Odion

Sociale media is niet meer weg te denken bij Odion. Meer dan 15 locaties zijn actief op sociale media. Zo plaatst Cadeauwinkel en Atelier De Snuiter regelmatig  berichten over hun zelfgemaakte producten op Facebook en deelt Het Logeerhuis foto's van hun uitjes via dit medium. Ook Instagram wordt ingezet. Zowel Dagactiviteitencentrum De Boerderij als Kunstatelier posten hier foto's van hun werkzaamheden. Daarnaast is Odion actief in het delen van nieuws via OdionFacebook, OdionTwitter en OdionLinkedIn. U kunt Odion volgen via de volgende links:
OdionFacebook
OdionTwitter
OdionLinkedIn
 

Colofon
Deze digitale nieuwsbrief is een uitgave van Odion en verschijnt 5x per jaar.
Odion biedt professionele ondersteuning aan mensen met een beperking in de regio Zaanstreek, Waterland en Kennnemerland.

Redactie: Henk Steen, Ans Sintenie, Lucy Kramp, Ineke Annen en Rinske Rill


> Naar website
> Afmelden
Odion
Purmerweg 19/A
1441 RA Purmerend

T: 0299 - 412 812
E: info@odion.nl