Nieuwsbrief oktober 2011 - Hermitage Amsterdam

6 years ago


Text only:


Nieuwsbrief oktober 2011


Programma130.000ste bezoeker Impressionisme in de Hermitage Amsterdam


Van Gogh Museum tijdelijk naar de Hermitage Amsterdam


Van Gogh Mile


Activiteiten oktober


Dag van de Duurzaamheid


Met Accor naar Parijs

 


130.000ste bezoeker Impressionisme in de Hermitage AmsterdamDe Hermitage Amsterdam heeft haar 130.000ste bezoeker mogen ontvangen in de tentoonstelling Impressionisme: sensatie & inspiratie. Marijke Cornelissen, reeds Vriend van de Hermitage, en haar vriendin Nelly Kettner waren de gelukkigen. Zij ontvingen beiden de prachtige tentoonstellingscatalogus.De tentoonstelling opende op 16 juni 2012 en is nog tot en met 13 januari 2013 te zien.>> Lees verder

Foto Evert Elzinga


 


Van Gogh Museum tijdelijk naar de Hermitage AmsterdamVan 29 september 2012 tot en met 25 april 2013 huist het Van Gogh Museum tijdelijk in de Hermitage Amsterdam. Speciaal voor deze periode is in de Keizersvleugel van de Hermitage Amsterdam de presentatie Vincent. Het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam ingericht. Circa 75 schilderijen van Vincent van Gogh (1853–1890), een selectie van zijn brieven, werken op papier en objecten worden zodanig gepresenteerd dat de bezoeker de persoonlijke zoektocht van Vincent van Gogh naar de kern van zijn kunstenaarschap kan volgen. Hierdoor laat het Van Gogh Museum de collectie op een geheel nieuwe manier zien.


 


Van Gogh MileStichting Artery en het Van Gogh Museum realiseerden gezamenlijk het kunstproject Van Gogh Mile. De route, ontworpen door kunstenaar Henk Schut, begeleidt bezoekers op inspirerende wijze naar de tijdelijke behuizing van het Van Gogh Museum in de Hermitage Amsterdam.De Van Gogh Mile is een drieluik bestaande uit De Rode Lijn, geluidsinstallaties en de Van Gogh Mile App. Samen laten zij zien hoe thema’s die Van Gogh in zijn brieven beschrijft nog steeds actueel zijn. De Rode Lijn, gespannen op vijf meter hoogte, markeert de 2,2 kilometer lange route en verbindt fysiek het Van Gogh Museum met de Hermitage Amsterdam. Op meerdere punten langs de route richt Van Gogh zich ‘rechtstreeks’ tot zijn publiek, als gids voor de reis. De Van Gogh Mile App opent een alternatieve wereld voor de wandelaars, waar realiteit en fictie zich vermengen. Schut gebruikt hedendaagse multimediatechnieken om ruimte waarin wij bewegen anders te beleven. Op smartphone en tablets zijn landschappen te zien in Amsterdam, wordt het nacht op klaarlichte dag en verandert het Museumplein in een zee van zonnebloemen. De filmpjes nemen de wandelaar mee in de belevingswereld van Van Gogh, bijvoorbeeld in een ontmoeting met het werk van zijn grote voorbeeld Rembrandt van Rijn. De Van Gogh Mile App is gratis te downloaden.De wandeling duurt circa 30 minuten en is te volgen van 29 september 2012 tot en met 25 april 2013.De Van Gogh Mile is mede mogelijk gemaakt door de genereuze steun van het VSBfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
 


Activiteiten oktoberAlle activiteiten zijn gratis toegankelijk op vertoon van een geldig entreebewijs voor de tentoonstelling, tenzij anders is vermeld!Zaterdag 6 oktober, 14 uur auditoriumCézanne, de architectuur van kleurLezingDe carrière van Paul Cézanne kenmerkte zich door een zoektocht naar vorm. Waar Monet een wereld zag van kleur en licht, was voor Cézanne de vraag hoe een driedimensionale ruimte vast te leggen in een tweedimensionaal schilderij. Kleur bepaalde daarbij de vorm. Kunsthistoricus Reno Raaijmakers vertelt u alles over Cézannes werkwijze, vaak omschreven als de ‘architectuur van kleur’.

© State Hermitage Museum, St PetersburgZondag 7 oktober, 14 uur kerkzaalHoorntrio St. PetersburgMuziekEen interessante mix van Russische en Franse kamermuziekstukken uit de negentiende eeuw, die vanwege hun bijzondere bezetting zelden te horen zijn. De grote Russen Tsjaikovski en Glinka zijn natuurlijk alom geliefd, hun landgenoot Alabiyev en de Fransen Dukas en Koechlin wat minder, maar ook hun composities zijn uiterst verrassend en aantrekkelijk. Hoorntrio St. Petersburg bestaat uit Michaela Hollmanova (viool), Sergei Dovgaliouk (hoorn) en Alla Libo (piano), met gastcellist Sebastiaan van Eck.Vrijdag 12 oktober, vanaf 17 uur tentoonstelling en auditoriumVriendenavondActiviteitSpeciale Vriendenavond voor Vrienden van de Hermitage Nederland in het kader van de tentoonstelling Vincent. Het Van Gogh Museum in Hermitage Amsterdam. Om 17.30, 19 en 20.30 uur worden korte introducties op deze tentoonstelling gegeven in het auditorium. Vanaf 17.30 uur is ook de lopende tentoonstelling Impressionisme: sensatie & inspiratie geopend.De Vriendenavond is alleen toegankelijk voor Vrienden van de Hermitage Nederland, op vertoon van een Vriendenpas. Aanmelden verplicht.Reserveer hier voor vrijdag 12 oktober 19 uur

Reserveer hier voor vrijdag 12 oktober 20.30 uurZaterdag 13 oktober, 14 uur auditoriumImpressionisme en picturalisme: wisselwerkingen tussen schilderkunst en fotografie aan het eind van de 19de eeuwLezingDe impressionisten hadden veel gemeen met hun fotograferende tijdgenoten: allen probeerden vluchtige momenten vast te leggen. Fotohistorica Saskia Asser laat zien hoe fotografen en schilders elkaar eind negentiende eeuw beïnvloedden en inspireerden. Sommige kunstenaars verzamelden foto’s als studieobject, anderen, zoals Degas, fotografeerden zelf. Daarnaast ontstond een internationale stroming in de fotografie (het picturalisme) die zich met groot succes bediende van schilderkunstige stijlkenmerken.

 Zaterdag 20 oktober, 14 uur auditoriumRenoir, een feest van kleurLezingDe schilderijen van Pierre-Auguste Renoir behoren tot de meest feestelijke en opgewekte uit de negentiende-eeuwse Franse schilderkunst. Renoir heeft zijn publiek nooit willen choqueren, hij hield van het leven en toonde de wereld van haar vrolijke en feestelijke kant. Kunsthistorica Karin Haanappel laat u kennismaken met het oeuvre van een schilder die zelfs onder de meest erbarmelijke omstandigheden een vrolijk schilderij wist te maken.Woensdag 24 oktober, 14 uur auditoriumLa boîte à joujouxMuziektheaterIn La boîte à joujoux van André Hellé is een soldaat verliefd op een poppetje. Dat poppetje valt eerst voor Polichinelle, maar herkent de ware liefde wanneer de verlegen soldaat de bloem die zij ooit liet vallen nog steeds blijkt te koesteren, zelfs als ze hem gewond aantreft na een strijd met Polichinelle. Dit muzikale beeldverhaal komt prachtig tot leven op het grote doek. Saskia Masselink gebruikt de overheadprojector als schildersezel, etsplaat en filmrol. De muziek van onder meer Debussy voor de pianosolo is door de musici, Marja Bon (piano), Martine Belderok en Arjan Woudenberg (klarinet), zelf bewerkt. Een productie van Stichting Acajoujoux.

 Zaterdag 27 oktober, 14 uur auditoriumVan Gogh-lezing: De bomen staan in bloei. Franse landschappen uit de 19de eeuwLezingHet is oktober, het wordt buiten al kouder en grijzer. Een goed moment om u te laten meevoeren naar de zonnige kusten, korenvelden en boomgaarden van Frankrijk. Landschapschilderijen van onder meer Corot, Daubigny, Monet, Cézanne, Gauguin en Van Gogh worden onder de loep genomen door Edwin Becker (hoofdconservator tentoonstellingen Van Gogh Museum).Zondag 28 oktober, 14 uur kerkzaalLicht en natuurMuziekMannenkwintet La Notte brengt een mooi programma rondom de thema’s licht en natuur, waar ook de impressionisten zich veel door lieten inspireren. David Cohen (contratenor), Jan Krimp (tenor), Paul Blommaert (tenor), Jan Nobel (bariton) en Willem Bouwman (bas).
 


Dag van de DuurzaamheidDe Plantage Amsterdam organiseert op woensdag 10 oktober 2012 het symposium De Groene Plantage, een bijeenkomst voor directieleden van culturele instellingen, conservatoren, collectiebeheerders, medewerkers marketing- en communicatie en medewerkers van facilitaire diensten.De culturele instellingen in de oostelijke binnenstad van Amsterdam werken nauw samen, ook op het gebied van duurzaamheid. Anderhalf jaar geleden sloot de Plantage Amsterdam met Stadsdeel Centrum een convenant om duurzaam ondernemen te stimuleren. Er zijn sindsdien grote stappen gezet, bijvoorbeeld om informatie en kennis over energie te delen. Daarnaast is een aanloop genomen voor collectieve, duurzame energie-inkoop.Wilt u, indien u het symposium wilt bijwonen, dit voor 1 oktober aan ons doorgeven? Stuur een mail naar aanmelden@deplantageamsterdam.nl met uw naam, organisatie, functie en het aantal deelnemers.


 


Met Accor naar ParijsParijs. De Franse hoofdstad heeft een rijk aanbod aan impressionistische werken, die prachtig aansluiten bij de huidige tentoonstelling Impressionisme: sensatie & inspiratie. Favorieten uit de Hermitage in de Hermitage Amsterdam. Bent u geïnspireerd geraakt en nieuwsgierig naar nog meer impressionisten? Dan is een trip naar Parijs ten zeerste aanbevolen. Het Musée d’Orsay is ’s werelds beste museum van het impressionisme, met topstukken van onder meer Monet, Renoir en Degas. Mocht u nóg meer willen zien? Dan zijn Musée Marmottan en Musée de l’Orangerie aanraders.

Voor een bezoek aan Parijs kan eenvoudig gereserveerd worden bij Accor Hotels via www.accorhotels.com/fr/france/index.shtml

PublieksinformatieOpeningstijdenDagelijks 9-17 uurAdresAmstel 51

AmsterdamVoor meer informatieImpressionisme: sensatie & inspiratie. Favorieten uit de Hermitage


Tot en met 13.01.2013

0900-HERMITAGE (0900-437648243) lokaal tarief
www.hermitage.nlVan Gogh Museum in Hermitage Amsterdam


29.09.2012-25.04.2013
info@vangoghmuseum.nl


+31 (0)20 5705 200
www.vangoghmuseum.nl


U ontvangt deze nieuwsbrief, omdat u in het verleden aangegeven heeft deze te willen ontvangen. Indien u geen nieuwsbrieven van de Hermitage Amsterdam meer wilt ontvangen klik dan hier en u wordt automatisch uitgeschreven.Zaterdag 6 oktober


Cézanne, de architectuur van kleurZondag 7 oktober


Hoorntrio St. PetersburgVrijdag 12 oktober


VriendenavondZaterdag 13 oktober


Impressionisme en picturalisme: wisselwerkingen tussen schilderkunst en fotografie aan het eind van de 19de eeuwZaterdag 20 oktober


Renoir, een feest van kleurWoensdag 24 oktober


La boîte à joujouxZaterdag 27 oktober


Van Gogh-lezing: De bomen staan in bloei. Franse landschappen uit de 19de eeuwZondag 28 oktober


Licht en natuurKinderatelier3 oktober24 oktoberFamilieatelier27 oktober28 oktoberSchilder workshopsEen mooie avondzon in de herfst


6 oktober7 oktober17 oktober20 oktober21 oktoberEen portret: van licht naar donker


10 oktober13 oktober14 oktober31 oktober


Hermitage.nl

Categories: Art weekend away Art | Culture Museums
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019