Kun je deze mail niet goed bekijken? Klik dan hier voor een weergave in je internetbrowser.
 
 
 
 
 
 
20 november 2020
 
 
 
 
 
 Nieuws uit bestuur M&G
 
 
 
 
 
  SAVE THE DATE  
 
  Op 11 januari 2021 zal er een algemene ledenvergadering worden gehouden. Deze vergadering zal online zijn. Extra info volgt maar houd je agenda vrij!  
 
 
 
 
 Vakgroep Dementieverpleegkundigen
 
 
 
 
 
  Minder agitatie bij mensen met dementie door filmbeelden  
 
  Anneke Helder wint de TVZ Publicatieprijs 2020.
Het vertonen van filmbeelden uit het vroegere leven van een bewoner met dementie bevordert diens levenskwaliteit. Tot die conclusie komt Anneke Helder, docent verpleegkunde bij de Hanzehogeschool Groningen.
Agitatie en onrust komen veel voor onder mensen met dementie. Onrust en agitatie zijn slecht voor de kwaliteit van leven en leiden tot stress bij verzorgenden en verpleegkundigen. In de casestudies zien verzorgenden hun bewoners rustiger en soms vrolijker worden. Bewoners worden opgewekt. Passiviteit wordt bij sommige bewoners doorbroken. Verzorgenden krijgen door de filmbeelden een beter beeld van het leven van de bewoners. Mooi voorbeeld: een vrouw met Alzheimer zingt met plezier liedjes mee uit een voor haar samengestelde film. Zij herkent bovendien haar dochter, met wie ze vroeger vaak op vakantie is geweest.
Met haar artikel Reminiscentiebenadering verbetert kwaliteit van leven mensen met dementie wint Anneke Helder de TVZ Publicatieprijs 2020. Lees verder >>
 
 
 
 
 
 Vakgroep Jeugdverpleegkundigen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Eervolle vermelding dr. Swaakprijs voor Ingrid Staal!  
 
  Magda Boere Bonekamp wint de dr. Swaakprijs 2020 vanwege haar verdienste voor het heuponderzoek bij kinderen. Daarnaast gaat er een eervolle vermelding naar, zoals de AJN het formuleert: “een van origine jeugdverpleegkundige, die daarnaast verplegingswetenschapper, stafverpleegkundige en adviseur innovatie en academisering is bij de GGD Zeeland, Ingrid Staal! Die met haar niet aflatende gedrevenheid en inzet bewonderenswaardig respect afdwingt”. Ingrid ontvangt de eervolle vermelding voor het ontwikkelen en valideren van de SPARK, een gespreksinstrument voor het signaleren van opvoed- en opgroeiproblemen. Sinds 2012 wordt de SPARK toegepast in de JGZ; er zijn meerdere, ook digitale, versies voor verschillende leeftijden. Daarnaast heeft ze de Balansmeter ontwikkeld, die momenteel door het NCJ gebruikt wordt om te peilen hoe de balans van ouders is tijdens deze corona pandemie.  
 
 
 
 
 
  Aanpak van Early Life Stress  
 
  Ruim een jaar geleden sloot EUSUHM af met een verklaring over aanpakken van Early Life Stress(ELS). In maart startte de werkgroep ELS, handvatten voor de JGZ-praktijk met het helder krijgen wat er nodig is om de 4 beloftes ook gestalte te geven in de praktijk. Emily Miesen neemt daaraan deel vanuit V&VN jeugd. Ze vertelt: “Er gebeurt al best het een en ander, maar er zullen ook nog hiaten zijn. Daarom werken we nu aan een enquête om daar meer zicht op te krijgen en deze hopen we begin volgend jaar uit te laten gaan. Hoe belangrijk de preventie van ELS is en waar mogelijkheden voor de JGZ liggen werd nogmaals benadrukt in een aantal presentaties op de AJN-dag over dit thema met als titel 'ELS laat zich een leven lang gelden'. Als een van de leden van de werkgroep nam ik eraan deel en de informatie werkte motiverend en inspirerend. Als je vragen hebt aan of input voor de werkgroep, neem dan gerust contact op met mij: emilymiesen@hotmail. com.”   
 
 
 
 
 
  Mijlpaal voor Rookvrije Start  
 
  Rookvrije Start heeft op dit moment maar liefst 1000 ambassadeurs: verloskundigen, gynaecologen, kraamverzorgenden, huisartsen, jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, kinderartsen, kinderverpleegkundigen, verslavingsartsen, stoppen-met-roken coaches en andere zorgprofessionals die samen werken aan een rookvrije start voor ieder kind. Die 1000 ambassadeurs doen dat ieder op hun eigen manier. Het goede nieuws is dat de prevalentie daalt. Er roken minder vrouwen tijdens de zwangerschap en er sterven minder baby’s doordat de moeder tijdens de zwangerschap rookt. Wat opvalt is dat nog steeds bijna de helft (43%) van de vrouwen na de bevalling weer terug valt in rookgedrag. En dat zorgverleners nog weinig structureel met ouders in gesprek gaan over rookvrij blijven na de zwangerschap. De 1000 ambassadeurs verspreid over het hele land zetten zich samen in om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken en rookvrij te blijven. Wat er allemaal in gang gezet is kan je lezen via 1000 ambassadeurs voor een rookvrije start voor ieder kind!  
 
 
 
 
 
  SVP invullen vragenlijst JGZ in coronatijd van AJN en V&VN jeugd  
 
  Er is tijdens de Covid-19 epidemie veel veranderd in het werk van jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen en assistenten. Daarom hebben AJN jeugdartsen samen met V&VN jeugdverpleegkundigen en in overleg met NDVA het initiatief genomen om bijgevoegde vragenlijst uit te zetten via deze nieuwsbrief. AJN en V&VN jeugd willen graag weten hoe het met je gaat als jeugdarts, jeugdverpleegkundige of assistente tijdens de Covid-19 epidemie. Wat is je ervaring met de gevolgen van de maatregelen voor je dagelijks werk? Wat gebeurt er extra, minder (niet) of anders in de uitvoering van de jeugdgezondheidszorg? Als er uit deze uitvraag onderwerpen naar voren komen die extra aandacht behoeven, zullen we daar extra aandacht voor vragen (net zoals we dat onlangs ook gedaan hebben met ons gezamenlijke pleidooi om de scholen open te houden), of er voor zorgen dat we de problemen op de juiste plaats agenderen. We willen je vragen om de vragenlijst in te vullen. Invullen van de vragenlijst kost max. tien minuten. Antwoorden worden vertrouwelijk behandeld.  
 
 
 
 
 
  Pleidooi voor het open houden van de scholen  
 
  Jeugdverpleegkundige Annemieke Goudkuil (voorzitter V&VN jeugd) en jeugdarts Astrid Nielen (voorzitter AJN) pleiten voor het zo veel mogelijk open houden van de scholen tijdens de tweede Covid-19 golf. Jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen willen dat het dagelijks leven voor kinderen en jongeren zo goed mogelijk doorgaat. Dat is belangrijk voor hen zelf - voor een gezonde ontwikkeling - en voor de maatschappij - voor de generaties van de toekomst. Jeugdverpleegkundigen en jeugdartsen maken zich met vele anderen zorgen over de gevolgen van de coronacrisis voor kinderen en jongeren. “We horen verhalen van henzelf en van ouders over de impact op hun leven. Over stress in gezinnen, eenzaamheid, somberheid en angst. We horen hoe fijn jongeren het vinden om elkaar te zien, op school en privé. Samen met leeftijdsgenoten zijn, niet meer thuis zitten.” School biedt structuur, veiligheid, sociale contacten en steun. Een nieuwe sluiting van de scholen is een risico op toenemende problemen en leerachterstanden en moeten we met elkaar zien te voorkomen. Het volledige pleidooi is te vinden op de website van V&VN jeugdverpleegkundigen.  
 
 
 
 
 
  Balans in opvoeden is voor veel ouders nog zoek  
 
  De corona-crisis is een echte stresstest. Uit de tweede peiling met de Balansmeter van Ingrid Staal blijkt dat een groot deel van de ouders, ondanks de versoepelde maatregelen, nog altijd uit balans is. Veel ouders hebben nog steeds meer moeite met opvoeden dan normaal. De tweede peiling is dit najaar gehouden, toen de coronamaatregelen weer werden aangescherpt. Vergeleken met de eerste peiling van afgelopen voorjaar is er een licht herstel. Toen zei de helft van de ouders dat zij moeite hadden met het opvoeden van hun kinderen. Maar nog steeds lijkt het evenwicht tussen draaglast en draagkracht van ouders verstoord. De meeste ouders zien hun veerkracht nu aanzienlijk negatiever. Het NCJ vindt het zorgelijk dat veel ouders zich onvoldoende opgewassen voelen tegen de tweede coronagolf. Dat vergroot de risico's voor het veilig en gezond opgroeien van kinderen. Daarom moet de jeugdgezondheidszorg samen met onderwijs, kinderopvang, huisartsen en wijkteams meer met ouders en kinderen in gesprek gaan over opvoeden en hen beter opvangen, aldus het NCJ. Professionals kunnen daarbij de Balansmeter gebruiken om de behoeften van ouders te peilen.
https://www.ncj.nl/actueel/nieuws/artikel/balans-ouders-cruciaal-voor-veilig-en-gezond-opgroeien-kinderen
https://www.nji.nl/nl/Actueel/Nieuws-uit-het-jeugdveld/2020/Balans-in-opvoeden-is-voor-veel-ouders-nog-zoek
 
 
 
 
 
 
  Kwetsbare kinderen basisschoolleeftijd  
 
  GGD Amsterdam gaat onderzoek doen naar het tijdig signaleren en ondersteunen van kinderen en gezinnen in kwetsbare omstandigheden in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Minke Vellinga zal vanuit V&VN jeugd als projectadviseur plaats nemen in de projectgroep. Het onderzoek zal gaan over het vergroten van het bereik van de Jeugdgezondheidszorg onder kwetsbare kinderen en gezinnen in de leeftijd van 4 tot 12 jaar. Het gaat o.a. in op de vraag welke (kwetsbare) kinderen en gezinnen de JGZ onvoldoende in beeld krijgt en de sociaal demografische kenmerken van de missende groep. Ook wordt onderzocht wat de redenen zijn dat deze groep niet of onvoldoende in beeld komt bij de JGZ. En wat belangrijke elementen zijn om kwetsbare kinderen en gezinnen wel in beeld te krijgen. Het onderzoek is te typeren als een ontwerpgericht praktijkonderzoek. Het zal een combinatie zijn van kwantitatief en kwalitatief onderzoek.
 
 
 
 
 
 
 
  Durf te durven  
 
  Alle kinderen zijn wel eens bang. Maar sommige kinderen zijn veel banger dan hun leeftijdsgenoten. Er blijken veel kinderen met problematische angst rond te blijven lopen. Soms zie je je vrolijke en opgewekte kinderen ineens veranderen. Het begint ‘s avonds al: ‘Mam, ik heb buikpijn. Ga maar slapen, morgen is het over,’ Maar ‘s morgens is de buikpijn er nog, gaat het kind met tegenzin naar school en komt het steeds vaker voor. Er is een online training die kinderen leert omgaan met angst. Een 8-weekse online training ‘Leer te Durven!’ voor kinderen van 8 tot en met 13 jaar met angstklachten. Het is een training die kinderen thuis achter de computer kunnen doen. Het gaat bij deze online training om kinderen te kunnen bereiken die (nog) niet in aanmerking komen voor psychologische hulp of voor wie de drempel naar professionele hulp te hoog is.
Kinderen kunnen deze training gratis volgen dankzij subsidie van Stichting MIND/Fonds Psychische Gezondheid. Elk deelnemend kind krijgt een persoonlijke begeleider toegewezen. Irma Timmerman van de Open Universiteit vraagt dan ook of jeugdverpleegkundigen kinderen kennen die aan de training zouden willen of kunnen deelnemen. En of je de online training ‘Leer te Durven!’ onder de aandacht wilt brengen bij ouders en collega’s.
De training is ontworpen door dr. Ellin Simon (Open Universiteit) en prof. Susan Bögels (Universiteit van Amsterdam). Deze website geeft meer informatie. Gelijk opgeven kan hier.
 
 
 
 
 
 
  Beter aansluiten  
 
  De Samenwerkende Gezondheidsfondsen hebben in het kader van het programma ‘de Gezonde Generatie’ een doelgroeponderzoek uitgevoerd om een beeld te geven van de kennis, de houding en het gedrag van aanstaande en jonge ouders met kinderen in de leeftijd tot 2 jaar over wat volgens hen nodig is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen.
In dit onderzoek vonden zij 6 segmenten waarin (aanstaande) ouders van elkaar verschillen in hun verwachtingen van het ouderschap, hun kijk op opvoeden en daarmee de keuzes die ze maken. Het begrijpen van achterliggende drijfveren en behoeften kan helpen om beter aan te sluiten bij ouders.
Market Response gebruikte het z.g. BSR-model om de communicatie met allerlei doelgroepen effectiever te maken. Tijdens de workshop op 7 december 2020 willen ze samen met het NCJ verkennen of meer inzicht in de drijfveren van ouders JGZ-professionals helpt beter bij de behoeften van ouders aan te sluiten.
In de workshop laat MarketResponse je de segmenten verder ontdekken en wordt stilgestaan bij manieren die je kunt inzetten om mensen in beweging te krijgen. Ze doen dat met een programma van 3 uur. De workshop is gratis en beschikbaar voor een selecte groep van 12 mensen. Vanwege het belang van communicatie bij gedragsverandering is het mogelijk om als koppel te komen, bv hoofd JGZ + communicatieadviseur. Mocht je vragen hebben of wil je je opgeven, bel of mail dan naar Elle-Joan Wessel via ejwessels@ncj.nl of 06-13276762
 
 
 
 
 
 
  Ventileren kan je leren  
 
  Onze zuiderburen de Belgen hebben een schema gemaakt over hoe je het beste kan ventileren. Het schema vind je hier.  
 
 
 
 
 
  Komt een puber bij de zuster  
 
  Jeugdverpleegkundig Tita van der Pot schreef lange tijd blogs voor de website van CJG Rijnmond. Ze vertelde erin over haar ervaringen met jongeren en gaf zo een inkijkje in het puberleven. Tita heeft deze gesprekken en andere verhalen gebundeld in het boekje ‘Komt een puber bij de zuster’. Begin oktober rolde het eerste exemplaar van de pers. Het boek is te bestellen via de uitgever of de boekhandel.  
 
 
 
 
 Vakgroep Wijkverpleegkundigen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  Rieke van de Wetering, nieuwe voorzitter vakgroep wijkverpleegkundigen  
 
  Marjolein Zilverentant is ruim twee jaar voorzitter geweest van de vakgroep wijkverpleegkundigen. Na haar vertrek uit de vakgroep hebben Betty Ouwendijk, Olga van der Poel, Froukje van der Honing en Rieke van de Wetering roulerend het voorzitterschap waargenomen.
Na een jaar dragen zij het voorzitterschap van V&VN vakgroep wijkverpleegkundigen nu officieel over aan Rieke van de Wetering. Rieke is wijkverpleegkundige in hart en nieren. Daarnaast is zij docent en gedreven om nieuwe professionals op te leiden. In haar LinkedIn profiel schrijft ze: “"Kwaliteit van zorg begint bij het opleiden van vakbekwame professionals die gericht zijn op de individuele behoeften van de zorgvrager "
Marjolein Zilverentant heeft het voorzitterschap met veel enthousiasme en gedrevenheid vervuld. We willen haar daarvoor ook vanaf deze plaats heel hartelijk bedanken. Ook veel dank aan Betty, Olga en Froukje, die Rieke het afgelopen jaar met veel enthousiasme en betrokkenheid hebben ondersteund. 
De Vakgroep Wijkverpleegkundigen is blij met de nieuwe voorzitter en wenst Rieke van de Wetering  veel succes. Betty Ouwendijk, Olga van der Poel en Froukje van der Honing blijven deel uitmaken en betrokken bij het bestuur van V&VN Vakgroep Wijkverpleegkundigen.
 
 
 
 
 
 
 
  Begrijpelijke informatie over het coronavirus in 13 talen beschikbaar  
 
  De algemene informatie over het coronavirus is weer actueel. Pharos heeft de voorlichting aangepast na de persconferentie op 3 november jl.. Daarin werden tijdelijk strengere maatregelen aangekondigd. Ook hebben we de voorlichting opnieuw bekeken en waar nodig verduidelijkt.

De voorlichting is beschikbaar als webpagina en als printversie in 13 talen. Zie hiervoor de website van Pharos.
 
 
 
 
 
 
  Verpleegkundig leiderschap in coronatijd/coronameldpunt V&VN  
 
  We gaan met elkaar door een enerverende periode ten gevolge van de coronapandemie. Het afnemen van coronatests lijkt gelukkig steeds soepeler te verlopen en het aantal positieve tests laat een dalende lijn zien.
We horen mooie verhalen uit het veld waarin verpleegkundig leiderschap zichtbaar wordt. Denk bijv. aan:
  • een corona zorghotel in de Achterhoe
  • een nieuwe vorm van triage door wijk- en transferverpleegkundigen op de SEH in Brabant om de ziekenhuis zorg te ontlasten
  • wijkverpleegkundigen die extra inzet leveren in de regio Amsterdam waardoor eerder ontslag van corona patiënten uit de ziekenhuizen mogelijk wordt gemaakt.
Ondanks deze mooie verhalen zijn er nog steeds veel wijkteams die kampen met onderbezetting en langdurige ziekte van collega’s. Er zijn schralende verhalen van eenzaamheid waarmee we geconfronteerd worden en zorg die je zou willen verlenen maar wat gewoonweg niet lukt.
Kortom: het is een lastige tijd en onze beroepsgroep heeft het zwaar.
We vragen jou en je collega’s om zorgen, dilemma’s, knelpunten,maar ook ideeën te melden bij het coronameldpunt van V&VN.
Heel veel sterkte en houd vol!
 
 
 
 
 
 
  Scholing "Kaders van het indiceren"  
 
  De scholing "Kaders van het indiceren” van 9 december a.s. is  vol. Daarom is er wederom een scholing gepland op 25 januari 2021.
Deze scholing wordt t.g.v. de coronacrisis digitaal aangeboden. Voor het indiceren van zorg door een wijkverpleegkundige zijn spelregels afgesproken. In de praktijk blijken deze regels niet altijd eenduidig geïnterpreteerd te worden. Dit leidt tot diversiteit in indicatiestellingen. Hoe weet je nu hoe je het goed doet en of de indicatie gesteld wordt binnen de juiste kaders?

In deze scholing komen alle relevante kaders aan bod: het normenkader, het begrippenkader, het toetsingskader en het kwaliteitskader. We gaan met elkaar aan de slag om scherp te krijgen hoe een goede indicatie tot stand komt, waar je rekening mee moet houden en hoe je professionele autonomie vorm kunt geven.

Wanneer: 25 januari 2021 van 9.00-12.00 uur
Waar:  online
Investering: € 79,-.
U kunt zich aanmelden via deze link
 
 
 
 
 
 
  Deelname werkgroep Ontwikkeling Verpleegkundige Richtlijn Onvrijwillige zorg  
 
  In opdracht van Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) en ZonMw is de Universiteit Maastricht/Academische Werkplaats Ouderenzorg Zuid-Limburg gestart met de ontwikkeling van de verpleegkundige richtlijn onvrijwillige zorg. Onvrijwillige zorg wordt door de Wet zorg en dwang (Wzd), die sinds 1 januari 2020 van kracht is, gedefinieerd als: zorg waartegen de cliënt of zijn vertegenwoordiger zich verzet. Het uitgangspunt van de Wzd is “Nee, Tenzij”. Dat betekent dat onvrijwillige zorg in principe niet mag worden toegepast. Het doel van de richtlijn is om praktische handvatten te bieden om de toepassing van onvrijwillige zorg te voorkomen en/of te reduceren. De richtlijn zal zich richten op onvrijwillige zorg in de intra- en extramurale ouderenzorg en verstandelijk gehandicapten zorg. De ontwikkeling van de richtlijn gebeurt in nauwe samenwerking met zorgverleners (beroepskrachten en mantelzorgers) en zorgvragers (bijvoorbeeld cliënten met dementie of een verstandelijke beperking of hun vertegenwoordigers) in een nog in te stellen werkgroep. Wij zijn op zoek naar één of meerdere leden uit uw afdeling/platform die met mandaat van de afdeling/platform in deze werkgroep willen participeren. Lees verder >>  
 
 
 
 
 
  Ontwikkeling materiaal ter ondersteuning van je werk  
 
  Eerder werden er door V&VN een paar filmpjes gemaakt over bij het gebruik van een chirurgisch mondneusmasker type IIR.

Heb jij ook behoefte aan de ontwikkeling van specifiek materiaal ter ondersteuning van je werk, bijv voor je werk op een cohortafdeling?
  • Heb jij in je werk direct te maken met cohortverpleging/verzorging? (in welke sector ben je werkzaam)
  • Heb jij of je collega’s behoefte aan informatie over: 
    • het opzetten van een cohortafdeling?
    • de praktische uitvoering zoals de benodigde materialen, het aan en uittrekken van PBM, het betreden en verlaten van de cohort afdelingen, het werken op een cohort afdeling, etc?
    •  Anders, namelijk:
  • Tegen welke vragen loop je aan bij heb opzetten of uitvoeren van zorg op een cohortafdeling (noem hierbij een aantal onderdelen)?
  • Op welke wijze zou je informatie hierover willen ontvangen van je beroepsvereniging: via instructievideo’s, via handreiking, een webinar, anders namelijk …….
  • Zijn er inzichten die jij graag met jouw collega’s zou willen delen? Wat zou elke verzorgende of verpleegkundige – als het gaat om cohort afdelingen – moeten weten/van jou kunnen leren?
Stuur je antwoorden op deze vragen naar Kirsten Beentjes k.janssen-beentjes@venvn.nl en ontdek wat V&VN voor jou/jullie kan betekenen.
 
 
 
 
 
 
  Positionering van de VS in de eerstelijn  
 
  De zorg in Nederland verschuift steeds meer van ziekenhuis en verpleeghuis naar cliënten thuis. Het gevolg van deze ontwikkeling is een steeds grotere vraag naar medische en hoog-complexe verpleegkundige zorg bij cliënten thuis. Verzorgenden
en verpleegkundigen in de teams wijkverpleging krijgen hier toenemend mee te maken. Cliënten moeten zelf de zorg organiseren, plannen, afstemmen en de regie houden. Kwetsbare cliënten en hun naasten zijn hiertoe lang niet altijd in staat. Voor huisartsen betekent het dat zij vaker worden ingeschakeld. De vragen die zij krijgen zijn complexer en de werkdruk neemt toe.

Een oplossing voor deze uitdagingen is een verpleegkundig specialist (VS) toevoegen aan het team wijkverpleging. De VS is een master-opgeleide zorgprofessional. Hij/zij kan de regie nemen en cliënten en hun naasten ondersteunen in de coördinatie van zorg. De VS is competent om een team wijkverpleging te begeleiden in het leveren van complexe zorg aan huis. De VS kan tevens laag-complexe, medische zorg thuis bieden. Het is een combinatie van care en cure.
Op dit moment loopt er een onderzoek over de inzet van de VS binnen de wijkverpleging. Dit gebeurt binnen de organisatie Buurtzorg. Door middel van een rapid review, interviews en logboeken van VS’en geven we een beschrijving van hoe de VS in de wijk wordt ingezet. Tevens ontwikkelen we een handreiking voor de inzet van VS’en in de wijkzorg zodat andere organisaties ook de VS kunnen gaan inzetten in het werken achter de voordeur. Zie deze link.
 
 
 
 
fb   tw   yt   insta   in
 
contactinfo Contact
 
E-mail:mgz@venvn.nl
 
 
LID WORDEN
 
 
 
MIJN V&VN
 
 
Afmelden | Deel deze nieuwsbrief | Wijzig je gegevens
 
© Copyright V&VN 2020