Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief Relevant oktober 2021

In deze nieuwsbrief worden de volgende onderwerpen behandeld:

Jaarcongres Relevant 2021 een dag vol actualiteit en ontmoeting
Training Omgevingsveiligheid voor ruimtelijke planmakers
Online actualiteitendag Omgevingsveiligheid
Aanmelding projecten Cluster 6 tranche 2 2021 gesloten
Vraagbaak Relevant FAQ's
Jaarcongres Relevant 2021 een dag vol actualiteit en ontmoeting

Het Jaarcongres Relevant, hét congres voor iedereen die werkzaam is op gebied van Externe Veiligheid, vindt dit jaar plaats op dinsdag 16 november in Aristo Amsterdam. Dit jaar staat het congres in het teken van de actualiteit en ontmoeting.

We hebben elkaar lang niet gezien en hebben veel uit te wisselen. Hopelijk kunnen we elkaar in november weer live ontmoeten. Zoals u inmiddels gewend bent, wisselen plenaire delen en deelsessies elkaar af. We zorgen voor een afwisselend programma met veel ruimte voor ontmoeting. Door deze opzet is het congres dé plek om inspiratie op te doen, bij te praten en samenwerkingspartners te ontmoeten.

Het plenaire programma is bekend en ook een deel van de deelsessies.

U kunt zich aanmelden voor het congres via de website van de VVM.

Kijk hier voor meer informatie over het programma van het congres.

Training Omgevingsveiligheid voor ruimtelijke planmakers

Tijdens deze training gaat u zelf aan de slag met de wettelijke verplichtingen, beleidsvrijheid en mogelijkheden en kunt u dit na afloop ook toepassen in de eigen organisatie.

Programma en docent
De training bestaat uit een afwisseling van theorie en praktijk over hoe je met omgevingsveiligheid kunt omgaan in het omgevingsplan. We staan stil bij de wettelijke verplichtingen, maar ook bij de beleidsvrijheid en de mogelijkheden die er zijn om omgevingsveiligheid op een zinvolle manier mee te nemen in het omgevingsplan. Tijdens de training gaan cursisten ook zelf aan de slag met enkele casussen. Begrippen als aandachtsgebied, voorschriftengebied, risicogebied, bouwkundige maatregelen, gebiedstypen, e.d. komen uitgebreid aan de orde.

De training Omgevingsveiligheid voor Ruimtelijke Planmakers wordt verzorgd door Simone van Dijk. Zij is werkzaam bij Royal Haskoning DHV en expert op het gebied van omgevingsveiligheid.

Aanvullende informatie en kosten
De training Omgevingsveiligheid voor Ruimtelijke Planmakers is een ééndaagse online bijeenkomst en zal plaatsvinden via MS Teams. Vooraf zal een digitale intake toegezonden worden waarin u uw leervragen kunt stellen. Tijdens de training komen deze aan bod.

Deelname is kosteloos. U kunt zich tot 14 dagen voor aanvang van de training afmelden. Besluit u binnen 14 dagen voor aanvang af te zien van deelname, dan zal een no-show fee in rekening worden gebracht, deze bedraagt 100,- excl. Btw.

Kijk voor meer informatie of om je in te schrijven op de website van de VNG.

Enquête over scholingsbehoefte
Door de VNG is een enquête gehouden om te onderzoeken aan welke bijscholingen en cursussen behoefte is in het werkveld. Mede aan de hand van deze informatie wordt gekozen of en welke bijscholingen en cursussen er worden aangeboden.

Bekijk hier de resultaten van de enquête.

Online actualiteitendag Omgevingsveiligheid

In uw werk heeft u (dagelijks) te maken met omgevingsveiligheid en de omgevingswet. U wilt op de hoogte zijn van alle recente ontwikkelingen in het werkveld. De actualiteitendag is erop gericht om u snel op de hoogte te brengen van de meest recente ontwikkelingen op het gebied van omgevingsveiligheid. Onderwerpen die aan de orde komen zijn o.a.:

  • (Bouwkundige) maatregelen
  • Aandachtsgebieden
  • Aandachtsgebieden en voorschriftengebieden in het omgevingsplan
  • Risico’s en risicoruimte van nieuwe energiedragers
  • Basisnet

Daarnaast is er in het laatste uur ruimschoots gelegenheid om vragen te stellen over onderwerpen waar u in uw eigen dagelijkse praktijk mee te maken heeft in relatie tot omgevingsveiligheid.

Kijk voor meer informatie en inschrijven op de website van de VNG.

Aanmelding projecten Cluster 6 tranche 2 2021 gesloten

De aanmelding van projecten projecten voor de tweede tranche van 2021 van cluster 6: Ontwikkelbudget / nieuwe prioriteiten is gesloten. In totaal zijn er vier voorstellen binnengekomen. Deze worden door de beoordelingscommissie cluster 6 beoordeelt en ter besluitvorming in DO-klein van 2 november voorgelegd.

Vraagbaak Relevant FAQ's

Bij de vraagbaak van Relevant komen vaak goede vragen binnen. In deze rubriek delen we een veelgestelde vraag en het bijbehorende antwoord. 

Vraag
Kan na vaststellen van een voorschriftengebied worden gedifferentieerd tussen zeer kwetsbare gebouwen (verplicht) en (beperkt) kwetsbare gebouwen in dat voorschriftengebied?

M.a.w.: als wij voor beperkt kwetsbare gebouwen geen aanvullende bouweisen nodig vinden kunnen we dan ‘ontkomen’ aan die bouweisen in een vastgesteld voorschriftengebied? Zo ja, hoe?

Antwoord
Aals je binnen een aandachtsgebied ontwikkelingen mogelijk wil maken, en ergens ook een basisschool moet komen, dan heb je meerdere opties:

  1. Het hele gebied aanwijzen als voorschriftengebied. Dan geldt voor alle gebouwen de voorschriften uit het Bbl en kan men later nog kiezen waar de basisschool precies wordt gebouwd. Dus een soort flexibiliteit, maar met hoge kosten.
  2. Je bepaalt van tevoren waar de basisschool komt en wijst alleen dat kavel aan als voorschriftengebied. Veel minder kosten voor maatregelen dus, maar je moet wel keuzes maken mbt de toewijzing van functie aan locaties.
  3. Een 3e optie die kan, maar wel ingewikkelder procedures met zich meebrengt: je sluit een zeer kwetsbaar object uit en wijst geen voorschriftengebied aan. En als dan de basisschool zich meldt, moet het omgevingsplan op die locatie worden aangepast. Dat is een ingewikkelder procedure en een beetje raar als je weet dat je wel ergens een basisschool moet komen. Maar het kan wel.

Vervolgantwoord
De beantwoording is vanuit veiligheidsoogpunt geschreven. De strikte juridische onderbouwing moet aan een jurist worden voorgelegd. Uitgangspunt is dat de gemeente in het Omgevingsplan regelt wat ze wil regelen met inachtneming van hogere wetgeving. Daar zit ook het antwoord op de vraag. Van rechtswege gelden voor zeer kwetsbare gebouwen en -locaties binnen een brand en explosieaandachtsgebied de verzwarende bouwvoorschriften uit het BBL. Voor kwetsbare objecten geldt dit niet. Dit is een eenvoudiger oplossing dan eerst een voorschriftengebied vaststellen en daarna bepalen dat er toch uitzonderingen mogelijk moeten zijn.

Maar zoals altijd komt de vraag niet zomaar uit de lucht vallen. De hiervoor geschetste oplossing gaat uit van het principe dat alleen extra beschermd moet worden wat minimaal nodig is. Een gemeente kan een hoger veiligheidsdoel hanteren door zowel zeer kwetsbare gebouwen en locaties  als kwetsbare gebouwen en locaties dezelfde bescherming te bieden. Er kunnen echter redenen zijn, anders dan het kale feit dat het een kwetsbaar gebouw of locatie betreft, die afwijkingen rechtvaardigen. Daar komt het omgevingsplan in beeld. Daarin moeten de afwijkingen vastgelegd en gemotiveerd worden. Een vergunningenstelsel kan daarbij behulpzaam zijn.

Blijft ook nog de vraag of de gemeente beleidsmatig nagedacht heeft om (zeer) kwetsbare gebouwen en locaties in beginsel uit een brand- en/of explosieaandachtsgebied te weren. Eigenlijk begint daar het hoogste beschermingsniveau. Het is allemaal nog onontgonnen terrein, maar wel spannend om mee aan de slag te gaan.

Heeft u zelf een EV geralteerde vraag, klik hier om de een vraag te stellen aan de vraagbaak of om alle FAQ's te bekijken.