‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

10 oktober 2024

 
 

Nieuwsbrief Oost

 

Brainstormsessie: wijkvertegenwoordiging in Beijum, hoe verder in 2025?

De Bewonersorganisatie Beijum (BOB) vertegenwoordigt de wijk Beijum. Het doel is het bevorderen van de leefbaarheid in Beijum, samen met zoveel mogelijk wijkbewoners en organisaties. De BOB is in 1983 door bewoners opgericht, maar dreigt nu op te houden te bestaan. Daarom zoekt de BOB naar een oplossing.

Samen met de gemeente en WIJ Beijum nodigt de BOB je uit om mee te denken. Hoe denk jij over wijkvertegenwoordiging? Welke mogelijkheden zijn er om wijkvertegenwoordiging door te zetten? Is er genoeg draagkracht en wie wil daarbij betrokken worden?

De BOB ziet je graag om mee te praten op dinsdag 22 oktober in de Amkemakoepel (achter de Aldi). De bijeenkomst duurt van 19:00 tot 21:00 uur. Koffie en thee staat voor je klaar. 

Amkemakoepel

 

Kleintje koffie in bibliotheek Beijum voor je baby, dreumes of peuter

Vrijdag 11 oktober is het Kleintje Koffie in de bibliotheek in Beijum. Dit is speciaal voor de allerkleinsten: je baby, dreumes of peuter. Tijdens Kleintje Koffie wordt een verhaal voorgelezen. Om het gevoel voor taal te ontwikkelen wordt er extra aandacht besteed aan ruiken, proeven, tasten, luisteren en beleven. 

Je kunt luisteren naar het verhaal Waar komen de potjes vandaan? Dat wordt voorgelezen bij de verteltafel. Het verhaal komt tot leven door gebruik te maken van de materialen bij de tafel. Weten de kleintjes welk dier er in het potje heeft gepoept? Daarna versier je je eigen potje en krijg je een beloningskaart mee naar huis. De bibliotheek is aan Ypemaheerd 42. Kleintje Koffie duurt van 10:00 tot 11:30 uur. 

 

Gemeentelijke Ecologische Structuur (GES) beschermt planten en dieren

In Groningen hebben we een plan gemaakt om planten en dieren te beschermen. Dit noemen we de Gemeentelijke Ecologische Structuur (GES). Wij willen de variatie aan soorten behouden en vergroten. 

In de GES verbinden we groene en waterrijke gebieden met elkaar zodat dieren en planten zich kunnen bewegen en ontwikkelen. Deze gebieden en verbindingen hebben we vastgelegd in een kaart en uitgewerkt in een omgevingsprogramma.

In het omgevingsprogramma vertellen we hoe we de GES willen beschermen en beheren. En hoe we met de GES gaan werken en hoeveel geld we hebben om de GES te versterken en uit te breiden. Je kunt jouw mening geven over de GES via inspraak. Dit kan tot en met vrijdag 22 november. 

 

Veel tuinafval? Vraag een eigen groene bak aan

Het is herfst. Dé tijd van het jaar om de tuin winterklaar te maken. Dat betekent vaak ook: veel bladeren en tuinafval opruimen. Woon je op een adres zonder eigen groene gft-container? Vaak kun je er dan wel eentje aanvragen. Je etensresten mogen er ook meteen in.

Deze groene bak wordt eens per twee weken gratis geleegd en je bent nog duurzaam bezig ook. Kijk op onze website voor de mogelijkheden en voorwaarden.

 

Laag inkomen en apparaat kapot? Gratis een nieuwe!

Is je wasmachine, televisie, laptop, kooktoestel of koelkast kapot? En heb je langer dan vijf jaar een laag inkomen? Dan heb je recht op een gratis nieuw apparaat. Want onze witgoedregeling is versoepeld.

Heb je een inkomen tot 120% van het sociaal minimum, dan kun je een vergoeding aanvragen om een nieuw apparaat te kopen als de oude stuk is. De inkomensgrens was tot nu toe 110%.

Je kunt zelf kiezen voor een nieuw of een tweedehands apparaat. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een iets duurder apparaat. Je mag zelf bijbetalen als het apparaat duurder is dan het bedrag dat je van de gemeente krijgt. Aanvragen kan via gemeente.groningen.nl/vergoeding-kapotte-apparaten.

 

Afvalvrijdag: wees zeker van een beker

Morgen, vrijdag 11 oktober, is het weer Afvalvrijdag (iedere tweede vrijdag van de maand). Deze afvalvrijdag staan we stil bij Single Use Plastics (SUP). Jaarlijks gooien we in Nederland 7 miljard bekers weg nadat we die maar één keer gebruikt hebben. Dat is niet nodig. Met je eigen beker zorg je voor minder afval en bespaar je meestal ook geld. In een pop-up expo aan de Ubbo Emmiussingel tijdens de Afvalvrijdag laten we je van 12:30 tot 15:30 uur zien welke alternatieven er al zijn. En alles wat je ziet, verloten we. Iedereen die al een eigen beker heeft, belonen we bovendien, want ja, goed bezig… Alle kleine beetjes helpen: minder wegwerpproducten = minder afval. Meer informatie op afvalvrijdag.nl.

 

Interesse in samen zelfbouwen? Kom dan naar het startevenement

Het Startpunt Wooncoöperatie is geopend. Om dit te vieren organiseert de gemeente samen met het Startpunt een evenement op dinsdag 12 november om 19:30 uur in De Puddingfabriek. Tijdens het evenement komen inwoners meer te weten over wat een wooncoöperatie is en hoe ze een initiatief kunnen starten voor het samen zelfbouwen. Ook ontmoeten ze op dit evenement andere inwoners, die net als zij, meer regie willen over hun woning en woonomgeving.

Wethouder Rik van Niejenhuis: “Het startpunt informeert, inspireert en ondersteunt inwoners bij het verder brengen van mooie woonideeën. Deze andere manier van woningen bouwen past ook bij de ambitie van onze gemeente om te zorgen voor een passend huis voor iedereen.”

Foto: Ronald Zijlstra (Instagram @ronaldzijlstra)

 
                                                          Â