Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Oost
 
 
21 april 2023
 
 
Aanpassingen zebrapaden Beijum
 
Aanpassingen zebrapaden Beijum
 
In 2021 hebben we onderzoek gedaan naar de veiligheidsbeleving van zebrapaden in Beijum. Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek zijn vijf oversteekplaatsen aangepakt die door bewoners als minst prettig werden ervaren. Het gaat hierbij om de zebrapaden bij de Bekemaheerd, Atensheerd, Kremersheerd, Mudaheerd en Wibenaheerd.
 
In het najaar van 2022 zijn de aanpassingen bij deze zebrapaden uitgevoerd. Aanpassingen die zijn aangebracht zijn: het verbeteren van zicht, het combineren van oversteken, het toepassen van betere verlichting en het inzetten van snelheid remmende maatregelen.
 
Bij de Wibenaheerd en de Atensheerd moeten nog een aantal werkzaamheden plaatsvinden. Zo gaan we op deze plekken nog enkele verkeersborden verplaatsen, een markering verwijderen en verbeteren we de oversteek door het verlagen van de stoeprand.
 
De uitvoering van deze werkzaamheden vindt de komende maanden plaats en is naar verwachting in het najaar gereed.
 
 
 
 
 
Plaatsing snelheidsdisplays op wijkring
 
Plaatsing snelheidsdisplays op wijkring
 
In overleg met bewoners is in 2021 besloten snelheidsdisplays (‘smileys’) op de wijkring te zetten. Omdat destijds nog coronamaatregelen golden, is de plaatsing hiervan uitgesteld. Eerder deze maand zijn de displays alsnog geplaatst.  
 
De eerste snelheidsdisplay staat op het wegvak tussen de Kremersheerd en de Mudaheerd. Dit bord blijft hier tot 9 mei staan. De tweede snelheidsdisplay staat op de Emingaheerd vlak voor het kruispunt met de Fossemaheerd. Dit bord blijft tot 25 mei staan.
 
Het is de bedoeling om de displays rond de zomer opnieuw te plaatsen, op twee andere plekken langs de wijkring.
 
Op de wijkring geldt een maximumsnelheid van 50 kilometer per uur. Op de displays kunnen weggebruikers zien wat hun snelheid is. Deze snelheid wordt ook geregistreerd. Hierdoor krijgen we een betrouwbaar beeld van de daadwerkelijk gereden snelheid op de wijkring. 
Deze gegevens kunnen we weer gebruiken voor toekomstige projecten aan de wijkring.  
 
 
 
 
 
Energiespreekuur verhuist naar de Amkemakoepel
 
Energiespreekuur verhuist naar de Amkemakoepel
 
Beijumer die aan de slag willen met verduurzaming van hun woning kunnen vanaf woensdag 26 april terecht bij de Energieadviseur van Duurzaam Groningen in de Amkemakoepel. Tussen 15:00 en 17:00 kan je er terecht voor vragen over kleine maatregelen in je (huur)huis of voor de grotere isolatie en opwek mogelijkheden van je koopwoning.
Kan je niet op dit tijdstip of wil je liever een energieadviseur bij je thuis uitnodigen dan kan je een afspraak inplannen via de website van Duurzaam Groningen. 
 
Het Energiespreekuur begon in het Heerdenhoes maar verhuist nu het kan naar de Amkemakoepel. Deze locatie is te bereiken via het parkeerterrein naast de Aldi. In dit pand zat voorheen Bij Bosshard van het Leger des Heils gevestigd maar nu zij zijn verhuist is de ruimte beschikbaar gekomen voor nieuwe activiteiten. De komende tijd zal er nog meer bekend worden gemaakt over de verdere invulling van de Amkemakoepel.
 
 
 
 
 
De Wijk De Wereld ontmoet: Gerrit Vos
 
De Wijk De Wereld ontmoet: Gerrit Vos
 
De Wijk De Wereld doet in 2023 Lewenborg aan. De Groningse wijk met de herkenbare scheepstermen in de straatnamen, sneed vijftig jaar geleden de Stadsweg naar de Eems in tweeën. Journalist Yvon van Apeldoorn en fotograaf Marc Knip duiken Lewenborg in, op zoek naar mensen en clubjes die de buurt leuker, liever en leefbaarder maken. In deze editie: Gerrit Vos, de hoeder van het Le Roy-gebied.
In 1973 kreeg de Nederlandse tuinarchitect Louis Le Roy de vrije hand bij de inrichting van het groen in een deel van de gloednieuwe wijk Lewenborg. Toen zijn contract met de gemeente tien jaar later niet werd verlengd, namen de bewoners het over. Het Le Roy-gebied is uitgegroeid tot een jungle midden tussen de bebouwing, met heuvels in Engelse landschapsstijl, waterpartijen, moestuinen, bijenkassen, een ‘ecokathedraal’, een wilgenbos en een pinetum. Lees meer op de website van de Wijk de Wereld.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Schade in de openbare ruimte kun je gemakkelijk online melden
 
Schade in de openbare ruimte kun je gemakkelijk online melden
 
Zie je een kapotte lantaarnpaal, ervaar je hinder van losliggende stoeptegels of zie je loshangende takken in een boom? Dan kun je eenvoudig online een melding maken bij de gemeente. Vanaf nu gebruiken we hiervoor een nieuw systeem, Signalen. Als je een melding doet, vragen we naar je gegevens (telefoonnummer en e-mailadres). Je hoeft dit niet in te vullen. Maar we willen je vragen dit wel te doen. Soms is het nodig om contact op te nemen voor extra informatie en uitleg. Meldingen die we niet begrijpen, kunnen we helaas niet oppakken. Samen helpen we de openbare ruimte voor iedereen prettig te houden. We danken je alvast voor je hulp.

Voorheen gebruikten we voor meldingen de app Slim Melden. Mocht je deze app nog op je telefoon hebben, dan kun je deze het beste verwijderen. Hoe je een snelkoppeling maakt op je telefoon naar het nieuwe systeem, lees je op onze website.
 
 
 
 
 
Hondenpoep opruimen
 
Hondenpoep opruimen
 
Nu het mooie lenteweer er is, wordt er ook weer veel buiten gespeeld. Het is wel vervelend als kinderen tijdens het spelen in de hondenpoep stappen of de bal er doorheen rolt. Laat jouw hond daarom niet op een speelveld poepen. En als het per ongeluk wél gebeurt, ruim de poep dan op. Overal in de gemeente Groningen geldt de opruimplicht.
 
 
 
 
 
Het jaarlijkse Oranjefeest: Koningsnacht en Koningsdag
 
Het jaarlijkse Oranjefeest: Koningsnacht en Koningsdag
 
Volgende week vieren we het grootste volksfeest van het jaar. Dat willen we veilig maar vooral feestelijk doen. Tijdens Koningsnacht en Koningsdag zijn er verschillende vrijmarkten, kinderactiviteiten, optredens en andere festiviteiten in de hele gemeente.

In de binnenstad zijn verschillende festiviteiten georganiseerd door onder andere de Oranjevereniging. Deze eindigen uiterlijk om 02.00 uur (Koningsnacht). Op Koningsdag eindigen de festiviteiten om 22.00 uur. Kijk voor meer informatie over het programma, de vrijmarkten en regels tijdens Koningsnacht en -dag op onze website.

Kom je naar de binnenstad? Kom dan zoveel mogelijk op de fiets. Parkeer je fiets in de fietsenrekken of gratis in de fietsenstallingen aan de Nieuwe Markt of Grote Markt. Kom je met de auto? Parkeer je auto bij een P+R en reis verder met de bus. Plan je reis via 9292.nl.

Tijdens Koningsnacht (woensdag 26 april) is op het Evenemententerrein Stadspark (voormalige Drafbaan) het festival De Helden van Oranje. Op Koningsdag (donderdag 27 april) vindt daar het festival Kingsland plaats.
 
 
 
 
 
Maandag 24 april inloopbijeenkomst evenementenbeleid
 
Maandag 24 april inloopbijeenkomst evenementenbeleid
 
De gemeente Groningen wil graag met inwoners en belanghebbenden in gesprek over evenementen. Binnenkort gaan het college van B&W en de gemeenteraad het nieuwe evenementenbeleid vaststellen voor de komende jaren. Er zijn vier ambities. Deze ambities hebben wij gebaseerd op de evaluatie, nieuwe ontwikkelingen en ambities uit het coalitieakkoord. De gemeente zet in op een goede balans tussen levendigheid en leefbaarheid. Evenementen moeten van en voor iedereen zijn. Alle inwoners en bezoekers moeten zich welkom voelen. En de gemeente wil de impact van evenementen op het milieu en de natuur verkleinen. Ook wil de gemeente de maatschappelijke waarde van evenementen zo groot mogelijk laten zijn.

Wil je meepraten? Kom dan maandag 24 april tussen 19.00 en 20.30 uur naar het Stadhuis, Grote Markt 1. Je kunt naar binnen via de trouwingang op de begane grond, onder het bordes.
 
 
 
 
 
Groningse Duurzame Huizendag op zaterdag 13 mei
 
Groningse Duurzame Huizendag op zaterdag 13 mei
 
Tijdens de voorjaarseditie van de Duurzame Huizendag op zaterdagmiddag 13 mei, zie jij hoe je duurzaam kunt wonen en leven. Bijna 20 bewoners stellen op deze dag hun woning open. Daar voel jij bijvoorbeeld het comfort van een goed geïsoleerd huis met vloerverwarming of hoor je van alles over zonnepanelen voor je huis én elektrische auto. Bovendien hoor je over verschillende typen warmtepompen en delen de bewoners hun tips en ervaringen met je. Zij vertellen je tenslotte graag meer over de lage energierekening, hun ervaringen met installatiebedrijven en de kosten van verduurzaming. In deze voorjaarseditie is er ook volop aandacht voor tuinen waar het regenwater goed weg kan, vogels en kleine beestjes zich thuis voelen en waar je blij wordt van het groen. Meld je aan via de website van Duurzaam Groningen.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Oost is gericht op inwoners van Meerstad, Harkstede GN en Lageland GN en bewoners van Beijum, De Hunze, Drielanden, Engelbert, Euvelgunne, Lewenborg, Middelbert, Noorddijk, Noorderhoogebrug, Oosterhoogebrug, Roodehaan, Ruischerbrug, Ruischerwaard, Ulgersmaborg, Van Starkenborgh en Zilvermeer.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
Â