Beste ,

Het lijkt alweer een tijdje geleden, maar wij zijn nog aan het nagenieten van de Europese verkiezingen. Met 8 zetels zijn we met afstand de grootste van Nederland geworden. Een belangrijk signaal dat Nederland Europa wil versterken, en zeker niet slopen. Tegelijkertijd kreeg het aankomende kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB de afgelopen week steeds meer gestalte én werd duidelijk wie de beoogde bewindslieden namens de vier partijen zijn.

Voor ons is het duidelijk: we gaan keihard oppositie voeren. Wij vertegenwoordigen een Nederland waar we niemand uitsluiten en iedereen gelijk behandelen. Waar mensen een goed loon verdienen en waar we bouwen aan een leefbare toekomst. Het is nu aan ons om te laten zien dat er een alternatief is: beter en rechtvaardiger.

En we zien in de samenleving dat steeds meer mensen zich in ons verhaal herkennen. Aan de duizenden nieuwe leden die zich bij ons hebben aangesloten in de afgelopen maanden (ben jij daar één van? Geweldig, welkom!). Maar bijvoorbeeld ook aan de meer dan 50.000 mensen die onze petitie tegen de langstudeerboete hebben ondertekend. En al die stemmers die twee weken geleden kozen voor een groen, sociaal, en sterk Europa.

Veel leesplezier! ❤️💚

Stop de langstudeerboete: teken de petitie

Als de plannen van PVV, NSC, VVD, en BBB doorgaan, betaal je straks 3000 euro extra collegegeld als je meer dan een jaar studievertraging oploopt. Deze boete komt nog bovenop de alsmaar stijgende kosten voor studenten, zoals de torenhoge huurprijzen voor een simpele studentenkamer. 

Iedereen in Nederland zou de kans moeten krijgen te studeren. Maar zo wordt het hoger onderwijs voor steeds meer mensen onbereikbaar. De langstudeerboete is een ordinaire straf op pech en raakt jongeren die het financieel al moeilijk hebben het hardst. Dat is oneerlijk! Eens? Teken de petitie tegen de langstudeerboete en sluit je zaterdag aan bij het studentenprotest op het Jaarbeursplein in Utrecht. 

 Nieuws uit Europa

Er kwamen mooie berichten uit Brussel deze week. Zo stemde de Europese Raad maandag onverwachts toch in met de Natuurherstelwet, dankzij de milieuminister van Oostenrijk. Zij stemde tegen de zin van het Oostenrijkse parlement vóór de wet. Dit betekent dat Europese landen nu hun best moeten doen om natuurgebieden te herstellen. 

En woensdag werd bekend dat onze Europese lijsttrekker Bas Eickhout verkozen is als co-voorzitter van de Europese Groenen. Bas is blij en dankbaar met het vertrouwen dat zijn fractiegenoten hem geven: “Samen met co-voorzitter Terry Reintke kijk ik ernaar uit om de komende jaren de groene en progressieve agenda verder te brengen. Zeker nu in verschillende landen extreem rechts Europa wil verzwakken, is het belangrijk dat we staan voor het beschermen van de rechten van minderheden, de rechtsstaat versterken en zorgen voor een gezonde democratie.” Van harte gefeliciteerd Bas!

Kom ook bij de RoodGroene Boekenclub!

Wil jij je graag verder verdiepen in onderwerpen zoals armoede, de marktwerking in de zorg, en het behalen van klimaatdoelen? Lees en praat erover mee en sluit je aan bij de RoodGroene Boekenclub! Vier keer per jaar houden we een landelijke bijeenkomst waarbij we met elkaar praten over de boeken die we gelezen hebben. De eerste staat al gepland op 3 juli in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Zoek je het liever dichter bij huis? We helpen je graag met het opzetten van een lokale boekenclub. Check de website voor meer informatie.

Wij lezen/luisteren/kijken

  • De Linkse Revolte met Tim 'S Jongers - Podcastserie
    In deze aflevering vertelt Tim ‘S Jongers, directeur van de Wiardi Beckman Stichting, over zijn nieuwe boek "Armoede uitgelegd aan mensen met geld". Er leven 1 miljoen mensen in Nederland in armoede. Waarom zijn we hier niet woedend over? Volgens Tim komt dit doordat we niet écht begrijpen wat armoede is, hoe het in je haarvaten gaat zitten, en van generatie op generatie doorgegeven kan worden. Wat is er nodig om hier iets aan te doen? Luister de podcast hier of in jouw favoriete podcastapp.
  • Nederland is van ons allemaal - Boek van Frans Timmermans
    In zijn nieuwe boek “Nederland is van ons allemaal” waarschuwt Frans Timmermans voor het gevaar van radicaal-rechtse politici die de rechtsstaat en Europese samenwerking ondermijnen. Hij laat zien hoe nieuwe sociaaldemocratie de verdeeldheid tussen mensen kan opheffen. Het boek is hier te koop. De opbrengst ervan gaat naar de strijd tegen kinderarmoede.
  • Verward - Docuserie van Jessica Villerius
    In "Verward" loopt Jessica Villerius mee met GGZ-teams, crisisdiensten en arrestatieteams. Ze probeert zich een weg te banen door het doolhof van regels, wetgeving, kastjes en muren waarin iedereen die te maken heeft met verward gedrag, onvermijdelijk terechtkomt. Een indringende serie die duidelijk maakt welke impact de jarenlange bezuinigingen op de GGZ hebben op de hele maatschappij. 

Wij zijn op zoek naar jou!

Wat doe jij het liefst?

🛼 Zorgen dat alles op rolletjes loopt op onze events

📣 Mensen interviewen bij een Klimaatmars

🎞️ Onze tiktok beheren

📊 Magische trucs leren in Excel

💚❤️ Het beleid van Nederland groener en socialer maken


Kijk snel op op onze website en kies de stage die bij jou past!

Agenda 🗓️

Dit was 'm weer. Vragen of opmerkingen? Stuur een mailtje naar vragen@groenlinkspvda.nl. 

Tot over twee weken! 👋

Schrijf je uit voor deze nieuwsbrief.