Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Oude Wijken
 
 
9 juni 2023
 
 
 'Bazen' Kleine Wereld nemen stadhuis over
 
'Bazen' Kleine Wereld nemen stadhuis over
 
‘De bazen van morgen’; een aantal kinderen van groep 8 van basisschool De Kleine Wereld aan de Celebesstraat in de Korrewegwijk nam woensdag 1 juni het stadhuis over. En niet alleen het stadhuis, zelfs burgemeester Koen Schuiling moest er aan geloven. De ambtsketen verwisselde heel even van eigenaar. De kinderen begonnen de dag met een ontbijt en ’s middags mochten ze lunchen met de burgemeester en wethouder Carine Bloemhoff. Tussendoor werd er gewerkt, de raadzaal bezocht en een auto van Handhaving bekeken.

Tijdens de Baas van Morgen dragen bazen, eigenaren en ambtslieden door het hele land op deze dag het stokje over aan een leerling van het basisonderwijs of vmbo.
 
 
 
 
 
Stem jij ook op 'het meisje met de bloemenmand'?
 
Stem jij ook op 'het meisje met de bloemenmand'?
 
Wist je dat er bijna 600 kunstwerken in de gemeente Groningen aan gevels hangen, midden in woonwijken staan of in parken te vinden zijn? Tijdens de Maand van de Kunst op Straat staan ze volop in de schijnwerpers. Dit jaar is het thema ‘muurkunst’.
 
In dit Anno Smith-jaar maakt een kunstwerk van hem, ‘het meisje met de bloemenmand’, kans op de Kunst op Straatprijs. En jouw stem telt. Stemmen kan tot en met zondag 18 juni. Het kunstwerk van Anno Smith hangt op de hoek West-Indischekade/Bonairestraat.
 
 
 
 
 
Zomerbrunch buurtcentrum Oranjewijk
 
Zomerbrunch buurtcentrum Oranjewijk
 
Buurtcentrum Oranjewijk en het Oplooppodium organiseren op zondag 25 juni een gratis zomerbrunch voor bewoners van de Oranjebuurt en Noorderplantsoen. De zomerbrunch begint om 13:00 uur en duurt tot 15:00 uur. Wil je mee zomerbrunchen? Geef je dan op via de mail. Het aantal deelnemers is beperkt. Reservering geldt per binnenkomst en maximaal twee personen per reservering. Het bestuur van het buurtcentrum kookt onder leiding van chefkok Klaske.
 
 
 
 
 
Bewoners Korrewegwijk en De Hoogte maken samen 'Een Midzomernachtdroom'
 
Bewoners Korrewegwijk en De Hoogte maken samen 'Een Midzomernachtdroom'
 
In 2019 streek De Wijk de Wereld neer in de Korrewegwijk en De Hoogte. Daarna zijn er onder de vlag van VRIJDAG in de Buurt vier enthousiaste groepen ontstaan die muziek maken, poëzie schrijven, dansen en toneelspelen. Zij maken nu samen 'Een Midzomernachtdroom'. Deze beroemde romantische komedie van Shakespeare vertelt het verhaal over een aanstaande bruiloft, verliefde jongeren, elfen, een ezel, een vleugje magie en dat liefde zich niet laat dwingen. Is het een droom of werkelijkheid? 
 
Rond de vijftig wijkbewoners werken mee aan dit project. Sinds maart wordt elke week met een hoop plezier gedanst, gemusiceerd, geschreven, geacteerd, kleding genaaid en geregeld. Een kaartje kost 7,50 euro. Voor Stadjerspashouders 2,50 euro. Kaartjes zijn via Vrijdag in de Buurt te koop.
 
 
 
 
 
Speciale status graven KNIL-militairen en vrouwen
 
Speciale status graven KNIL-militairen en vrouwen
 
De graven van 39 Molukse KNIL-militairen in de gemeente Groningen hebben een speciale status gekregen. Dat betekent dat deze graven, waar eerste generatie KNIL-militairen en hun vrouwen hun laatste rustplaats hebben, in de toekomst niet worden geruimd. Ook hoeven de families van de veteranen geen rechten meer te betalen voor de graven van deze eerste generatie KNIL-militairen. De gemeente neemt het onderhoud van de graven en de kosten daarvan op zich. Familieleden die vanaf 1 januari 2023 al grafrechten hebben betaald voor de graven, krijgen dit geld terug.

De speciale status wordt toegekend, na gesprekken tussen de gemeente en de Molukse gemeenschappen in Hoogkerk en De Wijert. Dit besluit is een gebaar van erkenning richting de Molukse gemeenschap door de gemeente Groningen.

Nieuwe graven van eerste generatie Molukse KNIL-militairen en hun vrouwen vallen ook onder de speciale status. Om bij dit besluit stil te staan, is er een bijeenkomst geweest in kleine kring, met de burgemeester en vertegenwoordigers van de Molukse gemeenschap.

Alle betrokkenen hebben van de gemeente een brief ontvangen. Ben je betrokkene, en heb je geen brief ontvangen? Neem dan contact op met de gemeente via 14 050.
 
 
 
 
 
Nieuwe Markt afgesloten en Forum gesloten
 
Nieuwe Markt afgesloten en Forum gesloten
 
Op dinsdag 13 en woensdag 14 juni vindt in de gemeente Groningen het jaarcongres van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) plaats. Dit is een congres voor bestuurders uit het hele land. Wij verwelkomen ongeveer 2.500 gasten. Het programma vindt deels plaats op de Nieuwe Markt en in het Forum. Daarom is de Nieuwe Markt op dinsdag 13 juni afgesloten van 17.00 tot 23.30 uur (de parkeergarage en fietsenstalling blijven wel open). Daarnaast is het Forum op 13 juni gesloten vanaf 15:00 uur.
 
 
 
 
 
Doorwerking slavernijverleden in het heden
 
Doorwerking slavernijverleden in het heden
 
De gemeente is al langere tijd bezig met het slavernijverleden en de doorwerking daarvan in het heden. “We willen daar op een goede en zorgvuldige wijze mee omgaan”, aldus wethouder Manouska Molema.
Met een collegebrief informeert het college de raad over de voortgang van deze zaken. In het kort:
  • onderzoekers van de RUG en het Groninger Museum onderzoeken de rol van het stadsbestuur ten tijde van de VOC en WIC. Eind deze maand worden de eerste bevindingen met het publiek gedeeld.
  • het college onderzoekt hoe excuses aan te bieden voor het handelen van het stadsbestuur ten tijde van de VOC en WIC.
  • het college heeft in 2023 50.000 euro subsidie verleend voor een jaar lang herdenken en vieren.
  • op vrijdag 30 juni 2023 vindt de herdenking plaats op de Ossenmarkt.
  • Peggy Wijntuin, ook betrokken bij slavernijmonumenten in Rotterdam, Den Haag en Leiden, levert medio juni een vervolgadvies hoe de opdracht voor het monument te vervolgen.
 
 
 
 
 
Subsidie voor verkoelend groen dak
 
Subsidie voor verkoelend groen dak
 
Groene daken hebben een aantal voordelen. Ze bufferen het water bij hevige regenval waardoor het riool minder wordt belast. De planten op het dak, veelal sedum, trekken insecten en vogels aan. Daarnaast werkt een groen dak isolerend. Dat is vooral in de zomer te merken. Een zwart bitumen dak kan bij heet weer tot wel 80 graden opwarmen. Met een groen dak verlaag je de daktemperatuur met zo’n 30 graden. Op dit moment is er nog voldoende subsidie beschikbaar voor de aanleg van groene dakbedekking. Vraag die wel voor 30 juni aan! Lees meer op de website van Duurzaam Groningen.
 
 
 
 
 
Uitnodiging meedenksessies toekomst Kardinge
 
Uitnodiging meedenksessies toekomst Kardinge
 
Dinsdagavond 27 juni en maandagavond 3 juli organiseert de gemeente Groningen twee meedenksessies over de toekomst van sportcentrum en recreatiegebied Kardinge. Daarin kun je actief meedenken over een aantal specifieke onderwerpen. Tijdens de sessies gaan we in twee rondes met elkaar in gesprek, waarin twee thema’s centraal staan:
-           De uitstraling en het gebruik van de openbare ruimte
-           Gewenste voorzieningen en activiteiten in het gebied
Aan de hand van verschillende beelden bespreken we graag jouw ideeën en wensen hierover.

We hopen je te spreken, maar lukt dit niet? Dan is het vanaf begin juli ook mogelijk om een digitale enquête in te vullen. Daarin staan dezelfde onderwerpen als die we tijdens de meedenksessies behandelen. Een link naar de digitale enquête volgt begin juli via deze nieuwsbrief en op de webpagina Toekomst Kardinge.

Aanmelden voor de sessies kan tot en met 20 juni. Meer informatie volgt na aanmelding, dit kan via: Toekomst Kardinge | Gemeente Groningen.
 
 
 
 
 
Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten
 
Wat merk jij van het veranderende klimaat? Laat het ons weten
 
Er wordt veel gesproken over de effecten van klimaatverandering. Extreme hitte, droogte of juist stortbuien komen vaker voor. Wat merk je daar eigenlijk van? En hoe ga je ermee om? De gemeente Groningen hoort dit graag via een online vragenlijst. Met de antwoorden brengt de gemeente de ervaringen van inwoners en de gevolgen van klimaatverandering in beeld.
 
Een simpele maatregel om de gevolgen van klimaatverandering op te vangen is het vervangen van stenen in de tuin door groen. Een groene tuin is koeler, kan regenwater beter opvangen en heeft minder snel last van droogte. De gemeente maakt de openbare ruimte op veel plekken groen om zo beter bestand te zijn tegen klimaatverandering. Vergroening van privéterrein is hiernaast ook nodig. Hoe denk je erover? De vragenlijst staat open tot maandag 19 juni. Lees meer op de website van Duurzaam Groningen.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Oude Wijken is gericht op bewoners van De Hoogte, Korrewegwijk (Indische Buurt en Professorenbuurt), Kostverloren, Noorderplantsoenbuurt, Oosterparkwijk, Oranjebuurt, Schildersbuurt en Woonschepenhaven.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
Â