Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Oude Wijken
 
 
10 november 2023
 
 
Rondleiding tijdelijke muziekschool Akkerstraat
 
Rondleiding tijdelijke muziekschool Akkerstraat
 
Op maandag 20 november organiseert VRIJDAG Muziek een open huis voor alle nieuwe buren en buurtgenoten in de tijdelijke huisvesting van de muziekschool aan de Akkerstraat. Buurtbewoners krijgen hiervoor een uitnodiging. Er zijn deze dag drie rondleidingen door het gebouw waarbij geïnteresseerden bij een aantal activiteiten even kort om het hoekje kunnen gluren.

Zie hieronder het schema: 

Rondleiding 1: 10:00 - 11:00 uur - kijken bij het programma Peuterswing 1,5-4 jaar van Nanda Kievit 
Rondleiding 2: 16:00 - 17:00 uur - kijken bij het kinderkoor 5-7 jaar en 7-12 jaar van Anne-Lie Persson 
Rondleiding 3: 19:00 - 21:00 uur - kijken bij de jazzcombo’s van Diederik Idema, de vocalgroup van Renske de Boer en aansluitend bij de open jazzsessie van Bert van Erk om 21:15 uur
 
 
 
 
 
Vergroening Slachthuisstraat Oosterparkwijk
 
Vergroening Slachthuisstraat Oosterparkwijk
 
Vrijdag 27 oktober hebben bewoners van de Slachthuisstraat een begin gemaakt met de uitvoering van hun groene wensen voor de straat. Ondersteund door Duurzaam Oosterpark, in samenwerking met de gemeente Groningen en woningcorporatie Nijestee.

Tijdens de actie, onder het genot van een hapje en een drankje, is een plantenbak gebouwd van gebruikte stoeptegels naar ontwerp van Florus van Eyndhoven. Florus is student aan de Academie van Bouwkunst van de Hanzehogeschool. Hij gebruikt gewipte grijze tegels opnieuw in de openbare ruimte.

Direct omwonenden doen samen het onderhoud. Ook is er een ruilbieb-/stekjeskast geplaatst, zijn er klimophekken rondom de ondergrondse containers geplaatst en wordt één van de panden vanuit nieuwe geveltuinen ook verticaal vergroend. Een mooie start waarbij bewoners in 2024 pas echt de resultaten gaan zien als het groen in het voorjaar groeit en bloeit.
 
 
 
 
 
Milieustraatdag Kostverloren
 
Milieustraatdag Kostverloren
 
Op de eerste zaterdag van november werd in Kostverloren weer een Milieustraatdag gehouden. Het was ook dit jaar weer zeer de moeite waard. Zo’n acht volle containers werden na afloop afgevoerd. Goede spullen werden apart gehouden voor hergebruik.

Er werd een kopje koffie/thee/frisdrank gedronken en wijkbewoners gingen onderling met elkaar in gesprek. Dat maakte van de Milieustraatdag ook een hele sociale dag.

De Milieustraatdag werd als vanouds georganiseerd en mogelijk gemaakt door de Huurdersvereniging Kostverloren in samenwerking met alle wijkorganisaties en niet te vergeten onze vele vrijwilligers en de medewerkers van de gemeentelijke Milieudienst. Volgend jaar 2024 weer zo’n dag.
 
 
 
 
 
Expo Rondzwevend Zwerfvuil
 
Expo Rondzwevend Zwerfvuil
 
Zwerfvuil is een doorn in ieders oog. Het zwerfvuilteam in de Oosterparkwijk is door deze ergernis ontstaan en zo ook het Kleinste Zwerfvuilmuseum van Nederland in het HOP, Zaagmuldersweg 3. Nu is het tijd voor de expositie Rondzwevend Zwerfvuil. Hier kun je de meest bijzondere dingen zien die gevonden zijn in de straten van de Oosterparkwijk. De expositie is van donderdag 30 november tot en met vrijdag 8 december in de buurtkamer van bij Van Houten, Oliemuldersweg 47a.

Op 30 november kan jong en oud, vanaf 14:30 uur, samen met leden van het zwerfvuilteam een rondzwevende mobile maken. Er is materiaal om te gebruiken. Aansluitend is om 16:00 uur de lezing Kan ik daar Wad aan doen? Nienke Dijkstra zeilt met haar schip naar zandplaten op het wad om samen met haar gasten afval op te ruimen.

Foto: kunstwerk van uit de goot geviste fietslampjes
 
 
 
 
 
Nieuwe expositie Buurtcentrum Oranjewijk
 
Nieuwe expositie Buurtcentrum Oranjewijk
 
Op vrijdag 17 november van 10:30 tot 11:30 uur is in Buurtcentrum Oranjewijk, Prinsesseweg 44-1 de opening van weer een nieuwe expositie. Dit keer van Klaske Ten Hoor. Klaske weeft sinds de jaren '90 en werkt het liefst met natuurlijke materialen, zoals linnen, zijde, viscose, katoen, wol, brandnetelgaren, takjes en klei.

Haar grote interesse voor textiel en met name weven is echter al veel eerder ontstaan. Ze woonde in en reisde door Afrika en Noord- en Midden-Amerika. Ze werkt meestal in het platte vlak, strak en simpel en graag met kleur. Klaske is lid van de weefgroep Eigendraads. De expositie duurt tot vrijdag 24 februari 2024.
 
 
 
 
 
Inloopavond Linnaeusplein
 
Inloopavond Linnaeusplein
 
Op woensdag 1 november stonden we samen met onze collega’s van WIJ Oosterpark op het Linnaeusplein. Hier presenteerden we aan omwonenden en gebruikers van het park de nieuwe plannen voor fase 2 van het Linnaeusplein.

Het voorlopig ontwerp van fase 2 bestaat onder andere uit:
  • Toevoegen van drie beplantingsvakken op stoep noordzijde.
  • Toegankelijk maken plantsoen noordzijde.
  • Doorzetten van halfverharding paden (zoals op het plein).
  • Ophogen kadepad aan het water.
  • Toevoegen verlichting in bogen kadewand.
  • Nieuwe vlonder in vijver met zitelementen.
Zo’n tachtig mensen bekeken de plannen en genoten tegelijkertijd van een kop mosterdsoep gemaakt door Bie de Buuf.

Over het algemeen waren er veel positieve geluiden en konden aanwezigen kiezen welk type beplanting de voorkeur heeft. Daarnaast was er uiteraard ook ruimte voor reacties en zaken waar we aandacht voor moeten hebben.
 
 
 
 
 
Welke geheimen kent de grond onder Stadshavens?
 
Welke geheimen kent de grond onder Stadshavens?
 
Ondanks dat er nog niet kan worden begonnen met de bouw van stadshavens zijn we druk bezig met de voorbereidingen. Momenteel laat projectbureau Stadshavens onderzoeken wat er allemaal onder de grond zit. Deze informatie is nodig om de grond klaar te kunnen maken voor bebouwing. 
 
Haije Veenstra en Anko Wieringa van bureau RAAP voeren grondonderzoek uit door te boren. Zij doen onafhankelijk, archeologisch onderzoek zodat projectbureau Stadshavens zeker weet dat zij niks waardevols onbedoeld vernielen tijdens de bouw. In dit artikel neemt Stadshavens je mee voor een kijkje achter de schermen bij een archeologische boring. 
 
 
 
 
 
Waardevol je handen uit de mouwen steken
 
Waardevol je handen uit de mouwen steken
 
Boerenkool, wortels, tomaten, paprika, kruiden en zelfs hop… In Toentje in de Oosterparkwijk worden allerlei soorten groenten en kruiden verbouwd voor de Voedselbank. Ruim tien jaar geleden was Jos Meijers de initiatiefnemer voor deze voedseltuin.

Op 13 oktober kreeg hij tijdens de Dutch Food Week Groningen een prijs uitgereikt als blijk van waardering voor zijn inspanningen om de band tussen voedsel, landbouw en de samenleving te verbeteren. Jos was een van de drie prijswinnaars. Lees meer over Toentje en Jos op de website van de provincie Groningen.
 
 
 
 
 
Anja Janssen nieuwe Ombudsman voor de gemeente Groningen
 
Anja Janssen nieuwe Ombudsman voor de gemeente Groningen
 
De gemeenteraad van Groningen heeft Anja Janssen benoemd tot de nieuwe Ombudsman voor de gemeente Groningen. De gemeentelijke Ombudsman onderzoekt klachten van inwoners over de dienstverlening van de gemeente. Lees het hele artikel over de Ombudsman op onze website. 
 
 
 
 
 
Gratis met de verkiezingstaxi naar het stemlokaal op 22 november
 
Gratis met de verkiezingstaxi naar het stemlokaal op 22 november
 
Ben je slecht ter been, maar wil je wel zelf gaan stemmen? Dan kun je gebruik maken van de gratis verkiezingstaxi. Op de verkiezingsdag haalt de verkiezingstaxi je thuis op en brengt je naar een goed bereikbaar stemlokaal bij jou in de buurt. Als je hebt gestemd, word je weer thuis gebracht.

Je kunt een afspraak maken van maandag 13 november tot uiterlijk woensdag 22 november 12.00 uur. Bel voor een afspraak met 088 - 339 4850 of stuur een mail naar Connexxion. Noem bij het maken van de afspraak altijd dat je gebruik wil maken van de Verkiezingstaxi 2023, het ophaaladres en het adres van een stemlokaal bij jou in de buurt. Op je stempas staat het adres van een stemlokaal dat dicht bij jou in de buurt is.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Oude Wijken is gericht op bewoners van De Hoogte, Korrewegwijk (Indische Buurt en Professorenbuurt), Kostverloren, Noorderplantsoenbuurt, Oosterparkwijk, Oranjebuurt, Schildersbuurt en Woonschepenhaven.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op Facebook Gemeente Groningen op X Gemeente Groningen op LinkedIn
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
Â