‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 
 
 

Nieuwsbrief Oude Wijken

 

Viskiosk Moi eem! officieel geopend

Viskiosk Moi eem! opende op vrijdag 1 maart officieel haar deuren in de Oosterparkwijk. De viskiosk bevindt zich aan de achterkant van de Michi-Noeki, op de hoek van de Zaagmuldersweg en de Vinkenstraat. Moi eem! is het winnende idee van een gemeentelijke prijsvraag die als doel had om een goede bestemming te geven aan deze plek. Inwoners van de Oosterparkwijk konden stemmen op het idee dat hen het meeste aansprak.

Wethouder Carine Bloemhoff en de bijna 90-jarige wijkbewoonster Annie Tak deden samen de opening door het traditioneel happen van een haring. Annie Tak is ereburger van Groningen. Aansluitend zong wijkkoor Eusterpaark een speciaal voor de opening gemaakt lied.

Van links naar rechts: Wim, Annie, Carine, Judith

 

De wethoudersjas uit

“Het was indrukwekkend, spannend, mooi en ontroerend”, schrijft wethouder Carine Bloemhoff. “Groep 5b van het Karrepad heeft mijn hart gestolen, juf Bo is de juf die je ieder kind wenst en wat een inspirerende jongerenwerker is Yasmine.” Ze is dan net twee dagen ‘op stage’ geweest in De Hoogte en Indische buurt, waar ze wijkwethouder is. Haar belevenissen hield ze bij in een dagboek.

Geen werkbezoek zoals gewoonlijk, maar twee dagen weg van stadhuis en gezin. Ze stond voor de klas en bracht de avond door met een jongerenwerker. Overnachten deed ze in een woning in de Asingastraat. “Wethoudersjas uit? Ja, doe ’s uit”, schrijft ze. En die jas ging ook echt even uit. Lees meer op Wijkvernieuwing Groningen.

Carine en juf Bo

 

Leg zelf een fleurige geveltuin aan

Niet iedereen heeft een groene voortuin. Grenst je huis aan een stoep, dan kun je wellicht een geveltuin aanleggen. Zo’n tuintje legde de gemeente voorheen aan. Nu mag iedereen onder voorwaarden en op veel plekken dit zelf doen. Wethouder Mirjam Wijnja gaf het startschot van de nieuwe werkwijze. Ze hielp mee bij de aanleg van een geveltuin in Hoornse Meer.

Gevelgroen geeft verkoeling, helpt wateroverlast te voorkomen en is goed voor insecten en vogels. En: fleurige geveltuinen maken de straat mooier. Er zijn regels. Laat 1,50 meter loopruimte over op de stoep. Een geveltuin is maximaal 45 centimeter diep en heeft een rand van bijvoorbeeld overtollige tegels.

Een geveltuin aanleggen meld je via de website van de gemeente. Meer informatie op de website van Duurzaam Groningen. 

 

Tijdcapsule in het hart van de stad

Sinds 1995 lag ze begraven onder de Grote Markt: een tijdcapsule met berichten aan toekomstige inwoners van de stad. Daar zou ze duizend jaar liggen. Door de herinrichting van de Grote Markt werd de koker in 2022 naar boven gehaald. Openmaken, dat gebeurde niet. Nu de herinrichting bijna klaar is wordt de capsule ongeopend teruggeplaatst. Het ontwerp van de deksteen werd gemaakt door Joachim Koops.

Een tijdcapsule dus. Wat zit daar in? “Zestig krantenpagina’s op microfilm, samen met de uitleg voor het bekijken ervan”, legt Joachim uit. “Berichten uit het verleden. Boodschappen over vrijheid en democratie.” In 1995 werd de koker begraven in het hart van de windroos. Op 5 mei 2995 wordt de capsule opgegraven en opengemaakt. 

 

Gratis cursus 'Rondkomen kun je leren'

We gaan weer beginnen met de gratis cursus 'Rondkomen kun je leren'. De cursus wordt gegeven in ons gebouw aan het Harm Buiterplein 1 in Groningen. Tijdens de cursus leer je beter omgaan met geld. Jong of oud: iedereen is welkom en deelname is gratis. Wees zo vrij om belangstellenden uit te nodigen. De cursus bestaat uit vier lessen.

Maandag 8 april 10:00 - 12:00 uur, zaal 12 
Maandag 15 april 10:00 - 12:00 uur, zaal 5 
Maandag 22 april 10:00 - 12:00 uur, zaal 6 
Maandag 13  mei 10:00 - 12:00 uur, zaal 4  

Vanwege de meivakantie is er op 6 mei geen cursus. 

Aanmelden kan via onze website.

 

Nieuwe vormgeving voor Nieuwsbrief Oude Wijken

Misschien is het je vorige week al opgevallen: Nieuwsbrief Oude Wijken heeft een nieuwe vormgeving gekregen. Net als de nieuwsbrieven voor Centrum, Zuid, Oost, West, Haren, Ten Boer en Nieuwsbrief gemeente Groningen. Onze huisstijlkleur rood zie je nu in alle nieuwsbrieven terug. En de afbeeldingen in onze nieuwsbrieven zijn nu aanklikbaar. Je gaat dan naar de (belangrijkste) link in het bericht erboven. Ook zijn onze nieuwsbrieven digitaal toegankelijk. Digitale toegankelijkheid zegt iets over hoe nieuwsbrieven, websites en apps zijn gemaakt. Zit een nieuwsbrief, site of app goed in elkaar, dan kan elke bezoeker die gebruiken. Ook iemand met een beperking.

 
                                                          Â