‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

21 juni 2024

 
 

Nieuwsbrief Oude Wijken

 

Woensdag 26 juni inloopbijeenkomst herinrichting Zaagmuldersweg

De gemeente wil de Zaagmuldersweg in de Oosterparkwijk verkeersveiliger maken en de openbare ruimte verbeteren. Wil je weten hoe de straat eruit kan komen te zien? Kom dan naar de inloopbijeenkomst op woensdag 26 juni tussen 17:00 en 19:00 uur bij BSV Ons Belang, Zaagmuldersweg 82c. Tijdens deze bijeenkomst kun je het voorlopig ontwerp voor de Zaagmuldersweg bekijken en zien hoe de gemeente daartoe is gekomen.

 

Routekaart naar gezond, duurzaam en plantaardig voedsel gepresenteerd

Gezond, duurzaam en meer plantaardig voedsel voor iedereen. Het college van B&W heeft een routekaart opgesteld om daar stap voor stap samen naartoe te werken. Het belangrijkste doel: in 2050 een gezond en duurzaam voedselsysteem.

De gemeente kan en wil de noodzakelijke stappen naar gezond, duurzaam en meer plantaardig voedsel niet alleen zetten. We doen dit met onze inwoners, kennisinstellingen, bedrijven en overheden in de regio. In de routekaart voedsel- en eiwittransitie staat hoe en waarom we dat gaan doen.

Met het Europese project Food Trails blijven we initiatieven om gezond en duurzaam voedsel toegankelijker te maken ondersteunen. Denk daarbij aan volkstuinen, stadsakkers, kookworkshops, pluktuinen en streekboeren. Bekijk de nieuwe routekaart. 

 

'Geld groeit niet aan een boom in het stadhuis'

Groningen moet flink investeren om aantrekkelijk en leefbaar te blijven. De gemeente wil huizen bouwen voor het groeiend aantal inwoners en wil dat overstappen op duurzame energie voor iedereen bereikbaar is. Ook zijn veel gebouwen aan vervanging toe en moeten energiezuinig worden, zoals bijvoorbeeld onze scholen, sportcentrum Kardinge en De Oosterpoort. Hoe doen we dat als we te weinig geld van het Rijk krijgen om onze taken goed uit te voeren en vanaf 2026 ook nog eens veel minder? “Door verder vooruit te kijken en projecten te prioriteren, te combineren en te faseren”, zegt wethouder Financiën Mirjam Wijnja. Een uitgebreid gesprek hierover met Wijnja lees je op onze website.

 

Raad krijgt petitie voor behoud ijsbaan Kardinge

Zorg ervoor dat de ijsbaan Kardinge blijft. Dat is de boodschap van de petitie “Behoud IJsbaan Kardinge” die woensdag 19 juni aan de gemeenteraad van Groningen is overhandigd. Plaatsvervangend raadsvoorzitter Ceciel Nieuwenhout nam de petitie met meer dan 15.000 handtekeningen in ontvangst. Honderden schaatsliefhebbers waren op de Grote Markt om de boodschap van de petitie kracht bij te zetten. Lees meer op de website van de gemeenteraad.

 

Wees er snel bij: tot 30 juni poen voor je groen!

Wil je je tuin vergroenen of regenwater opvangen? Daar kun je subsidie voor aanvragen. Wees er snel bij, want dat kan nog tot en met zondag 30 juni. Dan sluit de subsidiepot voor dit jaar. Er is subsidie voor een muur voorzien van (klim)planten, tegels vervangen door groen, het planten van bomen, regenpijpen afkoppelen van het riool, een waterberging aanleggen en voor een groen dak. Ga je hier pas in de herfst mee aan de slag? Dan kun je nu toch alvast subsidie aanvragen! Ga hiervoor naar de website van de gemeente. Groen werkt verkoelend en in een tuin met planten trekt regenwater gemakkelijk de grond in. Ga daarom vergroenen!

 

Inspraak voor zone uitstootvrije bedrijfs- en vrachtauto’s in binnenstad duurt tot 19 juli

Onlangs heeft het college van B&W het ontwerpverkeersbesluit voor de invoering van de zero-emissiezone in de binnenstad van Groningen vastgesteld. Bedrijfs- en vrachtauto’s die vanaf 1 januari 2025 nieuw worden aangeschaft, moeten in een zero-emissiezone uitstootvrij zijn. Voor bestaande bedrijfs- en vrachtauto’s geldt tot uiterlijk 2030 een overgangsregeling. Voor personenauto’s en taxi’s verandert er niets. De zero-emissiezone wordt ingevoerd om de lucht schoon te houden, geluidsoverlast te beperken en om meer ruimte te maken voor fietsers en voetgangers. Tot 19 juli kan iedereen op dit voorstel reageren. Lees er meer over op groningendoethetzero.nl. 

 

Laag inkomen? Vraag kwijtschelding gemeentelijke belastingen aan

Heb je een laag inkomen? Dan hoef je meestal geen gemeentelijke belastingen te betalen. Aanvragen van kwijtschelding is gemakkelijk en kan nog steeds. Bekijk het filmpje hierover. Kom je er toch niet helemaal uit? Vraag dan hulp aan het WIJ team bij jou in de buurt. 

 

College wil publiek ontwikkelbedrijf voor vastgoed

De gemeente wil actief deelnemen aan de vastgoedmarkt door een publiek ontwikkelbedrijf in te richten. Zo wil de gemeente bijdragen aan meer levendigheid, het verbeteren van de betaalbaarheid van vastgoed en het realiseren van een functiemix. Vooral de beschikbaarheid van broedplaatsen voor de creatieve sector en startende ondernemers staat onder druk.

De gemeente wil voorkomen dat op de vastgoedmarkt alleen het recht van de sterkste geldt. Door bij het verwerven, (her)ontwikkelen en exploiteren van vastgoed niet alleen te sturen op financiële baten, maar ook op het creëren van maatschappelijke impact, wil de gemeente meer levendigheid creëren. Want juist de initiatieven met een lokaal en kleinschalig karakter maken Groningen uniek. Lees de brief aan de raad op onze website.  

 

Dinsdag 25 juni lezing over biodiversiteit

Samen met verschillende bewonersinitiatieven zet Grunneger Power zich in voor een groen Groningen. Daarom nodigen zij je graag uit voor een inspirerende avond in het groen op dinsdag 25 juni van 19.30 tot 22.00 uur. Aan de rand van de stad, op het Terra SuikerTerrein aan de Suikerlaan 51, verwelkomt Grunneger Power je graag voor een lezing vol groene Grunneger verhalen en inspiratie. Lees hier meer over het programma en meld je aan.

 

Lees ook deze nieuwsberichten:

- Plannen voor rijkskantoor en gebied Kempkensberg krijgen vorm

- Start nieuwbouw van Zorgvilla Helpermaar

- Groningen viert de liefde tijdens roze zaterdag

- Operatie Ring Zuid: laat auto staan, OV en hulpdiensten hebben last van toename verkeer

- Ministerie en gemeenten maken afspraken over het verduurzamen van VvE’s

- ‘De Held III’ krijgt naam De Nieuwe Held

 
                                                          Â