‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌‌ ‌ ‌ ‌ 

 

Zie je alleen tekst en geen afbeeldingen? Bekijk dan de online versie.

 

19 september 2024

 
 

Nieuwsbrief Oude Wijken

 

Zwerfvuilteam Oosterparkwijk bestaat 5 jaar

Als je in de Oosterparkwijk woont heb je ze vast wel eens zien lopen, de mensen in gele hoodies met vuilniszak en grijper. Het zijn de mensen van het zwerfvuilteam van de Oosterparkwijk.

Een team wat vijf jaar geleden begon met drie bewoners, is inmiddels gegroeid naar 20 à 25 bewoners die wekelijks op maandagochtend of wanneer het zonlicht het toelaat, in de avond lopen. Gezamenlijk rapen ze de straten schoon en dat is te zien Dit team bestaat 5 jaar. Hulde aan alle toppers die, weer of geen weer, onze straten rotzooi vrijmaken.

 

Bewonersavond Wijkraad Schilderswijk

Op woensdagavond 2 oktober houdt de Wijkraad Schilderswijk (Schildersbuurt en Kostverloren) haar periodieke bewonersraadpleging. Op deze avond doet de Wijkraad verslag van de afgelopen periode (door corona is dat 2022 én 2023) en gaan we in gesprek met de bewoners over de toekomst. De Wijkraad is het medium tussen bewoners en officiële instanties, zoals de gemeente. Iedereen is van harte welkom.

We beginnen om 19:30 uur met een kopje koffie met koek. Na het officiële deel is er van 21:00 tot 22:00 uur muziek met een hapje en een drankje.

De periodieke bewonersraadpleging is in Buurtcentrum Kostverlorenkwartier (achter school De Petteflet) aan de Adriaan van Ostadestraat.

 

Holtstek schoonste straat Oosterparkwijk

Zaterdag 14 september hebben we bewoners van Holtstek getrakteerd op een dikke ijsco. Holtstek is namelijk de nieuwe schoonste straat van de Oosterparkwijk.

Ieder jaar stemmen de leden van de zwerfvuilteams op de schoonste straat. In 2023 sleepte de Jan Hissink Jansenstraat de prijs in de wacht. In 2022 was de Hyacinthstraat het schoonst, in 2021 de Florakade, in 2020 was Het Graspad de winnaar en in 2019 was de Tjerk Bolhuisstraat de schoonste straat van de Oosterparkwijk. We trakteren de straat op een dikke ijsco. En ook leuk... het bord met daarop ‘De schoonste straat van de Oosterparkwijk’ komt in de straat te hangen.

 

Wijk in beweging Festival Oosterparkwijk

Woensdag 25 september van 13:00 tot 16:30 uur is er het Wijk in Beweging Festival op het JOP-plein, Klaprooslaan 304a. Een middag voor jong en oud, vol inspiratie, leuke activiteiten en heerlijke hapjes.

Maak kennis met verschillende sport- en beweegaanbieders en alles wat er in de Oosterparkwijk te doen is op het gebied van bewegen. Ontdek de mogelijkheden voor werk, vrijwilligerswerk of participatiebanen in en rondom de Oosterparkwijk. En laat je informeren over persoonlijke ontwikkeling of hulp bij het zoeken naar een nieuwe baan. Je kunt hier natuurlijk ook heel goed netwerken.

De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Meer informatie staat op de website van de Oosterparkwijk.

 

Hulp voor mantelzorgers: Steunpunt Mantelzorg & Mantelzorgmakelaar

Zorg jij langdurig voor een naaste? Dan ben je mantelzorger. Voorkom dat de zorg je te veel wordt.

Steunpunt Mantelzorg biedt mantelzorgers hulp en ondersteuning, bijvoorbeeld:

·         informatie, advies, een luisterend oor;

·         cursussen en ontmoetingsgroepen;

·         themabijeenkomsten en activiteiten;

·         een blijk van waardering via de mantelzorgkaart.

Kun je moeilijk passende zorg vinden? Of loop je vast in wet- en regelgeving? Dan kan een mantelzorgmakelaar je helpen. De mantelzorgmakelaar denkt mee over passende oplossingen om de zorg zo goed mogelijk vol te houden. Daarbij sta jij als mantelzorger centraal en houd je de regie. Waar nodig neemt de makelaar regeltaken van je over. 

Ga naar humanitas.nl voor meer informatie of om de nieuwsbrief te ontvangen.

 

Vernieuw op tijd je paspoort of ID-kaart

Ga je op vakantie of op reis? Of moet je bewijzen wie je bent of hoe oud je bent? Controleer dan of je paspoort of ID-kaart nog geldig is. Moet je hem verlengen? Wij verwachten extra drukte dit jaar. Doe daarom op tijd je aanvraag. Zo voorkom je lange wachttijden. Maak gelijk een afspraak via Paspoort en ID-kaart | Gemeente Groningen.

Doe de aanvraag al zoveel mogelijk online. Je hebt dan al een behoorlijk deel van de aanvraag afgerond. Dit scheelt tijd en zo is er meer ruimte voor de aanvragen van mensen die niet digitaal vaardig zijn. Wacht niet tot vlak voor het verlopen en maak ruim van tevoren een afspraak.

 

Doe je mee aan het wijkonderzoek?

Woon je prettig in jouw wijk? Voel jij je er veilig? Zijn er genoeg winkels in de buurt? En ontmoet je makkelijk andere bewoners? Om het jaar onderzoeken we dit. Heb je ook de uitnodigingsbrief gekregen? Doe dan mee en vul de vragenlijst in op de website wijkvragen.nl.

De uitkomsten van het wijkonderzoek gebruikt de gemeente bij het maken van nieuwe plannen voor jouw wijk. Als je de vragenlijst invult, dan maak je kans op een luchtballonvaart voor twee personen, één van de drie iPads, een waardebon van Sport050 of een waardebon voor een film of tentoonstelling in het Forum.

 

Sport- en Cultuurhopper herfst/winter geopend

Inwoners van de gemeente Groningen kunnen zich weer inschrijven voor één of meerdere cursussen van de Sport- en Cultuurhopper in de periode herfst/winter 2024. De Sport- en Cultuurhopper is een verzameling van sport- en cultuurcursussen van lokale aanbieders en verenigingen. Alle inwoners kunnen zo op een laagdrempelige manier kennis maken met sport en cultuur. De organisatie is in handen van VRIJDAG, in de Buurt en Huis voor de Sport Groningen.

Inwoners voor wie sporten en bewegen niet of minder vanzelfsprekend is, kunnen meedoen aan cursussen via de Uniek Sporten Hopper. Inschrijven is in beide gevallen mogelijk tot 1 oktober  via Sport Cultuur Hopper. Daar vind je ook het volledige aanbod, data en tijden.

 

Help anderen op weg met energiezuinig wonen

Groningers die maatregelen hebben genomen om energie en gas te besparen, kunnen anderen helpen door ervaringen over bijvoorbeeld zolderdakisolatie of vloerverwarming te delen. Dat kan tijdens de open dagen van de Duurzame Huizen Route op zaterdag 2 en 9 november. Mensen die soortgelijke stappen overwegen, kunnen dan binnenkijken bij een ander en de maatregelen in de praktijk zien. Gemeente Groningen steunt dit initiatief en moedigt inwoners aan om hun ervaringen te delen.

Door binnen te kijken bij een ander, kunnen bezoekers zien hoe de maatregelen werken. Het delen van ervaringen, de motivatie en de uitdagingen die huiseigenaren zijn tegengekomen, helpt anderen om een plan voor hun eigen huis te maken. Meld jij je duurzame huis ook aan?

 

Ook dit najaar rondleidingen in het stadhuis

Al vele honderden mensen hebben een interessante rondleiding door ons prachtige stadhuis gekregen. De reacties na afloop zijn enthousiast. Dit najaar gaan we door met de rondleidingen. In principe is er elke vrijdagmiddag één rondleiding, die wordt gegeven door studenten geschiedenis van de Rijksuniversiteit Groningen. De rondleiding begint steeds om 14:00 uur. Ben jij ook benieuwd hoe mooi ons stadhuis is? Houd je van kunst, cultuur, mooie anekdotes en historie? Ga dan snel naar onze website en geef je op.

Rondleiders Flores (links) en Maarten voor een portret van oud-burgemeester Jacques Wallage.

 
                                                          Â