Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
Nummer 2
20 mei 2021
Nieuwsbrief Over de Laak
 
Brug over de Laak

In 2015 is samen met de inwoners van Vathorst in de vorm van een uitgebreid participatietraject, een visie Over de Laak gemaakt. Deze zogeheten ontwikkelingsvisie Over de Laak gaat over de gronden die in eigendom zijn van de gemeente. De visie is door de raad in 2016 vastgesteld. In deze visie is onder andere een nieuwe brug over de Laak opgenomen, zodat er op meerdere plekken toegang tot het natuur- en recreatiegebied is en er diverse recreatieve routes mogelijk worden gemaakt.

De gemeente heeft op 19 mei de aanwonenden over de nieuwe brugverbinding over de Laak geïnformeerd en schetsontwerpen gepresenteerd. Met de aanleg van een extra brug wordt het voor alle Vathorsters straks mogelijk om binnen een mum van tijd in het natuur- en recreatiegebied over de Laak te staan. De locatie voor de nieuwe brug is de Markenhaven, zie blauwe cirkel in de afbeelding. Deze extra brugverbinding geeft een evenwichtige verdeling van de plekken waar u het gebied in kunt gaan.

Meer informatie leest u op www.amersfoort.nl/overdelaak.
Ook vindt u hier de presentatie die wij op 19 mei aan de direct aanwonenden hebben gegeven.

 
’t Hammetje

Voor ’t Hammetje werkt de gemeente aan een fijne plek voor de bewoners van Vathorst. Een gebied waar je kunt recreëren, wandelen, fietsen, wat drinken, een ijsje eten, sporten en spelen in de natuur rond de waterplas. Een betoverende plek die voor iedereen toegankelijk is met schitterende natuur! En de geschiedenis van ’t Hammetje wordt bewaard. Voor de kinderen komen er fijne natuurlijke speelplekken, leggen we een ligweide aan en kunnen tieners er lekker luieren en kuieren. Er komt een kleinschalige horecavoorziening en het is de bedoeling dat de scouting een plek krijgt. Om dit alles mogelijk te maken moet het bestemmingsplan worden aangepast.

Bestemmingsplan
Volgens de huidige planning is het ontwerpbestemmingsplan na de zomer klaar. Wanneer het college en de gemeenteraad instemmen met het ontwerpbestemmingsplan, kan de verdere procedure worden opgestart. In het najaar kan dit plan dan, via de officiële weg, worden gepubliceerd in de Staatscourant, de Stadsberichten en op de website van de gemeente. U kunt dan het plan 6 weken lang inzien en als u dat wilt uw mening geven op het plan (zienswijze). Natuurlijk informeren wij u wanneer wordt gepubliceerd.

Definitief ontwerp
Vorig jaar is het voorlopig ontwerp voor dit gebied gepresenteerd aan iedereen die daar belangstelling voor had. Nagenoeg alle aanwezige bezoekers waren enthousiast. Het afgelopen jaar is dit voorlopig ontwerp uitgewerkt naar een definitief ontwerp. Dit definitieve ontwerp wordt in een bestemmingsplan verwerkt. Daarnaast wordt het inrichtingsplan technisch uitgewerkt en voorbereid. Het plan kan daardoor op details nog enigszins wijzigen.

Bomen in ’t Hammetje
Het gebied is nu erg dicht begroeid. Een bureau heeft voor ons alle bomen in ’t Hammetje in kaart gebracht en de conditie van de bomen onderzocht. Op basis van de uitkomst van dit onderzoek en het plan om hier wandelpaden aan te leggen, bekijken we welke bomen we kunnen behouden of moeten kappen. Veilig kunnen wandelen is een voorwaarde. Een groot aantal bomen is niet veilig door bijvoorbeeld dode takken of ze staan niet stevig en moet daarom gekapt worden. Uitgangspunt is dat we zoveel mogelijk gezonde bomen behouden en niet onnodig bomen kappen. Ook kijken we naar de biodiversiteit. In het gebied staan veel bomen die niet van nature in Nederland voorkomen, bijvoorbeeld Italiaanse populieren. In het plan versterken we straks de biodiversiteit door verschillende inheemse bomen en struiken terug te planten.

Waterrijk

De realisatie van dit gebied gaat bijna van start. De aanbestedingsprocedure bevindt zich in de afrondende fase. De gemeente heeft de inschrijvingen beoordeeld en een keus gemaakt. De beoogde aannemer start naar verwachting eind juni met de eerste werkzaamheden. Communicatie met de omgeving is hierin essentieel. U kunt op meerdere manieren de uitvoering van de werkzaamheden volgen. De aannemer en de gemeente informeren u hier binnenkort over. Als alles volgens plan verloopt, dan kunt u over enkele maanden in dit prachtige gebied wandelen.

Waterrijk wordt een poldergebied en een broedplaats voor meerdere soorten vogels. Er komt een wandelroute langs het gebied met plekken waar u naar de vogels kunt kijken zonder hen te storen en er worden vlonders aangelegd waarop u kunt genieten van het uitzicht.

Meer informatie

Kijk voor meer informatie over dit project en de actuele stand van zaken op www.amersfoort.nl/overdelaak

 
Nieuwsbrief op maat?
De volgende gegevens zijn bekend:
Voornaam:
Tussenvoegsels:
Achternaam:
E-mailadres: newsletter@newslettercollector.com
Mijn gegevens aanvullen
 
Volg ons
F   T   Y   I