Bekijk de nieuwsbrief online
Click 'Download images' to view images
dinsdag 17 november 2020
NIEUWS    |    ABONNEREN    |    REDACTIE    |    PARTNERS    |    OVER ONS
Van de AV-redactie

Beste lezer,

Voor u ligt de tweede editie van Pensioenen Vanmorgen met daarin onmisbare pensioenkennis voor u als accountant.

 

Werkgever moet pensioen aanvullen
Zoals altijd is de rechtspraak een grote bron van kennis. Het is belangrijk om te weten hoe de rechter in bepaalde gevallen redeneert en oordeelt. In deze nieuwsbrief een uitspraak waarin een werkgever veroordeeld wordt om het pensioen van een werknemer aan te vullen omdat het verzekerd kapitaal veel te laag bleek om het beoogde pensioen aan te kopen. Dit kan het geval zijn bij zogenaamde streefregelingen, waarbij in de pensioenovereenkomst de hoogte van het nagestreefde pensioen centraal staat. Hoe heeft uw klant dit geregeld? Zijn er claims te verwachten? Kunt u ze gerust stellen of hierop opmerkzaam maken?


Lees verder »
OR verspeelt veto bij pensioenwijziging naar PME
Een werkgever zag dat zijn middelloonregeling bij de verzekeraar veel duurder werd. Daarop wenste hij zich vrijwillig aan te sluiten bij bedrijfstakpensioenfonds PME. Dat deed hij per 2020 ondanks de weigering van de OR om in te stemmen. Normaal gesproken kan de OR die wijziging tegenhouden met een beroep op de nietigheid. Een uitspraak van de rechtbank Overijssel laat zien dat een OR die niet secuur de weigering van de instemming en de nietigheid formuleert, zijn vetorecht verspeelt.
Lees verder »
Pensioenbedrag ineens en echtscheiding
Begin september is het Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen gepubliceerd. In deze bijdrage ga ik nader in op de mogelijkheid een bedrag ineens te ontvangen en echtscheiding. Hoe werkt dit precies uit?
Lees verder »
Aangepaste voorwaarden bij afkoop alimentatieplicht middels bancaire lijfrente
Ingevolge het Burgerlijk Wetboek zijn onder andere ex-echtgenoten onderhoudsplichtig tegenover elkaar. Dat betekent dat als de ene ex niet in staat is om (geheel) in het eigen levensonderhoud te voorzien, die andere ex in principe zal moeten bijdragen in de kosten van levensonderhoud van die ene ex. Een dergelijke alimentatieplicht kan worden afgekocht in de vorm van een geldsom, maar ook in de vorm van een lijfrente. Kort geleden zijn de voorwaarden bij afkoop in de vorm van een bancaire lijfrente aangepast.
Lees verder »
PensioenAkkoord: nu nog snel van middelloon naar een beschikbare premiestaffel?
Onze pensioenregeling is een middelloonregeling. Na invoering van het PensioenAkkoord zal middelloon verdwijnen en moeten we een vlak premiepercentage gaan hanteren voor onze nieuwe pensioenregeling. Oudere werknemers gaan er op achteruit en kunnen (tijdelijk) worden gecompenseerd. Als je nu een beschikbare premiestaffel hebt, dan kun je die na invoering van het PensioenAkkoord voortzetten. Dat geldt voor de huidige werknemers. Is het slim om nu nog snel een beschikbare premieregeling in te voeren?
Lees verder »
Nota n.a.v. Verslag Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen
Op 8 oktober jl. heeft minister Koolmees van SZW in de Nota naar aanleiding van het Verslag antwoord gegeven op meer dan 300 Kamervragen inzake het Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen.
Lees verder »
Coronavirus en levensverwachting
Lees verder »
Bij afkoop lijfrente geen revisierente verschuldigd wegens gewekt vertrouwen
Op 4 augustus 2020 heeft het Hof Den Haag een opvallende uitspraak inzake de afkoop van een lijfrentepolis gedaan. Het betrof een polis uit 1989, die in 2001 is aangepast aan de eisen van de Wet IB2001. Op het oude gedeelte tot 2001 bleef het oude regime van kracht. Omdat op de site van de belastingdienst stond te lezen dat bij afkoop van een polis van voor 1992 geen revisierente in rekening zou worden gebracht, besluit belanghebbende de polis af te kopen. De belastingdienst brengt echter toch revisierente in rekening en wel over het gedeelte van de polis dat is opgebouwd vanaf 2001. Belanghebbende stelt dat dit in strijd is met de berichtgeving op de site van de belastingdienst. Het hof oordeelt dat belanghebbende de onjuistheid van zijn - begrijpelijke - lezing van de informatie op de website van de Belastingdienst niet redelijkerwijs had kunnen en moeten beseffen. Daaraan doet niet af dat hij tevens een verzekeringstussenpersoon heeft geraadpleegd.
Lees verder »
Welk scenario van economisch herstel meest waarschijnlijk?
Op dit moment wordt door economen druk gediscussieerd over het herstel van de economie na de coronapandemie. Meerdere scenario’s zijn mogelijk, maar welke is het meest waarschijnlijk
Lees verder »
Spijt van toezeggen streefregeling
Onder het regiem van de Pensioen- en Spaarfondsenwet (PSW) is er een nieuw soort pensioentoezegging ontwikkeld, de zogenaamde streefregeling. Hierbij wordt in de basis een eindloon- of middelloonpensioen toegezegd wat wordt veiliggesteld middels een kapitaalverzekering met pensioenclausule. Dat veel werkgevers inmiddels wel spijt hebben van deze toezegging blijkt uit de rechtspraak.
Lees verder »
Te snelle faillissementsaanvraag door pensioenfonds in Coronatijd
Bpf voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf dient tezamen met de beroepsorganisatie een verzoek tot faillissement in van een bij haar aangesloten onderneming. Het gaat om een openstaande vordering van € 5.400,--. De rechtbank wijst de aanvraag af
Lees verder »
Kamervragen PensioenAkkoord: PensioenAkkoord biedt ruimte voor flexibele pensioenpremie
In antwoord op Kamervragen over de mogelijkheid van een flexibele premie binnen het PensioenAkkoord geeft minister Koolmees aan dat er in beginsel wordt uitgegaan van een vijfjaarlijkse evaluatie van de verhouding tussen premie en opbouw. “Er zullen echter geen belemmeringen worden opgeworpen om die balans door sociale partners met een andere frequentie te beoordelen. Het is de verantwoordelijkheid van de sociale partners. Dit betekent dat de hoogte van de premie bijvoorbeeld ook jaarlijks door decentrale sociale partners in ogenschouw genomen zou kunnen worden”, aldus Koolmees.
Lees verder »
Kamervragen levensloopregeling
In antwoord op Kamervragen geeft staatssecretaris Vijlbrief van Financiën aan hoe binnen het gewijzigde overgangsregime van de levensloopregeling in 2021 de afwikkeling in zijn werk dient te gaan.
Lees verder »
De Europese Sociale Pijler
De Europese Sociale Pijler kwam sinds 2015 diverse malen aan de orde in beleidsstukken en speeches van de Europese Commissie. De Europese Sociale Pijler is opgericht om door middel van ‘soft law’ lidstaten te stimuleren om sociaal beleid, een gebied dat in beginsel tot de bevoegdheden van de lidstaten behoort, te verbeteren. Een interessante vraag is of een dergelijk ‘soft law’-instrument impact kan hebben ten opzichte van juridisch bindende instrumenten.
Lees verder »
Pensioenuitkeringen niet belast in Saudi-Arabië maar in Nederland
Een belastingplichtige verblijft na zijn pensionering tijdelijk in Saudi-Arabië. Hij ontvangt pensioenuitkeringen uit Nederland die volgens hem in zijn tijdelijke woonland belast zijn. De rechtbank oordeelt dat de inspecteur de uitkeringen die de belastingplichtige heeft ontvangen, terecht volledig in Nederland belast.
Lees verder »
DNB over de coronacrisis en VPL-regelingen
DNB heeft in een recent nieuwsbericht aandacht besteed aan de gevolgen van de coronacrisis voor VPL-regelingen. De uitleg van de toezichthouder hierover is als volgt.
Lees verder »
Pensioen Vanmorgen maakt deel uit van Accountancy Vanmorgen.
OVER ONS    |    ADVERTEREN    |    ABONNEREN
AFMELDEN