Bekijk de nieuwsbrief online
Click 'Download images' to view images
maandag 26 oktober 2020
NIEUWS    |    ABONNEREN    |    REDACTIE    |    PARTNERS    |    OVER ONS
Van de AV-redactie

Voor u ligt de nieuwsbrief Pensioenen Vanmorgen. Een zusje van Accountancy Vanmorgen en Salaris Vanmorgen.  Pensioen is een belangrijk onderwerp voor ondernemers, werkgevers en zzp’ers en daarmee automatisch ook voor u, als adviseur. U ontvangt deze maandelijkse nieuwsbrief de eerste drie maanden gratis zodat u goed kunt beoordelen of deze nieuwsbrief waarde voor u heeft.  Daarna stopt de toezending automatisch.

 

De AV-redactie is overigens niet de enige partij die de accountant een belangrijke rol toedicht in het pensioendomein! De Stichting van de Arbeid (StAR) constateerde recent dat het aantal werknemers dat geen pensioen opbouwt (de ‘witte vlek’) groter is dan eerder werd verondersteld (zo’n 9 à 10 procent). En de StAR ziet daarin een rol voor u. ‘Administratiekantoren en accountants kunnen zien of een werkgever wel of niet pensioenpremies afdraagt.


Lees verder »
Wanneer start het protest tegen afschaffing vetorecht?
Staan werknemers en pensioengerechtigden straks buitenspel als hun opgebouwd pensioen wordt gewijzigd? Daar lijkt het wel op voor wie het uitgewerkte Pensioenakkoord goed leest. In 2026 gaat de wetgever er vanuit dat (1) alle pensioenregelingen er anders uitzien en (2) al het opgebouwd pensioen is gewijzigd tenzij dat leidt tot onevenredige nadelen. Het huidige vetorecht van werknemers, slapers en pensioengerechtigden om hun opgebouwd pensioen te wijzigen wordt geschrapt.
Lees verder »
Pensioengeld, Tozo en de vermogenstoets
Vanaf 1 oktober 2020 zouden zelfstandig ondernemers Tozo 3 aan kunnen vragen bij hun gemeente. Tijdens de corona-persconferentie van 28 september zei Mark Rutte dat de eerder aangekondigde vermogenstoets uitgesteld zal worden. Dat geeft ruimte om na te denken over het veiligstellen van pensioenvermogen.
Lees verder »
Pensioenbedrag ineens in grensoverschrijdende situaties
Begin september is het Wetsvoorstel bedrag ineens, RVU en verlofsparen gepubliceerd. In de kern een wetsvoorstel met een sympathieke inhoud. In deze bijdrage ga ik nader in op de mogelijkheid een deel van het pensioen ineens te ontvangen in grensoverschrijdende situaties. Belastingplichtigen zullen goed moeten inventariseren of dit wel aantrekkelijk is.
Lees verder »
Waardering loonstamrecht
Alhoewel de fiscale faciliteit om met een ontslagvergoeding een stamrecht bij een (eigen) BV te bedingen per 1 januari 2014 is afgeschaft, blijven de waarderingsperikelen van reeds bestaande stamrechten de gemoederen bezig houden. In deze bijdrage een Hof uitspraak die helaas weer niet het gewenste resultaat voor de BV oplevert.
Lees verder »
Extra voordeel voor langdurig arbeidsongeschikte bij afkoop lijfrente
Bij feitelijke afkoop van een nieuw regimelijfrente is in beginsel altijd revisierente verschuldigd. Los van de tegenbewijsregeling en een onbelast saldo aan niet-afgetrokken premies, geldt dat dan standaard 20% revisierente over de waarde van de afgekochte lijfrente is verschuldigd. De Wet IB 2001 kent twee uitzonderingen op die hoofdregel: de afkoopregeling voor kleine lijfrenten en de regeling bij langdurige arbeidsongeschiktheid. Recent is die laatste regeling belangrijk versoepeld. Bij dezen een update.
Lees verder »
Hoe zit het precies met de RVU?
Onze vraag gaat over de RVU. Komend jaar verandert de regelgeving rondom vervroegde uittreding van werknemers. Wij mogen dan werknemers een regeling aanbieden zonder de zogenaamde ‘ontslagboete’. Wanneer wij een werknemer eerder met pensioen willen laten gaan, waar moeten wij dan op letten?
Lees verder »
Nederland mag heffen over overheidspensioen betaald aan inwoner van Thailand
Een gepensioneerde gemeenteambtenaar emigreert naar Thailand en ontvangt een pensioenuitkering van het ABP. Hij is van mening dat Thailand mag heffen over deze uitkering. Het belastingverdrag is volgens Hof Den Bosch echter duidelijk: het heffingsrecht over overheidspensioen wordt toegewezen aan het bronland Nederland.
Lees verder »
Rendement en risico eigen woning versus aandelen
De eigen woning wordt door velen beschouwd als een risicoarme tot risicoloze investering in vergelijking met bijvoorbeeld beleggen in aandelen. Maar is dit wel zo?
Lees verder »
Overgang van onderneming na faillissement
Hof van Justitie laat zich (opnieuw) uit over gevolgen van overgang van onderneming in fase van insolventie, maar nu meer specifiek over de pensioengevolgen
Lees verder »
Wetsvoorstel ‘Wet bedrag ineens, RVU en verlofsparen’ bij de Tweede Kamer ingediend
Binnen de afspraken van het PensioenAkkoord is onder andere afgesproken dat mensen meer keuzevrijheid moeten krijgen bij de aanwending van hun pensioen. Hieruit is de mogelijkheid voortgekomen om maximaal 10% van het pensioenvermogen op pensioendatum te mogen afkopen. Deze afkoopmogelijkheid gaat ook gelden voor netto pensioenen, lijfrenten en netto lijfrenten, premievrij pensioen in Eigen Beheer, maar wonderlijk genoeg voor PEB dat is omgezet in een ODV. De mogelijkheid geldt ook niet in combinatie met de reeds bestaande hoog/laag constructie (100:75).
Lees verder »
Evaluatie vrijstelling voor nettopensioen en nettolijfrente
Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst heeft de Tweede Kamer het evaluatierapport van de vrijstelling voor nettopensioen en nettolijfrente aangeboden. Van de potentiële doelgroep van 200.000 mensen nemen circa 35.000 mensen (circa 17%) deel aan een nettoregeling. Dat betreft vooral nettopensioenen.
Lees verder »
Overgangsrecht levensloopregeling gewijzigd
Naast het belastingplan 2021 is op Prinsjesdag tevens het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2021 bij de Tweede Kamer ingediend. Hierin wordt het bestaande overgangsrecht voor de levensloopregeling gewijzigd. Per 1 januari 2012 is de fiscale levensloopregeling in beginsel komen te vervallen.
Lees verder »
PensioenAkkoord en de vrijgestelde werkgever
Indien een werkgever onder de werkingssfeer van een bedrijfstakpensioen valt, kan hij onder bepaalde omstandigheden vrijstelling van deelname verkrijgen. Hierbij geldt dan wel de eis dat er een eigen pensioenregeling is die gelijkwaardig is aan de pensioenregeling van het pensioenfonds. Het PensioenAkkoord gaat voor deze werkgevers grote gevolgen hebben.
Lees verder »
Prinsjesdag en de Kamerbrief pensioenonderwerpen
De kamerbrief van Minister Koolmees van 22 september geeft een mooie doorkijk in de stijgende pensioenleeftijd in Europa en de rest van de wereld. Uit de analyse blijkt dan in andere landen speciale afwijkende pensioenleeftijden steeds meer afgebouwd worden, ook voor zware beroepen. Die komen namelijk steeds minder vaak voor. De Prinsjesdag-documenten gaven voorts een mooi beeld van de arbeidsmarkt in Nederland. Hoe combineert dat nu
Lees verder »
Collectieve waardeoverdrachten en invaren: De EU dimensie
Het proces van een grensoverschrijdende collectieve waardeoverdracht is anders dan een nationale waardeoverdracht (artikel 83 jo. 90a PW). Omdat onderstaande discussie ook relevant is voor het invaren (dat ook middels artikel 83 PW wordt vormgegeven), is het goed hier (opnieuw) aandacht te voor vragen.
Lees verder »
Nieuwe UFR-parameters voor pensioenfondsen vanaf 2021
DNB heeft in een recent nieuwsbericht aangegeven dat de nieuwe UFR-parameters voor pensioenfondsen vanaf 1 januari 2021 stapsgewijs worden ingevoerd. De toelichting van DNB op de invoering van de nieuwe parameters is als volgt.
Lees verder »
Pensioen Vanmorgen maakt deel uit van Accountancy Vanmorgen.
OVER ONS    |    ADVERTEREN    |    ABONNEREN
AFMELDEN