PHILIPS SYMFONIE ORKEST

Nieuwsbrief najaar 2022

Jubileumprogramma

Bob Zimmerman: Jubileumouverture
Richard Strauss: Liederen (Christianne Stotijn, mezzosopraan) & Eine Alpensinfonie

Zondagmiddag 20 november 2022 14.15 uur,
Het Concertgebouw, Amsterdam
Zondagmiddag 27 november 2022 14.15 uur, 
Muziekgebouw, Eindhoven

Het Philips Symfonie Orkest viert (alsnog) zijn 90e verjaardag! Speciaal voor dit jubileum componeerde Bob Zimmerman een Jubileumouverture.
Mezzosopraan Christianne Stotijn zingt prachtige liederen van Richard Strauss. Van Strauss klinkt bovendien de grootse - voor zo'n 125 musici - Eine Alpensinfonie, waarin hij een bergwandeltocht van zonsopgang tot zonsondergang in muziek schildert.

Net als veel van zijn grote voorgangers heeft Richard Strauss zich zijn hele leven beziggehouden met het toonzetten van Duitse gedichten. . De orkestliederen die Christianne Stotijn ten gehore gaat brengen, zijn lieflijke, ongedwongen miniatuurtjes waarin het uitdragen van de intense poëzie centraal staat. 


Heel anders van karakter is Strauss’ Alpensinfonie. Dit orkest van zo’n 125 musici biedt Strauss de mogelijkheid zowel het enorme natuurgeweld van de bergen als de kleinste sfeeromslagen muzikaal te schilderen. Strauss’ Alpensymfonie voert de luisteraar mee op een beklimming en afdaling van een alp. Met alle kleurrijke klankschilderingen en sfeerschakeringen vormt de symfonie een indrukwekkende metafoor van de verheerlijking van de eeuwige natuur.

Christianne Stotijn - mezzosopraan

De Nederlandse mezzosopraan Christianne Stotijn studeerde viool en zang aan het Conservatorium van Amsterdam bij Udo Reinemann, Jard van Nes en Dame Janet Baker. Ze behaalde diverse prijzen, waaronder de prestigieuze ECHO Rising Stars Award 2005-2006 en de Nederlandse Muziekprijs in 2008.
Haar carrière werd diep beïnvloed door dirigent Bernard Haitink. Onder zijn leiding zong ze met het Koninklijk Concertgebouworkest en met de symfonische orkesten van Boston, Chicago en Londen.
Sinds 2014 leidt Christianne Stotijn de Udo Reinemann International Masterclasses, een initiatief gesteund door de Munt, en sinds 2021 is ze zangdocente aan de Hochschule für Musik te Würzburg.
Geen passender soliste voor dit jubileumconcert dan Christianne: kleindochter van Louis Stotijn, die oud-PSO-dirigent was en tevens directieleraar van Jules van Hessen!

Meer over Christianne Stotijn

Familieconcert "Reis door de Tijd"

met Jules van Hessen, dirigent en verteller
Jinte van der Heijden, dwarsfluit
Zondag 29 januari 2023 - 12:00u
Theater De Schalm Veldhoven
Het Familieconcert van het Philips Symfonie Orkest is een inmiddels vertrouwde traditie: een laagdrempelig muziekfeest voor jong en oud. Dirigent Jules van Hessen, ook bekend als Maestro Jules, leidt niet alleen het orkest, maar neemt het publiek ook mee in een pakkend verhaal.

Tijdens het komende familieconcert gaan we een spectaculaire reis door de tijd maken maken waarin we onder meer dinosauriërs, vreemde Romeinen en gekke Koningen gaan tegenkomen. We beleven filmmuziek, bizarre ruimtelijke effecten en we komen zelfs op een slagveld terecht! En dit alles heeft te maken met de lift van een warenhuis die niet helemaal in orde lijkt te zijn. Neem vooral je (groot) ouders mee en…. als je een instrument speelt mag je zelfs een stuk “Vuurwerk” meespelen met het uit zo’n honderd musici bestaande PSO.

Jinte van der Heijden - dwarsfluit

Ik ben Jinte van der Heijden, ben 17 jaar en speel nu al zo'n 9 jaar dwarsfluit. Ik ben begonnen met les bij Anneke Verhoeven (1e fluitiste van het PSO, red.) en heb nu les van Johan Rycken. Buiten lessen op de muziekschool Art4U speel ik bij het Euregio orkest en ben ik actief bij activiteiten van het Prinses Christina Concours.
Komend jaar zit vol met spannende en ook veel leuke dingen, zoals eindexamens en studiekeuzestress, maar ook voor jullie orkest spelen! Dit solo optreden was onder andere de prijs die ik bij de regionale finale van Zuid 1 heb gewonnen en ik kijk er heel erg naar uit. 
Jules van Hessen - dirigent


Al meer dan 30 jaar staat dirigent Jules van Hessen voor het Philips Symfonie Orkest. Ook zet Jules zich al jaren op allerlei manieren ervoor in een breed publiek in aanraking te brengen met de schoonheid van klassieke muziek. Voor zijn inzet en betrokkenheid is hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.​
Meer over Jules van Hessen

Concertagenda Philips Symfonie Orkest
  • zo 20 november 2022, 14.15u. Jubileumconcert met o.a. Eine Alpensinfonie en liederen van Richard Strauss
    Het Concertgebouw Amsterdam
  • zo 27 november 2022, 14.15u.  Jubileumconcert met o.a. Eine Alpensinfonie en liederen van Richard Strauss 
    Muziekgebouw Eindhoven  
  • zo 29 januari 2023, 12:00u.  Familieconcert 'Een reis door de tijd' 
    Theater De Schalm Veldhoven
  • zo 05 februari 2023, 12:00u.  Familieconcert 'Een reis door de tijd' 
    Auditorium TU/e Eindhoven (besloten)
  • za 22 apr 2023,  Concert Roukens, 2 pianoconcert Rachmaninov, 5e symfonie Prokovjev Lidwinakerk Best

Word Vriend van het PSO, dan blijft u op de hoogte van de komende concerten van het PSO. U bestelt uw kaarten bij het secretariaat van de Vrienden en krijgt ze kosteloos thuisgestuurd. Bent u nog geen Vriend van het orkest? De Vrienden zitten op de beste plaatsen in de zaal! En kunnen het besloten familieconcert bezoeken. Voor meer informatie klikt u hier.
 
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Website Website
Email ons Email ons
Instagram Instagram
Copyright © 2022 Philips Symfonie Orkest
De PSO nieuwsbrief verschijnt 3 à 4 keer per jaar. Alle rechten voorbehouden. 

Geen plaatjes? Bekijk de webversie.
Deze mail wordt verzonden aan alle bekende relaties van het Philips Symfonie Orkest. 

aanmelden  |  uitschrijven  |  aanpassen 

Email Marketing Powered by Mailchimp