In deze nieuwsbrief geven we tips over taal, lezen en digitale geletterdheid voor leerkrachten in het primair onderwijs.. Meld je aan voor de gratis online boekenproeverij en laat je inspireren voor de Kinderboekenweek. Schrijf je in voor HackShield en maak leerlingen mediawijzer. En ontvang een mooie boekentip. In onze webwinkel kun je collecties bestellen en activiteiten reserveren. 

S
Nog een paar weken en dan barst de Kinderboekenweek (woensdag 5 t/m zaterdag 16 oktober) weer los. Het thema is dit jaar Gi-ga-groen. 
 

Bibliotheek Lek en IJssel organiseert een gratis online boekenproeverij voor de Kinderboekenweek 2022. Ontdek de nieuwste boeken voor groep 1 t/m 8, maak kennis met een bekroond boek en ontvang tips hoe je de boeken kunt inzetten. Alle Utrechtse scholen mogen hieraan deelnemen. 
20 september | 15:30-16:15. Schrijf je snel in via deze link.  

 
De Kinderboekenweek is HET moment van het jaar voor ieder kind in Utrecht om volop te lezen. Er zijn veel activiteiten in alle vestigingen van Bibliotheek Utrecht: 
 
 
  • Een gi-ga-groen Voorleesfeest in alle 13 bibliotheken van Utrecht op woensdagmiddag 5 oktober.  
  • Een speurtocht met leuke beloning in alle 13 bibliotheken van Utrecht tijdens de hele Kinderboekenweek. 
  • Theater, in Bibliotheek Neude, Bibliotheek Overvecht, Bibliotheek Kanaleneiland, Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum en Vleuterweide.  
  • De Kindernacht van de poëzie waarbij er zelfs in de bieb geslapen wordt. 
 
 
Wil je dit delen met ouders? Deel dan www.bibliotheekutrecht.nl/kinderboekenweek. Bekijk deze activiteitenfolder met o.a. alle Kinderboekenweekactiviteiten van de bieb.
S
Informatievaardigheden worden steeds belangrijker. Bij het Bibliotheekbezoek Wegwijs in de bieb leren leerlingen spelenderwijs hoe ze geschikte informatie vinden in zowel boeken als online. Bekijk hier de beschikbare data voor het bibliotheekbezoek.  
 

In 1,5 uur gaan kinderen in groepjes in de bieb op tablets vragen beantwoorden over nepnieuws. Doen jullie mee? Er zijn nog een paar plekjes vrij voor dit bezoek. Klik hier voor meer info en reserveren. Naast dit bibliotheekbezoek kun je ook gratis HackShield in de klas spelen. Meer info vind je hier.  

 
 
S
 

Kinderen en jongeren krijgen meer taal op zich afgevuurd dan ooit: honderden WhatsAppberichten, ondertiteling op Netflix of artikelen op social media. 
Korte berichten lezen is anders dan boeken lezen, waardoor de taalvaardigheid afneemt. Met de campagne ‘Wie dit leest… kan ook een boek lezen’ willen we extra onder de aandacht brengen dat iedereen t/m 17 jaar gratis lid kan worden van de bieb. Dit betekent: eindeloos lezen (óók online), genieten van luisterboeken, activiteiten in de bieb bijwonen of een plek om huiswerk te maken.  

Wil jouw school meer weten over de campagne of hoe we alle leerlingen lid kunnen maken? We denken graag mee. Mail naar: d.bennar@bibliotheekutrecht.nl  

 
S
 
 

Heb je leerlingen uit Oekraïne in je klas en wil je met ze lezen? De bibliotheek heeft inmiddels een flinke collectie boeken in de Oekraïense taal. Je vindt ze hier.

 

 
 
S

Deze keer een spannende spionageserie voor kinderen vanaf 10 jaar die een goede leeservaring hebben. 

 
 

Geen brug te ver is deel 2 uit de serie Wereldspionnen.

Vijf kinderen met bijzondere talenten werken voor de M16, de Britse geheime dienst. Ze reizen over de wereld gevaarlijke schurken achterna en raken verwikkeld in spannende avonturen. Met niet afgeronde verhaallijnen blijf je nieuwsgierig hoe het verder gaat. Deel 3 De verboden stad is net verschenen en binnenkort beschikbaar in de bibliotheek. 

Met de boeken uit deze serie heb je echt het gevoel dat je midden in een James Bondfilm terecht bent gekomen. 

Advies: lees de delen op volgorde. 

Bekijk hier de boektrailer. 

 
S
S
S
 
fb   tw   insta  
 
S
open