Bekijk deze email in uw browser
Nieuwsbrief 12 | Regio Zwolle | juni 2024

Beste partners,  

Vorige maand had ik de eer om onze regio voor te stellen aan diverse ondernemers uit het land én aan Hare Majesteit Koningin Mᾴxima. Want ditmaal werden de Koning Willem I prijzen uitgereikt in Theater de Spiegel in Zwolle. Deze prijs is de meest prestigieuze bekroning voor moedig, veerkrachtig en duurzaam ondernemerschap.  

Net als twee jaar geleden jaar was er weer een winnaar uit Regio Zwolle. Lagemaat B.V. uit Heerde won dit jaar de prijs in de categorie MKB. Als regio blijven we ontwikkelen en innoveren en dat blijft duidelijk niet onopgemerkt.  

Onlangs konden we stemmen voor het Europees Parlement. Ik hoop dat u dat gedaan heeft, want Europa doet ertoe voor onze regio. Zo draagt de EU eraan bij dat ons bedrijfsleven kan blijven concurreren met bedrijven in China en de Verenigde Staten en wordt ondersteund bij hun opgaven rondom klimaatadaptatie.  

En alle ogen zijn natuurlijk gericht op Den Haag. In het hoofdlijnenakkoord is er nadrukkelijk aandacht voor regio’s. Er wordt geïnvesteerd in structurele samenwerking en de Regio Deal wordt uitgebouwd tot een strategische investeringsagenda met afspraken over wonen, bereikbaarheid, onderwijs en economie. We volgen de ontwikkelingen uiteraard met veel belangstelling.  

In deze periode nemen we afscheid van een aantal bestuurders in onze regio en heten we ook weer anderen welkom. Mede namens ons netwerk Regio Zwolle, bedank ik de vertrekkende bestuurders voor hun inzet en bijdrage. We blijven jullie graag ontmoeten in diverse samenwerkingsverbanden. 
Ook hebben wij afscheid genomen van Etty de Boer, secretaris-directeur van Regio Zwolle. Het is spijtig dat het tot dit besluit heeft moeten komen en wij wensen Etty alle goeds voor de toekomst.

Een periode van vakantie en weer energie opdoen staat nu voor de deur. Om daarna weer vol energie met elkaar te werken aan de opgaven in onze regio. Ik wens iedereen alvast een goede zomer toe.  

Peter Snijders, voorzitter Regio Zwolle  

Regio Deal Regio Zwolle - update


Momenteel wordt de eerste inventarisatieronde afgerond. De onafhankelijke adviescommissie gaat met de ruim 40 aangedragen initiatieven aan de slag om een advies te geven richting het dagelijks bestuur. Ben je benieuwd naar dit proces? In de Regio Deal nieuwsbrieven lichten wij dit toe. Wil je meer lezen over de verschillende initiatieven kijk dan op de website van de Regio Deals Regio Zwolle.

Unieke aanpak arbeidsmarkt 


De regionale arbeidsmarkt aanpak die wij hebben is uniek. Het is gericht op het versterken van de lokale economie en het bevorderen van werkgelegenheid.
De programma’s Upgrade jezelf en Groei Vooruit zijn er om werknemers en werkzoekenden te ondersteunen met loopbaanadvies en/of om nieuwe vaardigheden te bieden die aansluiten bij de behoeften van de arbeidsmarkt. Door gerichte trainingen en cursussen worden deelnemers klaargestoomd voor beroepen waar veel vraag naar is.
 
Loopbaanadvies vormt een cruciaal onderdeel van deze aanpak. Door middel van persoonlijke begeleiding en coaching krijgen werknemers en werkzoekenden inzicht in hun mogelijkheden en potentieel. Dit helpt hen bij het maken van weloverwogen keuzes over hun carrièrepad en verhoogt hun kansen op duurzaam werk.
 
Daarnaast wordt er sterk ingezet op sectoraal samenwerken. Bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden bundelen hun krachten om sectoroverschrijdende projecten en -initiatieven te ontwikkelen. Dit bevordert innovatie en zorgt voor een betere afstemming tussen vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. Een mooi voorbeeld komt vanuit de sectortafel Bouw & Infra.

Oud-Finlands Premier Sanna Marin op Regio Zwolle Congres 2024

 

Met grote trots kondigt het Regio Zwolle Congres aan dat Sanna Marin, de voormalige premier van Finland, de keynote spreker zal zijn tijdens de editie van 2024. Sanna Marin, wereldwijd geprezen voor haar crisismanagement tijdens de coronapandemie en bekend om haar ambitieuze klimaatbeleid en haar toewijding aan gelijkheid en inclusiviteit, zal haar inzichten delen over leiderschap en innovatie. 

Met dagvoorzitter Rick Nieman zal Marin ingaan op wat Regio Zwolle kan leren van het gelukkigste volk ter wereld. Eelko van Drongelen, partner van het congres, is enthousiast: "Haar visie en leiderschap zullen zonder twijfel waardevolle lessen en inspiratie bieden." Erwin van Dalfsen, voorzitter van het Regio Zwolle Congres, benadrukt: “We zijn erg trots om Sanna Marin te verwelkomen. Ze was onze eerste keuze en zal zeker bijdragen aan onze doelstelling om te blijven vernieuwen en boeien.” Dit ondernemers event vindt plaats op donderdag 12 december 2024 en belooft een inspirerende en leerzame dag te worden.

Lees meer: Oud-Finlands Premier Sanna Marin keynote spreker op Regio Zwolle Congres 2024 » Regio Zwolle Congres

Regio Zwolle voorbeeld klimaatadaptieve verstedelijking 

De toekomst begint vandaag. Dat adagium geldt voor de manier waarop de Regio Zwolle omgaat met de grote uitdagingen van klimaatverandering, de gestage groei van de economie en de bevolking, en de symbiose tussen stad en land. Hierbij wordt ingezet op de ‘sponsstrategie’, onderdeel van het bredere NOVEX-programma voor de regio.

De regio kampt steeds vaker met wateroverlast door de stijgende waterstanden van de IJssel, de Vecht en het Zwarte Water. Ondanks de inspanningen van waterschappen en Rijkswaterstaat bereiken de watersystemen hun limieten. Hevige regenval in december 2023 leidde tot grote schade en benadrukt de noodzaak van aanpassing aan het veranderende klimaat. Historische overstromingen en de voortdurende noodzaak om het waterbeheer te verbeteren, onderstrepen dit.

Een cruciale strategie is het versterken van de sponswerking van het landschap, zodat water beter wordt vastgehouden en geabsorbeerd. Dit vereist samenwerking tussen verschillende overheidslagen en de inzet van innovatieve oplossingen, zoals de integratie van dijken in stadsontwikkelingen. De NOVEX-aanpak en de Water en bodem sturend-strategie zijn essentieel voor een klimaatbestendige toekomst.

Lees het volledige artikel hier: Leven met het water - ROmagazine.nl

Demissionair Minister Harbers bezoekt Regio Zwolle: Focus op Regionale Ontwikkelingen 

Op 11 april bezocht demissionair minister Harbers bracht een vruchtbaar werkbezoek aan Regio Zwolle, waarbij hij een diepgaande blik kreeg op de regionale ontwikkelingen, met speciale aandacht voor Ruimte en NOVEX.

Het programma begon om 12:00 uur met een hartelijke ontvangst door Henry Bronkhorst, directeur van Sportbedrijf Raalte. Martijn Dadema, duovoorzitter van de Stuurgroep Ruimte Regio Zwolle, leidde de presentaties over uitdagingen zoals woningbouw, mobiliteit, economie en klimaatadaptatie binnen Regio Zwolle. Peter Snijders, voorzitter van Regio Zwolle, introduceerde de regio en de programma's Ruimte en NOVEX. Martijn Dadema besprak de actuele ontwikkelingen binnen NOVEX.

Robin van Ulzen, wethouder van Meppel, gaf uitleg over het programma Karakteristieke Stationsomgevingen. Alexander Kreule, wethouder van Raalte, benadrukte de speciale rol van Raalte en de regionale sponsstrategie, waarbij rekening wordt gehouden met bodem- en watersystemen in ontwikkelingen.

Het gezelschap maakte ook een busrit naar station Raalte voor een toelichting op de gecombineerde opgave en om zelf te situatie te kunnen bekijken.

Regio Zwolle stapt door naar Brussel


Begin oktober reist Regio Zwolle met een bestuurlijke afvaardiging naar Brussel voor de Europese Week van de Regio's en Steden, EWRC. Hier hopen wij verder te spreken over de wisselwerking tussen onze regio en Europa en onze Regio Zwolle verder op de kaart te zetten in het Brusselse.

Europa is belangrijk voor Regio Zwolle. Europa versterkt namelijk de internationale concurrentiepositie voor bedrijven uit onze regio en ondersteunt ons in het opvangen van de gevolgen van klimaatverandering. Onlangs verscheen het rapport van Enrico Letta over een nieuwe Europese eenheidsmarkt, met daarin aanbevelingen om Europese regio’s en bedrijven weer competitiever te maken. Het vergroten van de Europese concurrentiekracht zal de komende jaren hoog op de agenda staan, met consequenties voor het bedrijfsleven in onze regio. Daarom hebben VNO-NCW en MKB-Nederland hun visie op de nieuwe Europese agenda onlangs gepubliceerd: “Een sterk bedrijfsleven voor een sterke EU.” Regio Zwolle onderschrijft hun visie dat zonder sterk bedrijfsleven, geen sterke EU mogelijk is. Ondernemers vormen de ruggengraat van de Europese welvaart. En ook andersom bestaat zonder sterke EU, ook geen sterk bedrijfsleven. 

Veel van onze wetgeving wordt beïnvloed door Europees beleid en raakt onze regio. Daarom is het belangrijk om aan de voorkant mee te praten en invloed uit te oefenen bij de totstandkoming van beleid. Regio Zwolle doet dat door zich te positioneren in Brussel. Eind mei legde het Public Affairs team in Brussel contact met vertegenwoordigers van de Europese Commissie, de Permanente vertegenwoordiging van Nederland, VNO-NCW en MKB-Nederland en de Metropool Regio Amsterdam. Zij bespraken de koers van Europa en de belangen van Regio Zwolle daarbij. Goede voorbeelden uit onze regio kunnen eraan bijdragen dat Regio Zwolle ook belangrijk is voor Europa.  

Regio Bureau maakt nader kennis met de uitvoering in de regio  


Een delegatie van het Regio Zwolle bureau bracht in april een bezoek aan Gemeente Dronten, Gemeente Urk, Gemeente Noordoostpolder, Provincie Flevoland en Gemeente Kampen om nader kennis te maken in de regio. Een leerzame dag! Het bezoek aan de regio werd gestart vanaf de toekomstige mobiliteitshub Kampen-Zuid en tijdens de busrit werden de prachtige landschappen richting Luttelgeest samen verkend. Bij Bernhard Kwekerijen, een vooraanstaande orchideeën- en rozenkwekerij, werd een toelichting gegeven over geothermie - een duurzame energiebron. De delegatie werd vervolgens op Urk ontvangen en daar presenteerden Dronten, Urk en Noordoostpolder hun gezamenlijke inzending voor de Regio Deal. Daarnaast werd een inzicht gegeven in de rijke cultuur van dit voormalige eiland. Tot slot werd een bezoek gebracht aan Dronten bij de Aeres Hogeschool Dronten, gevolgd door een rondleiding bij de boerderij van de toekomst. Het was leerzaam en waardevol om nieuwe kennis op te doen en elkaar in de regio te ontmoeten.

Samenwerken met studenten aan transities in de regio 

Gemeente Zwolle zette tweedejaars studenten civiele techniek van Universiteit Twente aan het werk met uitdagingen rondom de herontwikkeling van binnenstedelijke gebieden. Na tien weken onderzoeken, brainstormen, planvorming én tekenen presenteerden ze afgelopen mei in Enschede hun eindresultaten.

Klimaatadaptatie en stedelijke ontwikkeling is een belangrijk thema voor zowel gemeente als Regio Zwolle en Universiteit Twente, wat ook naar voren komt in de onlangs toegekende Regio Deal Regio Zwolle. Als afsluiting van het project voerden professionals uit het werkveld een panelgesprek over de resultaten en over deze manier van onderwijs: challenge-based learning. Met waardevolle inzichten voor alle partijen. Lees meer: Gemeente Zwolle werkt met ingenieurs van de toekomst aan transities - Regio Zwolle

Leergang Samenwerken in Regio Zwolle 

Ontwikkel uzelf tot netwerkprofessional in Regio Zwolle door deel te nemen aan de leergang "Samenwerken in Regio Zwolle". Deze leergang biedt inzicht in effectieve samenwerkingstechnieken tussen overheden, ondernemers en onderwijsinstellingen, en biedt de kans om een waardevol professioneel netwerk op te bouwen. De leergang, onder leiding van docent Corné Paris en met bijdragen van experts en praktijkervaringsdeskundigen uit de regio, start op 24 oktober en omvat vijf bijeenkomsten. Ideaal voor medewerkers van provincies, gemeenten, ondernemersorganisaties en onderwijs- en onderzoeksinstellingen die zich willen specialiseren als netwerkprofessional binnen Regio Zwolle. Lees verder op Talentenregio.nl of download de folder hier.  

Deel Deel
Volg Volg
Kijk Kijk
Bezoek Bezoek
Vraag Vraag
Copyright © 2024 Regio Zwolle, alle rechten voorbehouden.

Ons mailadres is:
regiozwolle@zwolle.nl

Wilt u de wijze waarop u deze nieuwsbrief ontvangt aanpassen?
U kunt uw voorkeuren aanpassen of uitschrijven van deze nieuwsbrief.

Email Marketing Powered by Mailchimp