Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief Relevant februari 2018
Aankondiging kengetallenonderzoek externe veiligheid
Verlengde programma Impuls Omgevingsveiligheid 2019 - 2021
Themabijeenkomst Buisleidingen op 5 maart 2018
Jaarlijkse Transportveiligheidsdag op 22 maart 2018
Save-the-date: themabijeenkomst LNG op 5 april 2018
Bestuurdersreis Rotterdam omgevingsveiligheid in ruimtelijke plannen
Aankondiging kengetallenonderzoek externe veiligheid

Er is een onderzoek gestart om landelijke kengetallen te bepalen voor producten en inzet op het gebied van lokaal externe veiligheidsbeleid. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Cebeon en wordt begeleid door enkele provincies en de VNG.

Het kengetallenonderzoek start met een brede uitvraag bij alle omgevingsdiensten en alle veiligheidsregio’s. Deze organisaties worden in de week van 12 februari benaderd via hun eigen provincie voor het invullen van een vragenlijst.  

De provincies en VNG vragen de omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s om hun medewerking aan het onderzoek te verlenen. Door het onderzoek ontstaat een compleet en betrouwbaar beeld van de totale uitgaven en inzet die gemoeid is met het lokale EV-beleid in Nederland.

Meer informatie over het kentallenonderzoek

Verlengde programma Impuls Omgevingsveiligheid 2019 - 2021
Logo Impuls omgevingsveiligheid

In het bestuurlijk omgevingsberaad (Bob) van 27 juni is aangeven dat het nuttig is om een vervolg te geven aan het IOV. Dit besluit kwam tot stand mede door de verkenningen die eerder zijn uitgevoerd in opdracht van het ministerie IenM, later IenW.

Er is een plan van aanpak van de verlenging van de IOV opgesteld dat vooralsnog uitgaat van de vier huidige deelprogramma's aangevuld met deelprogramma 5: Voorbereiding Implementatie Vernieuwing Omgevingsveiligheid. In het plan staan onder andere de duur van het programma (drie jaar) en het totale budget voor de vijf deelprogramma’s (gemiddeld vijftien miljoen euro per jaar). Aansluitend op de wens van het ministerie BZK is na deze periode geen verlenging van het programma IOV meer mogelijk.

De managers van IenW, VNG en IPO hebben het startsein gegeven om met het uitvoeren van het plan van aanpak te starten. De eerstvolgende stap van het plan van aanpak is het organiseren van vijf stakeholdersbijeenkomsten. Het doel van de stakeholdersbijeenkomsten is het beschrijven van:

  • De mate waarin de (sub)doelen van de IOV eind 2018 zijn behaald en welke projecten nog zullen doorlopen na 2018.
  • Welke nieuwe prioriteiten er opgenomen moeten worden in het verlengde programma.
  • Voor welke werkzaamheden en bovenwettelijke activiteiten met een structureel karakter, moet een oplossing gevonden  worden om de uitvoering en de financiering ervan te borgen?
  • Een (grove) indicatie van de benodigde middelen voor de bovenstaande activiteiten.

De volgende stap is het schrijven van een hoofdlijnenprogramma IOV 2019-2021. Het bestuurlijk omgevingsberaad krijgt dit programma nog in het voorjaar voorgelegd ter goedkeuring. Later in het jaar worden deze hoofdlijnen verwerkt in het programma IOV 2019.

Voor vragen en meer informatie over het verlengde programma kan je terecht bij Marlouce Biemans, programmacoördinator IOV.

Themabijeenkomst Buisleidingen op 5 maart 2018

Op 5 maart 2018 organiseert de kennistafel Buisleidingen haar jaarlijkse themabijeenkomst. Deze keer richten we onze blik op de toekomst. Onderwerpen die aan bod komen zijn: “Buisleidingen in het Omgevingsveiligheidsbeleid”, “Hoe op te treden tijdens buisleidingingincidenten” en "Voorbereiding van het bedrijfsleven op de Omgevingswet”. Tot slot gaan we op excursie bij LSNED. Meer informatie en aanmelden voor de themabijeenkomst Buisleidingen op 5 maart.

Jaarlijkse Transportveiligheidsdag op 22 maart 2018

Het Lectoraat Transportveiligheid is volop in beweging. Op 22 maart 2018 organiseert het lectoraat haar jaarlijkse Transportveiligheidsdag. Dit jaar is het thema: innoveren is investeren! Op een inspirerende locatie worden de vorderingen en activiteiten van het Lectoraat Transportveiligheid toegelicht. Enkele toonaangevende sprekers uit aanpalende vakgebieden geven hun visie op de middellange termijn. Meer informatie en opgeven kan bij het Lectoraat Transportveiligheid.

Save-the-date: themabijeenkomst LNG op 5 april 2018

Op 6 april 2018 organiseert de kennistafel LNG haar jaarlijkse thembijeenkomst. Het thema is: LNG in de gebruiksfase: nieuwe uitdagingen ?! De brandstof LNG zit nu in de implementatie fase. De veiligheid moet goed in de dagelijkse routine worden opgenomen. Een dag voor alle betrokkenen uit de keten van LNG. Binnenkort staat op Relevant meer informatie over het programma en inschrijven voor themabijeenkomst LNG in de gebruiksfase: nieuwe uitdagingen?! Voor vragen neem contact op met: Marco van den Berg.

Bestuurdersreis Rotterdam omgevingsveiligheid in ruimtelijke plannen

Op 28 en 29 november 2017 is een gezelschap van 25 bestuurders op ‘’reis’’ gegaan in Rotterdam. De reis werd georganiseerd door Ontwerp Veilige Omgeving. Het thema van de reis was Omgevingsveiligheid in ruimtelijke plannen. De reis bestond uit een mix van inspirerende lezingen, het bezoeken van diverse locaties in Rotterdam en het samen ontwikkelen van een veilige en gezonde leefomgeving in een deel van het havengebied. De bestuurders zijn met nieuwe inzichten en ervaringen naar huis gegaan. Meer over deze reis lees je in het verslag bestuurdersreis november 2017.