Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief Relevant juni 2018
Jaarcongres Relevant 2018: Duurzaam én veilig
Vooraankondiging bijscholingen aandachtsgebieden omgevingsveiligheid
Werkgroep Omgevingsveiligheid als zichtbaar kennisplatform
Risico’s van windturbines nu online te berekenen
Simulatiespel Aandachtsgebieden omgevingsveiligheid
Terugblik themabijeenkomst kennistafel buisleidingen
Jaarcongres Relevant 2018: Duurzaam én veilig

Het thema van het jaarcongres Relevant is Duurzaam én veilig. Het jaarcongres Relevant 2018 wordt gehouden op dinsdag 20 november in hotel CASA in Amsterdam. Aan de inhoud van het congres wordt volop gewerkt. Heb je ideeën of suggesties: mail Relevant.

Vooraankondiging bijscholingen aandachtsgebieden omgevingsveiligheid

Binnen enkele weken start de inschrijving voor de Bijscholingen aandachtsgebieden omgevingsveiligheid. De bijscholingen worden gegeven in 2018 en 2019 en zijn verspreid over het hele land. De doelgroep van de bijscholing zijn medewerkers van de bevoegde gezagen en haar adviseurs op gebied van externe veiligheid.

Meer informatie over de bijscholingen staat binnenkort op Relevant en in de komende speciale nieuwsbrief Relevant.

Werkgroep Omgevingsveiligheid als zichtbaar kennisplatform

Uit onderzoek blijkt dat de landelijke werkgroep omgevings-veiligheid onvoldoende bekend is. Dat wil de werkgroep graag  veranderen. De eerste stappen naar meer bekendheid zijn al in gang gezet. Zo zal de Relevant vraagbaak in de schijnwerper worden gezet. Ook wil de werkgroep gastpresentaties geven op locatie. In het Werkplan Werkgroep Omgevingsveiligheid 2017-2018 staat meer over de activiteiten van de werkgroep.

Meer informatie of interesse in een gastpresentatie? Neem contact op met Lilian Weeda, voorzitter werkgroep omgevingsveiligheid.

Risico’s van windturbines nu online te berekenen

Er is nu een online programma beschikbaar voor het berekenen van het risico van windturbines. Save-W is een gratis rekenprogramma dat het plaatsgebonden risico en de werpafstanden van windturbines berekent. Save-W is gebaseerd op het Handboek risicozonering windturbines (Hrw). De rekenmethoden in het Handboek risicozonering windturbines zijn een belangrijk hulpmiddel bij het beschouwen van het risico van windturbines.

Save-W rekent met het ballistisch rekenmodel van het Hrw. Het RIVM heeft gecontroleerd of de rekenmethode uit de Hrw juist is vertaald naar het rekenmodel. Nu er een online rekenprogramma beschikbaar is, wordt door de initiatiefnemers uitdrukkelijk aanbevolen berekeningen uit te voeren met dit model. Of in specifieke gevallen de berekening met het meer geavanceerde luchtkrachtenmodel uit te voeren.

De leden van de klankbordgroep van het Hrw hebben gezamenlijk het initiatief genomen om de meest gebruikte rekenmethode gratis online beschikbaar te stellen. Save-W is tot stand gekomen op basis van financiële bijdragen van het ministerie van I&W, RVO, NWEA, Gasunie, Velin, TenneT en Antea Group. Heeft u vragen of opmerkingen over Save-W dan kunt u contact opnemen met Jeroen Eskens  of Armando Aerts.

Simulatiespel Aandachtsgebieden omgevingsveiligheid

Het nieuwe omgevingsveiligheidbeleid betekent een grote beleidsverandering. Nieuw in het beleid zijn de aandachtsgebieden die de ruimtelijke impact van mogelijke ongelukken met gevaarlijke stoffen zichtbaar maakt. Met het simulatiespel zoek je samen naar antwoorden. Zelf spelen? Download simulatiespel aandachtsgebieden omgevingsveiligheid

Terugblik themabijeenkomst kennistafel buisleidingen

Op 5 maart 2018 was er een succesvolle themabijeenkomst van de Kennistafel buisleidingen. De bijeenkomst stond voor een groot deel in het teken van de modernisering van het omgevingsveiligheidsbeleid (MOV). Het Instituut Fýsieke Veiligheid gaf een presentatie 'Handreiking voorbereiding bestrijding buisleidingincidenten'. De dag werd afgesloten met een excursie naar de tunnel van de leidingstraat onder het Hollands Diep bij Moerdijk.