Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief Relevant oktober 2020

In deze nieuwsbrief worden de volgende onderwerpen behandeld:

Jaarcongres Relevant 2020 met als thema Gezond en Veilig wordt dit jaar online gehouden
Bijscholing omgevingsveiligheid voor ruimtelijke planmakers (online)
Uitwerking clusters Meerjarenprogramma versterking omgevingsveiligheid (2021-2024) vastgesteld
Jaarcongres Relevant 2020 met als thema Gezond en Veilig wordt dit jaar online gehouden

Het Jaarcongres Relevant, hét congres voor iedereen die werkzaam is op het gebied van Externe Veiligheid, vindt dit jaar plaats als online congres van 1 tot en met 10 december. Dagelijks zijn er drie sessies. In totaal organiseren we 24 sessies verspreid over 8 dagen. Het plenaire deel is op 8 december. Iedereen die zich inschrijft voor ten minste één sessie, wordt ook uitgenodigd voor de plenaire sessie op 8 december. Dit jaar staat het congres in het teken van de gezonde en veilige leef- en werkomgeving. Een thema dat door het coronavirus nóg belangrijker is geworden. Tijdens dit congres bieden we inhoud en inspiratie.

Het thema wordt benaderd vanuit verschillende invalshoeken. GGD-arts Rik van de Weerdt zal spreken over de gezonde leefomgeving waarbij het gezondheidsbelang van bewoners en omwonenden centraal staat. Erik van der Schans, directeur duurzaamheid bij het havenbedrijf Rotterdam, spreekt over het thema veiligheid in de Rotterdamse haven. Naast een inspirerend plenair programma, is er weer een breed scala aan deelsessies, verdeeld over acht dagen. U kunt zo veel sessies volgen als u wilt.

Het congres is een initiatief van Relevant, netwerk externe veiligheid, en VVM, netwerk van milieuprofessionals. Dit jaar organiseren we het congres wederom in samenwerking met de VNCI.

Je kunt je hier aanmelden voor het Jaarcongres Relevant.

Klik hier voor meer informatie over het programma van het Jaarcongres Relevant.

 

Bijscholing omgevingsveiligheid voor ruimtelijke planmakers (online)

21 september 2020 is er een pilot gehouden voor de nieuwe bijscholing Omgevingsveiligheid voor ruimtelijke planmakers (online). Tijdens deze pilot is de opzet en inhoud van een bijscholing voor ruimtelijke planmakers bij kleine, middelgrote en grote gemeenten én hun ketenpartners getest. Tijdens de bijscholing gaan we in op de volgende vraag: Wat kun je op het gebied van omgevingsveiligheid regelen in het omgevingsplan? Aan de hand van een casus met een woningbouwopgave in de omgeving van risicobronnen (onder meer een transportroute gevaarlijke stoffen) lichten we de theorie toe. Hierbij leggen we de link met andere thema’s van de Omgevingswet, zoals energietransitie.

Doelgroep
De bijscholing is bedoeld voor ruimtelijke planmakers bij kleine, middelgrote en grote gemeenten, hun ketenpartners, zoals provincies, omgevingsdiensten, veiligheidsregio’s, GGD’en, en adviesbureaus.

Geïnteresseerd in bijscholing? Kijk hier voor meer informatie of om je aan te melden voor de bijscholing.

Uitwerking clusters Meerjarenprogramma versterking omgevingsveiligheid (2021-2024) vastgesteld

In het BOb (Bestuurlijk Omgevingsberaad) van 30 oktober 2019 is besloten om het programma IOV te beëindigen maar op grond van een gezamenlijke agenda wel door te gaan met versterking van omgevingsveiligheid. Het besluit van het BOb is uitgewerkt in meerjarenvoorstellen 2021 -2024 voor 7 clusters.

In deze meerjarenvoorstellen is per cluster ingegaan op de ambitie, de governance en de financiering. De meerjarenvoorstellen zijn inmiddels vastgesteld in het klein directeurenoverleg (Ministerie IenW, IPO en VNG).

Lees hier de uitwerking van de meerjarenvoorstellen van de 7 clusters.