Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Nieuwsbrief Relevant september 2017
Evaluatie en verdere ontwikkeling van de Populatieservice

De Populatieservice is ontwikkeld door de werkgroep Data-Infrastructuur omdat er behoefte was aan data van populatiedichtheden voor de verschillende risico-berekeningsmodellen. In het voorjaar van 2015 is de Populatieservice gelanceerd.

De Populatieservice is een web-interface die vanuit het landelijke BAG-systeem populatiegegevens genereert van het interessegebied. Deze populatiegegevens zijn geschikt als invoer voor de verschillende risico-berekeningsmodellen zoals Safety.nl, Carola en RBMII. De software is bereikbaar via Relevant.

De werkgroep Data-Infrastructuur heeft na 2 jaar de Populatieservice samen met de gebruikers geëvalueerd. Het oordeel van de gebruikers over de Populatieservice was zeer positief. Het programma is gebruikersvriendelijk en zeer nuttig. Natuurlijk waren er wensen over de verdere ontwikkeling van de Populatieservice, onder andere:

  • Ruimtelijke plannen als laag toevoegen.
  • Het mogelijk maken voor het geven van een eigen gekozen bestandsnaam bij elke download van dichtheidsgegevens.
  • Zonder een rekenprogramma polygonen kunnen aanmaken voor het verkrijgen van populatiedichtheden.

De werkgroep Data-Infrastructuur is gestart met het uitvoeren van een aantal voorstellen. Via Relevant houden we je op de hoogte van de nieuwe mogelijkheden van de populatieservice. Voor meer informatie of vragen kan je contact opnemen met Anita van Mulken.

Vroegtijdig sturen op omgevingsveiligheid

Op 28 en 29 november 2017 organiseert Ontwerp Veilige Omgeving de derde ervaringsreis voor bestuurders. Tijdens deze reis worden de bestuurders in Rotterdam ontvangen door burgemeester Ahmed Aboutaleb en staat de toekomst en het heden centraal. We blikken vooruit op het sturen op omgevingsveiligheid over 20 jaar. We delen praktijkvoorbeelden en krijgen een beeld hoe bestuurders in Rotterdam omgaan met het spanningsveld omgevingsrisico’s versus wonen. Nieuw aan deze reis is dat, naast burgemeesters, ook wethouders ruimtelijke ordening welkom zijn. In de tweede week van september worden de 100 meest risicovolle gemeenten van Nederland uitgenodigd.
Meer informatie: Ontwerp veilige omgeving.

Stand van zaken Impuls Omgevingsveiligheid

De eerder aangekondigde winstwaarschuwing, waarbij het ministerie IenM een deel van het budget IOV 2018 voor andere milieubelangen in wilde zetten, is van de baan. Het programma IOV 2018 kan dus volgens het eerdere meerjarenprogramma opgesteld worden.

Nu worden de grote lijnen van het programma IOV 2018 geschreven en besproken met de werkgroep IOV, daarna wordt het programma verder uitgewerkt. In het programma IOV 2018  wordt waar mogelijk en noodzakelijk een relatie gelegd met de Omgevingswet en de modernisering van het Omgevingsveiligheidbeleid van IenM (MOV).

Tijdens het volgende bestuurlijk overleg in november wordt het programma IOV 2018, samen met de halfjaarrapportage IOV 2017 ter besluitvorming voorgelegd. Daarnaast wordt ook een voorstel voorgelegd over de inzet van de onderbesteding van IOV 2016. Misschien wordt er ook een besluit genomen over een eventueel vervolg van de Impuls Omgevingsveiligheid. Dit omdat er een hiaat is ontstaan tussen de afloop van de IOV 2015-2018 en de (uitgestelde) inwerkingtreding van Omgevingswet.

De werkgroep IOV, waarin IPO/BRZO, VNG, Brandweer Nederland, PLEV en IenM zijn vertegenwoordig begeleidt de IOV op ambtelijk niveau. Ook organiseert de werkgroep de voorbereiding van de bestuurlijke stukken richting het bestuurlijk omgevingsberaad (BOb).

Voor meer informatie en vragen kan je contact opnemen met Marlouce Biemans.

Jaarcongres relevant 2017

Het jaarcongres Relevant, hét congres over Externe Veiligheid, vindt dit jaar plaats op donderdag 14 december. Dit jaar wordt het congres gehouden in De Fabrique in Maarssen.

Zet 14 december vast in uw agenda! Op het programma staat natuurlijk het handboek omgevingsveiligheid en de robuustheid van het Basisnet. Binnenkort vind je meer informatie over het jaarcongres Relevant 2017 op Relevant.