Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Klik hier voor de online versie.
Bijscholing aandachtsgebieden omgevingsveiligheid
Jaarcongres Relevant 2018: duurzaam én veilig!
Bijscholing Aandachtsgebieden Omgevingsveiligheid gestart
De nieuwe Kennistafel omgevingsveiligheid begint
Kennistafels buisleidingen en basisnet gaan samen verder
Activiteiten Ontwerp Veilige Omgeving
Jaarcongres Relevant 2018: duurzaam én veilig!

De eerste infosessie en workshops van het jaarcongres Relevant 2018 zijn bekend. Een kleine greep: Hoe veilig is de energietransitie?  En de Brabantse benadering van risicorelevante bedrijven. Natuurlijk ontbreekt de altijd populaire workshop over EV-jurisprudentie niet. Meer informatie infosessies en workshops jaarcongres Relevant 2018

Het congres is een initiatief van Relevant, netwerk externe veiligheid, en VVM, netwerk van milieuprofessionals. Jaarlijks bezoeken zo'n 250 deelnemers, afkomstig uit gemeenten, provincies, veiligheidsregio’s, bedrijfsleven en adviesbureaus, het congres voor verdieping en ontmoeting. Wacht dus niet te lang met aanmelden, want vol is vol!
Meer informatie en inschrijven voor het jaarcongres Relevant 2018

Bijscholing Aandachtsgebieden Omgevingsveiligheid gestart

Op dinsdag 11 september 2018 zijn de Bijscholingen aandachtsgebieden omgevingsveiligheid gestart in Amersfoort en Assen. Medewerkers van gemeenten, omgevingsdiensten en veiligheidsregio’s verdiepten zich in de mogelijkheden van het nieuwe begrip aandachtsgebied voor omgevingsveiligheid. Het aandachtsgebied is helemaal geïntegreerd in de systematiek van het Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL). Dus ook het BKL komt uitgebreid aan de orde.  De eerste reacties van de deelnemers zijn positief:

  • “Ik ga nu het BKL maar eens echt goed lezen.”
  • “Dat nieuwe stelsel zit subtieler in elkaar dan ik dacht.“
  • "De onderlinge discussies zijn zeer leerzaam.”

Meer informatie over de Bijscholing aandachtsgebieden en inschrijven

De nieuwe Kennistafel omgevingsveiligheid begint

Het externe veiligheidsbeleid wordt parallel aan de ontwikkeling van de Omgevingswet gemoderniseerd. Het resultaat is een andere manier van kijken, werken en omgaan met de risico’s van gevaarlijke stoffen in de fysieke leefomgeving.  Dit brengt veel nieuwe vragen, discussies en uitdagingen met zich mee. Ook zullen andere stakeholders dan nu een belangrijke rol gaan spelen. Om samen te zorgen voor een zachte landing van het nieuwe beleid, al vast kennis op te doen, praktijkervaringen uit te wisselen en nieuwe netwerken te bouwen start Relevant in de herfst van 2018 met deze nieuwe kennistafel. Meer informatie over de kennistafel Omgevingsveiligheid staat binnenkort op Relevant.

Kennistafels buisleidingen en basisnet gaan samen verder

De kennistafel buisleidingen is actief sinds 2006 en de kennistafel basisnet sinds 2015. Het afgelopen jaar zijn de bijeenkomsten van beide kennistafels af en toe gecombineerd vanwege synergie in vragen, onderwerpen en deelnemers. Het combineren van de twee kennistafels werd enthousiast ontvangen. Beide kennistafels gaan immers over het vervoer van gevaarlijke stoffen. Daarom gaan de kennistafel buisleidingen en kennistafel basisnet vanaf 1 januari 2019 sámen verder! Voorlopig onder de naam Kennistafel vervoer gevaarlijke stoffen. Voor meer informatie of suggesties voor een andere naam kan je contact opnemen met Merle de Lange of Simone van Dijk.

Activiteiten Ontwerp Veilige Omgeving

Het netwerk Ontwerp Veilige Omgeving is sinds 2013 actief en stimuleert vroegtijdige betrokkenheid van omgevingsveiligheid in ruimtelijke plannen. Dat doet Ontwerp Veilige Omgeving door de samenwerking tussen stedenbouwers en planologen met veiligheidskundigen te vergroten.

  • Masterclass veilige omgeving op 6 november
    Sprekers Ad de Bont (Urhahn), Kyra Kuitert (Bureau K2 en Bureau KM) en Dirk Jan de Boer (Oostkracht10) geven antwoorden op vragen als: Op welke manier kan ik Veiligheid en Stedenbouw met elkaar verbinden? Hoe zorgt veiligheid voor een beter ontwerpproces en minder gedoe achteraf? Opgeven en meer informatie Masterclass 6 november 2018
     
  • Ontwerpwedstrijd
    Net als vorig jaar organiseert Ontwerp veilige omgeving weer een ontwerpwedstrijd. De wedstrijd loopt van september/oktober 2018 tot en met januari 2019.  Heb je inspirerende ideeën voor de ontwerpwedstrijd, brandende vragen of wil je je alvast inschrijven? Neem contact op met Ontwerp veilige omgeving.
     
  • Ontwerp veilige omgeving op de Vakbeurs Openbare ruimte op 26 en 27 september
    Wil jij leren wat er met de komst van de Omgevingswet verandert op het gebied van veiligheid en stedenbouw? En hoe je deze nieuwe eisen op een creatieve manier kunt inpassen in een ruimtelijk plan? Kom dan naar ons ontwerpatelier omgevingsveiligheid op 26 september van 14.00 tot 14.45 uur. Meer informatie over de (gratis) Vakbeurs Openbare Ruimte. Vergeet niet je aan te melden voor de Demonstratie ontwerpatelier omgevingsveiligheid.