Nieuwsbrief Seniorweb NOF november 2013

5 years ago


Text only:

Nieuwsbrief niet te lezen? Klik hier voor internetversie.
Dit is uw Nieuwsbrief van de Stichting Seniorweb Noordoost Friesland.
Mocht u deze nieuwsbrief niet langer willen ontvangen dan kunt u zich afmelden via de link onder aan de pagina.

NOORDOOST FRIESLAND 


Nieuwsbrief   Jaargang 5 Nummer 3, november 2013
Inhoud  van deze nieuwsbrief:
> VAN DE REDACTIE
> INFO- EN INSCHRIJFMORGEN 14 DECEMBER A.S.
> ROOSTER SESSIE 2014-1
> INLOOP- EN OEFENUUR
> EINDE WINDOWS XP
> DE TABLET VOOR SENIOREN
Redactie:
Jan Corporaal
Dirk de Jong
Jan Schregardus
Van de redactie

Beste lezers,
De laatste serie lessen van 2013 zijn bijna weer afgelopen. Sinterklaas en Kerst melden zich weer. Wij, medewerkers van Seniorweb Noordoost Friesland, melden ons in januari 2014 met nieuwe cursussen. Er staat een flink aantal cursussen en workshops op stapel. Houd vooral de advertentie in de gaten die binnenkort in de huis-aan-huisbladen verschijnt. Misschien is er iets voor u bij.
Beschikt u nog over Windows XP dan wordt het tijd om u te oriënteren op een nieuw systeem. Windows XP wordt vanaf april niet meer door Microsoft ondersteund. Lees hiertoe het artikel in deze nieuwsbrief. Ook de infomorgen op 14 december verdient aandacht. U kunt altijd, geheel vrijblijvend, informatie vragen op deze morgen.
Een nieuw fenomeen is het inloopuur. U kunt ook hier terecht voor vragen over software en natuurlijk ook over onze cursussen.
Zoals u wellicht weet is Seniorweb een organisatie die met vrijwilligers werkt. Daarom kunnen wij ook zo goedkoop onze lessen verzorgen. Het lesboek is altijd bij de prijs inbegrepen.
Nog steeds wordt de computer en alle daaraan gerelateerde apparatuur belangrijker. Alle contacten met instanties gaan meer en meer via de computer verlopen. Blijf alert op deze ontwikkelingen en probeer mee te gaan in deze digitale wereld.
Wij wensen alle lezers fijne kerstdagen en een gezond 2014 toe.
Veel leesplezier.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Info en Inschrijfmorgen op 14 december 10.30 tot 12.00 uur

Voordat de nieuwe cursussessie begint is er zoals gebruikelijk weer een info- en inschrijfmorgen op alle vier de locaties van Seniorweb Noordoost Friesland. Op 14 december van 10.30 tot 12.00 uur bent u van harte welkom in onze leslokalen te Dokkum, in de bibliotheek aan de Brokmui, te de Westereen in Zorgcentrum Brugchelencamp, te Kollum in Nij Meckema en te Burgum Werf 8, Oppendijk van Veenweg 8. De docenten staan weer klaar om informatie en advies te verstrekken en te helpen bij het inschrijven voor een cursus. U bent van harte welkom.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Rooster sessie 2014-1

Het aanbod van cursussen, zoals dat geldt voor de verschillende locaties vindt u op onze site www.seniorwebnoordoostfriesland.nl. Daar vindt u het aanbod per locatie en daar kunt u zich ook inschrijven wanneer u geen gebruik maakt van de info- en inschrijfmorgen.
Het aanbod is in grote lijnen gelijk aan dat van de laatste sessie van 2013. Naast basiscursussen Windows 7 en Windows 8 en de vervolgcursus Internet en E-mail valt het aanbod van de beginnerscursussen voor iPad en Androidtablets op. We hebben hier nu een sessie mee kunnen werken en wij zijn tevreden over de resultaten. Dat de iPad en andere tablets steeds meer in gebruik zijn blijkt wel uit de belangstelling voor deze cursussen. Het is misschien wel handig met de aanmelding niet te wachten tot 14 december, want vol is vol.
Voor degenen die de basiscursus voor de iPad hebben gedaan en nog niet zijn uitgeleerd is er de vervolgcursus werken met de iPad. Ook zeer de moeite waard. In Dokkum is deze keer weer een cursus tekstverwerking. Zo eens per jaar staat deze cursus op het programma, dus wilde u altijd al iets meer van tekstverwerken weten, dan kan dat nu weer.
Voor de mensen die met foto's werken is de cursus Picasa en wie een fotoboek wil maken, ook daarvoor is een cursus.
De woensdagmorgen is zoals gebruikelijk gereserveerd voor het geven van workshops. Deze worden alleen in Dokkum gegeven. Kijk voor het programma op onze site.
Een heel belangrijke cursus voor mensen die al een tijdje met de computer werken kan de cursus mappenbeheer zijn. Daar leert u hoe u uw bestanden op orde houdt zodat u uw gegevens gemakkelijk terug kunt vinden.
Niet alle cursussen worden op alle locaties gegeven. Kijk hiervoor op onze site.
En we heten u graag (opnieuw) welkom als cursist.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Inloop- en oefenuur

Hebt u dat ook wel eens. Dat u met een computerprobleemp(je) zit en niet iemand hebt die u even kunt vragen om dat probleemp(je) op te lossen? En dan hebben we het niet over grote problemen als computers die zijn gecrasht of andere technisch problemen. Maar over die zaken van “Hoe deed ik dat ook al weer” of “Hoe zou dat moeten” Gewoon praktische probleempjes van alle dag.
En dan zou het handig zijn even ergens te kunnen binnenlopen waar dan iemand zit die u met dat probleem kan helpen. Helemaal gratis. Dat zo iemand u direct kan helpen of , wanneer de kennis op dat moment even niet aanwezig is, navraag doet en later alsnog met een oplossing komt.
Ons leek dat wel fijn. Daarom hebben wij vanaf januari volgend jaar een inloop- en oefenuur gepland en wel op maandagmiddag van 15.30 uur tot 16.30 uur in ons leslokaal in de bibliotheek aan de Brokmui te Dokkum. U bent daar van harte welkom, zonder dat u vooraf een afspraak hoeft te maken. Wanneer bij het oplossen van de problemen een schroevendraaier o.i.d. nodig is, dan zullen wij u helaas niet kunnen helpen. Voor het overige zullen we u in de meeste gevallen kunnen helpen wensen wij.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Einde Windows XP

Hoewel het vijf jaar geleden al was aangekondigd, lijkt het er nu toch echt op dat Microsoft gaat stoppen met de ondersteuning voor Windows XP.
Het XP besturingssysteem is eind 2001 op de markt gebracht. De datum waarop de ondersteuning voor XP wordt stopgezet is april 2014.
Dit betekent dat er geen updates meer worden gemaakt door Microsoft welke de XP
gebruikers kunnen downloaden / installeren op hun PC met Windows XP.
De meeste updates welke de laatste paar jaar voor Windows XP zijn gemaakt waren van de categorie om zogenaamde beveiligingslekken te repareren.
Per 8 april volgend jaar komen er dus geen beveiligingsupdates meer.
Het is uitermate belangrijk dat u vanaf dat moment geen Windows XP meer draait, wanneer u verbonden bent met het internet. Het valt namelijk te verwachten dat criminelen dan direct een stortvloed van opgespaarde kwaadaardige programma's zullen ontketenen. Specifiek gericht op zwakheden in Windows XP.
Het is het ideale moment voor het lanceren van zulke aanvallen: het doelwit zal immers nooit worden hersteld! Virusscanners en andere verdedigingsprogramma's van derden, zullen hiertegen slechts een gedeeltelijke bescherming kunnen bieden.
De broncode van Windows XP is namelijk gesloten, zodat andere bedrijven onvoldoende mogelijkheden hebben om zelf reparaties te maken. U kunt zich de komende maanden bezinnen over hoe u volgend jaar verder wilt. Uw huidige PC met XP zal zeer waarschijnlijk niet meer geschikt (te oud) zijn om daarop Windows 8 te installeren. Dus dan toch maar een andere computer met Windows 8 of misschien een tablet?


Artikel overgenomen uit nieuwsbrief november 2013 van Seniorweb Zuid Friesland.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


De tablet voor de senioren

U bent vast bekend met de tablet, een kleine computer zoals de iPad, Samsung en nog meer andere merken. Nog niet zolang terug was de PC met een grote kast vrij normaal, maar al snel kwam de laptop, die makkelijk is mee te nemen. Nog is deze laptop veel in gebruik maar voor jullie als senioren komt steeds meer de tablet aan bod.


Wij als seniorweb geven cursussen zowel in het gebruik van de iPad als een andere tablet met het Android besturingssysteem, ook zijn er inmiddels tablets met Windows als besturingssysteem.


Wij zijn in januari 2013 begonnen met een cursus iPad voor beginners, inmiddels geven wij twee cursussen iPad en één cursus voor de gevorderden, genoemd “meer doen met de iPad”. Ook de andere tablets krijgen alle aandacht met cursussen in Dokkum, Kollum en de Westereen.
In ons leercentrum in Burgum beginnen in januari 2014 de tabletcursussen. Een tabletcursus bestaat uit vier lessen, kosten € 45,-- met boek.


Eigenlijk zijn de mogelijkheden voor deze tablets- een iPad is ook een tablet! - meer dan voldoende voor de senior. Je kunt er vrijwel alles mee doen, naast het surfen op het internet, e-mailen, ook het bewaren en maken van foto’s, het luisteren naar muziek en nog veel meer.
De tablets worden bediend met de vingeraanraking op het zgn. touchscreen(beeldscherm) en werken allemaal met zgn. apps (programma's). Voor iedere toepassing is wel een app beschikbaar, die je maar hoeft aan te raken en de info is beschikbaar.


Heeft u thuis een draadloze verbinding, die WiFi wordt genoemd, dan kan de tablet zonder meer worden gebruikt. En niet alleen thuis, maar ook op de camping, in hotels, gemeentehuizen, ziekenhuizen enz., waar meestal gratis een WiFi verbinding beschikbaar is.
Op onze info- en inschrijfmorgen op 14 december a.s. in Burgum, Dokkum, Kollum en de Westereen hebben wij voor u alle informatie en advies beschikbaar. Het is wel zo, dat voor de aanschaf van een tablet minimaal drie tot vierhonderd euro moet worden besteed, minder kan wel, maar dan zijn kwaliteit en mogelijkheden veel minder.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief en bijdragen voor de volgende aflevering zijn welkom op:
e-mail:info@seniorwebnoordoostfriesland.nl
de redactie,
Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen dan kunt u zich afmelden door hier te klikken.

Seniorwebnoordoostfriesland.nl

Categories: Elderly | 65+
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019