Nieuwsbrief Seniorweb Noordoost Friesland mei 2012

6 years ago


Text only:

Nieuwsbrief niet te lezen? Klik hier voor internetversie.
Dit is uw Nieuwsbrief van de Stichting Seniorweb Noordoost Friesland.
Mocht u deze nieuwsbrief niet langer willen ontvangen dan kunt u zich afmelden via de link onder aan de pagina.

NOORDOOST FRIESLAND 


Nieuwsbrief   Jaargang 4 Nummer 2, mei 2012
Inhoud  van deze nieuwsbrief:
Van de redactie
Tablets
Zo blijft u virusvrij
De Sociale Media, wat moet u ermee?
Windows 8 komt eraan
Open Huis september 2012
Helpdesk in oude tijden
Redactie:
Jan Corporaal
Dirk de Jong
Jan Schregardus
Van de redactie

De redactie van deze nieuwsbrief heeft gemeend u voor de zomer nog van enig nieuws te moeten voorzien. Wij proberen voor u de nieuwste ontwikkelingen op computergebied bij te houden, maar gemakkelijk gaat dit niet. Nieuwe ontwikkelingen en nieuwe apparatuur volgen elkaar zeer snel op. Dit betekent tevens dat het maken van een keuze welke computer je nu moet kopen, bijvoorbeeld een laptop of een tablet, moeilijk wordt
Hebt u wel een virusscanner op uw computer of denkt u dat dit niet noodzakelijk is?
In deze nieuwsbrief proberen wij u op andere gedachten te brengen. De kans dat u gegevens of foto’s kwijt raakt is absoluut aanwezig, om van andere computerproblemen nog maar te zwijgen. Hebt u uw levensgeschiedenis al op Facebook geplaatst en kan iedereen lezen wat u doet? Leuk, maar pas op voor de gevaren.
En dan komt Windows 8 er al weer aan. Dat wil niet zeggen dat Windows 7 nu meteen in de prullenbak kan. Nee, met Windows 7 kunt u nog een flinke tijd vooruit.
Tot slot staat de datum voor ons Open Huis al weer op het programma. Houd voor de verschillende cursussen onze website in de gaten.
Wij wensen u een fijne zomer en veel leesplezier toe.
Veel leesplezier toegewenst.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Tablets

In één van de vorige nieuwsbrieven van Seniorweb NOF kwam u een aantal begrippen tegen, zoals o.a. iPad, iPod, iPhone en Blackberry. In deze nieuwsbrief willen wij u kennis laten maken met een Tablet. Het lijkt erop alsof dit apparaat een zonnige toekomst tegemoet gaat. Een Tablet is een bijzonder platte computer, die u gewoon in uw hand kunt houden. Je hebt hierbij geen muis of toetsenbord meer nodig. Dit apparaat is voorzien van een aanraakscherm (touchscreen), dat met de vingers is te bedienen. U kunt een Tablet heel gemakkelijk meenemen en is bijna overal te gebruiken.


Net als bij een gewone computer (..) kun je ook allerlei programma’s op de tablet zetten. Spelletjes, foto’s, video’s, film bekijken, brief schrijven (virtueel toetsenbord) en je kunt er zelfs een boek op downloaden en lezen. En niet onbelangrijk je kunt er mee internetten en e-mailen, als er maar een draadloze internetverbinding aanwezig is. Bijvoorbeeld op een camping. Ook zit er een camera (soms zelfs twee) in. Dus foto’s maken is mogelijk. Een leuke bijkomstigheid is dat de Tablet als navigatiesysteem in de auto te gebruiken is. Net als bij een “normale” computer is er een besturingssysteem nodig. Windows 7 en straks Windows 8 of Android (Google) of nog een ander systeem. Dit nu maakt een keuze zo moeilijk.


Er zijn bovendien veel aansluitmogelijkheden: beamer en t.v. Via een speciaal abonnement kan de Tablet als televisietoestel worden gebruikt. Geen ruzie meer wie naar welk programma gaat kijken.
Wel hangt er een prijskaartje aan. Hoe meer mogelijkheden hoe duurder. Bij een Tablet met een ruim aantal mogelijkheden moet u al gauw rekenen op een bedrag van € 400,--.


 


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Zo blijft u virusvrij!

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt tegenwoordig zeker voor besmettingen van uw computer door vervelende programmaatjes. Deze zijn lastig op te sporen en nog lastiger om volledig te verwijderen. Dertien tips om uw pc en gegevens veilig te houden.
1. Met stip op één staat een goed (gratis) up-to-date antivirus product, zoals AVG en ANTIVIR.
2. Een voorwaarde is een correct ingestelde (Windows) firewall, kan ook via een antivirus programma.
3. Altijd en onmiddellijk de nieuwste patches/updates van het besturingssysteem en alle geïnstalleerde software
     installeren.
4. Gebruik de allernieuwste versie van uw favoriete browser(Explorer, Google Chrome, Firefox, Opera e.a.)
5. Open nooit maar dan ook nooit bestanden van e-mails die u niet volledig vertrouwt.
6. Volg geen links(hyperlinks met het handje) uit e-mails van onbekenden.
7. Vergewis u ervan dat u op de juiste site bent; louche sites kunnen ongemerkt een virus verspreiden.
8. Kies een moeilijk te raden wachtwoord en gebruik varianten daarvan voor verschillende diensten.
9. Crasht uw PC vaak of krijgt u onverwachte meldingen over virussen? Laat dan een deskundige controleren of
     u niet besmet bent geraakt.
10. Log in op veilige versies webdiensten door https:// te typen vóór het www-gedeelte.
11. Usb sticks kunnen virussen verspreiden, dus wees ook hier selectief en voorzichtig en scan vooraf de usb
      stick.
12. Zorg dat uw draadloze netwerk wpa(2)- beveiligd is. Kies een sterk wachtwoord, bijvoorbeeld een zinnetje.
13. Gebruik altijd uw gezonde verstand en klik nooit zonder verder te lezen op OK of Yes.Deels overgenomen uit Computer idee nr. 25 van 22 november - 6 december 2011.
Kees van der Meer


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


De sociale media, wat moet u ermee?

Twitteren, facebook, hyves en nog meer, het zijn zo langzamerhand bekende termen. Denk aan onze politici, die tijdens de discussies berichtjes gaan versturen en dan soms niet meer weten wat er wordt besproken. Deze contactmogelijkheden worden veel gebruikt, ook door de ouderen, hoewel de jeugd hier een forse voorsprong heeft.
Was het niet zo dat u een paar jaar terug nog geen weet had van hoe een computer te bedienen en nu is het voor velen een apparaat dat niet meer gemist kan worden. Want wat zou u moeten zonder telebankieren, e-mailen en vooral ook internetten. Inkopen doen via internet en u alvast goed voorbereiden op uw vakantie. Zie hoe snel alles verandert in deze tijd.
De vraag komt dan ook naar voren of dit ook met de zogenaamde sociale media het geval zal zijn. Zullen we over een paar jaar ook allemaal meedoen aan twitteren en facebook.
Natuurlijk zijn we ook als Seniorweb hier mee bezig. We zijn bezig met het ontwikkelen van een workshop die we dan in de loop van komend seizoen zullen aanbieden. Hierin hopen wij u wegwijs te maken in de wereld van de sociale media.
Om alvast in de stemming te komen hier onder een korte impressie.
Twitteren is er sinds 2006 Nadat u zich hebt geregistreerd kunt u berichten op het internet plaatsen en kunt u ook andere deelnemers gaan volgen.
Facebook wordt sinds 2004 gebruikt en biedt meer mogelijkheden. U kunt hier ook berichten plaatsen maar ook contact met vrienden hebben. Facebook heeft wereldwijd de meeste gebruikers. Het biedt ook de meeste mogelijkheden. U kunt berichten en foto’s uitwisselen wanneer u dat wilt.
Hyves lijkt op Facebook en bestaat ook sinds 2004.
Natuurlijk moet u goed opletten welke informatie u kwijt wilt, want het internet is openbaar. U kunt echter wel gegevens afschermen. Het is net als met telebankieren; opletten wat u doet. En hebt u er genoeg van, dan kunt zich ook afmelden. Dan bent u niet meer zichtbaar voor andere gebruikers.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Windows 8 komt eraan

Dit najaar kunnen we Windows 8 verwachten. Alweer een nieuwe versie. We zijn eigenlijk nog maar net gewend aan Windows 7 en nu komt er al weer wat nieuws.
De vraag die dan op kan komen is: “Moeten we daar wat mee?” Voor u als oud-cursist komt die vraag pas aan de orde wanneer u een andere computer koopt. Of wanneer u een tablet aanschaft. Met uw huidige systeem kunt u waarschijnlijk nog jaren vooruit. Zelfs Windows XP wordt nog een tijdje bijgehouden.
Het aanzien van het bureaublad zal wel even wennen zijn. Wat straks met Windows 8 mogelijk is is het zogenaamde touchscreen. Besturing vanaf het bureaublad, dus zonder toetsenbord en muis. Zoals nu al met een tablet kan.
Wanneer u nog niet aan een nieuwe computer toe bent en u wilt toch Windows 8 gebruiken, dan zal dat in veel gevallen op uw computer kunnen. De systeemeisen zijn gelijk aan die van Windows 7.
Voor ons als docenten van Seniorweb betekent de komst van Windows 8 dat we weer vol aan de bak moeten. In de loop van volgend seizoen zal, afhankelijk van de vraag, ook Windows 8 in het aanbod moeten worden opgenomen. Maar dat houdt ons van de straat.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Open huis september 2012

Eigenlijk zouden we het er nog niet over moeten hebben. Het cursusseizoen is net afgelopen en de zomer staat voor de deur. Vakantieplannen zijn door de meesten al gemaakt en sommigen hebben de koffers zelfs al gepakt. En dan beginnen ze bij seniorweb al weer over een openhuis op 15 september. En dat doen we, omdat u met het maken van uw vakantieplannen hiermee rekening kunt houden. En ook om u de gelegenheid te geven in de zomer alvast na te denken over wat u volgend cursusseizoen zou willen leren. Is dat een cursus tekstverwerken, fotoboek maken of foto’s bewerken. Of stapt u over van windowsXP naar Windows 7. We hebben het allemaal voor u. Maar ook weer veel workshops, waar u in 1 ochtend of middag over een onderwerp dat uw belangstelling heeft heel veel komt te weten. Telebankieren is zo’n workshop
dat veel belangstelling trekt, maar ook komend seizoen hebben we veel meer.
Binnenkort verschijnt ons aanbod weer op onze site www.seniorwebnoordoostfriesland.nl . Hier kunt u zich eventueel ook aanmelden. Maar we heten u natuurlijk graag welkom tijdens ons openhuis in onze vestigingen te Burgum, de Westereen, Dokkum en Kollum.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Helpdesk in oude tijden

We denken vaak dat hulp bij het omgaan met nieuwe informatiedragers als computers en tablets van de laatste tijd is. Niets is echter minder waar. Ook in oude tijden was er al een vorm van seniorweb.
Klik op onderstaande link en verbaas u.
www.youtube.com/watch?v=vHwUD21KRmU


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief en bijdragen voor de volgende aflevering zijn welkom op:
e-mail:info@seniorwebnoordoostfriesland.nl
de redactie,
Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen dan kunt u zich afmelden door hier te klikken.

Seniorwebnoordoostfriesland.nl

Categories: Elderly | 65+
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019