Nieuwsbrief Seniorweb Noordoost Friesland nov. 2012

6 years ago


Text only:

Nieuwsbrief niet te lezen? Klik hier voor internetversie.
Dit is uw Nieuwsbrief van de Stichting Seniorweb Noordoost Friesland.
Mocht u deze nieuwsbrief niet langer willen ontvangen dan kunt u zich afmelden via de link onder aan de pagina.

NOORDOOST FRIESLAND 


Nieuwsbrief   Jaargang 4 Nummer 4, november 2012
Inhoud  van deze nieuwsbrief:
Van de redactie
Info- en inschrijfmorgen op 8 december 2012
Korte cursus “Starten met iPad”
Korte cursus voor de werkende senior
Programma voor de komende sessie
e-Reader
Tips en trucs
Alternatief gebruik van de iPad
Redactie:
Jan Corporaal
Dirk de Jong
Jan Schregardus
Van de redactie

Beste lezers,
Enkele weken geleden liep ik door Dokkum en toen viel mij weer een nieuwe winkel op die telefoons en aanverwante apparatuur verkocht. Direct schoot mij het woord crisis te binnen. Je moet om een dergelijke zaak te openen wel lef hebben in deze tijd. Maar wanneer je dan verder langs de winkels loopt en je observeert het publiek dan zie je verscheidene mensen met een telefoon aan het oor of in de hand. Er lijkt op dit gebied geen crisis te bestaan. Kijken we nu naar de ontwikkeling en verkoop van computerapparatuur dan zien we daar hetzelfde. Wordt er weer een nieuwe tablet op de markt gebracht dan liggen de kopers ’s nachts al voor de deur van de winkel om maar als eerste het nieuwe apparaat te kunnen bemachtigen. En goedkoop is deze apparatuur ook nog niet. Kunt u deze ontwikkeling nog wel bijhouden?


Bij een consumentenprogramma op televisie hoorde ik de presentatrice spreken over het tweede scherm. Je kunt tijdens het programma je mening geven via dit tweede scherm. Een nieuwe ontwikkeling. Gebeurt straks zeker bij meerdere programma’s. Veel gemeenten schaffen de raadsstukken op papier af en geven de raadsleden een tablet met daarop alle bescheiden voor een vergadering te downloaden. Ziet u de huisarts al zijn/haar patiënten thuis bezoeken en alle gegevens op de tablet zetten? Gaat ongetwijfeld gebeuren.
Nog steeds worden onze computercursussen zeer goed bezocht. Ook in het komende jaar hopen wij u weer van dienst te kunnen zijn. Er zijn weer genoeg mogelijkheden. Staat uw cursus of workshop er niet bij? Meldt u dan wel aan. We willen u zo mogelijk graag van dienst zijn. Bij een volgende sessie is uw vraag wellicht een antwoord geworden.


Geachte lezer van deze nieuwsbrief: Wijs familie, vrienden en kennissen naar Seniorweb Noordoost Friesland en naar de nieuwsbrieven. Een abonnement is geheel gratis. Opgave kan via onze website.
Ga daarvoor naar www.seniorwebnoordoostfriesland.nl In het openingsscherm ziet u rechts een verwijzing hoe u zich kunt abonneren.


Wij wensen u veel leesplezier.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Info- en inschrijfmorgen op 8 december 2012

Het is traditie geworden dat wij de nieuwe cursussessie openen met een info- en inschrijfmorgen. Voor de komende sessie is dat op 8 december van 10.30 tot 12.00 uur op al onze locaties.
U bent welkom te Dokkum in ons leslokaal in de bibliotheek aan de Brokmui. Voor telefonische aanmelding: Diny Hofstra, tel. 0519-295234
Te Kollum zitten we in Meckama State. Telefonische aanmelding: Diny Hofstra, tel. 0519-295234 of Kees van der Meer, tel. 0511-452086.
Bij de Westereen wordt lesgegeven in Verzorgingshuis Brugchelencamp. Aanmelden kan telefonisch bij Jan Bergsma , tel . 0511-441357 of Nienke Terpstra, tel . 0511-701061.
In Burgum is het leslokaal in de Werf 8. Telefonische aanmelding bij Appie Zwart, tel. 0511-463750.
U bent van harte welkom..


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Korte cursus “starten met iPad”

Ze komen steeds meer in gebruik, de tablets. Verschillende merken en verschillende besturingssystemen. Bijna ondoenlijk voor ons om in één cursus al deze soorten te behandelen. Daarom beginnen we deze cursussessie met de iPad. Toch wel het meest bekende tablet. Vooral van naam. Want vaak hoor je iemand zeggen dat hij of zij een iPad heeft, maar dan blijkt dat een heel ander merk en dus besturingssysteem te zijn. Maar de naam iPad is al ingeburgerd.


Voor deze korte cursus is inmiddels een mooi boek beschikbaar wat bij de cursus wordt uitgereikt en in de prijs is inbegrepen.
In het boek komen o.a. de volgende zaken aan de orde. Hoe stel je je iPad in, hoe maak je contact met wifi en via 3G. Maar ook hoe mail je en hoe surf je met de iPad. Maar heel belangrijk is natuurlijk hoe je zogenaamde apps download en installeert en wat je er mee kunt.
Het goede bericht voor de werkende senior is dat deze cursus op maandagavond wordt gegeven van 18.45 uur tot 20.15 uur. De cursus start op 4 februari 2013. De prijs bedraagt € 45,00. Dit is inclusief het cursusboek.
Voorwaarde voor deelname is wel dat u over een iPad beschikt en die meeneemt naar de cursus.
Gelet op de grote belangstelling voor de tablets verwachten we een grote toeloop. En ook hier geldt: “Wie eerst komt, eerst maalt”. Zijn we volgeboekt, dan komt u op de reservelijst voor de volgende sessie.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Korte cursussen voor de werkende senior

Zo nu en dan komt de vraag binnen: “Kunnen jullie niet een korte cursus op een avond doen, dan kan ook de werkende senior daar gebruik van maken.”
Deze cursussessie kunnen we die vraag met “Ja” beantwoorden. De maandagavond hebben we in Dokkum ingevuld met twee korte cursussen. We beginnen op 7 januari met de cursus fotoboek maken. Een cursus die tot nu toe overdag werd gegeven en waar veel belangstelling voor bestaat. Deze cursus is in principe drie lessen, maar soms is een extra les nodig. Dat hangt een beetje van het tempo af. We houden er rekening mee dat we met senioren hebben te maken.
Op 4 februari starten we dan met de cursus iPad, waarvan u in deze nieuwsbrief een beschrijving vindt. Ook hiervoor geldt dat wordt uitgegaan van 3 lessen, maar het kunnen er ook 4 worden.
Wij zijn natuurlijk heel nieuwsgierig of we hiermee in een behoefte voorzien, zodat we kunnen bekijken of in de toekomst ook andere korte cursussen op een avond kunnen worden gegeven.
Wellicht ten overvloede, maar ook een basiscursus is op een avond, zowel te Dokkum als te de Westereen.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Programma voor de komende sessie

Op 8 januari van het volgende jaar starten we met de volgende cursussessie. Op het programma staan de cursussen Windows7 basis, Internet en e-mail W7. Beide cursussen voor beginners een “must” Voor wie toch wat meer wil weten van W7 hebben we deze keer de cursus W7 vervolg.


Eén keer per jaar staat de cursus Calc/Excel op het programma. Een cursus vooral geschikt voor penningmeesters en iedereen die graag met cijfertjes mag werken. Deze cursus wordt gegeven in LibreOffice, een programma dat bijna gelijk is aan Excel, met dit verschil dat het gratis is te downloaden.
De succescursus Digitale Fotobewerking met Picasa staat natuurlijk ook weer op de lijst. Voorwaarde voor deelname aan deze cursus is dat men goed thuis is in het beheer van mappen en van de bestanden op de computer. Daarom wordt geadviseerd vooraf de cursus Orde in je bestanden brengen te doen.
En dan zijn er nog fotoboek maken en werken met de iPad op maandagavond.
De woensdagmorgen is weer gereserveerd voor workshops.


Veilig internetten is zo’n workshop van 2 lessen die eigenlijk iedereen gedaan moet hebben. De laatste tijd is veel aandacht voor dit onderwerp en wij werken er graag aan mee dat u weet hoe u veilig moet internetten.
De workshop sociale media, die vorige sessie een groot succes was, gaat vooral over Facebook, maar ook de andere media komen aan de orde.
Hoe installeert u een programma en hoe verwijdert u dat weer van de computer wordt behandeld in de workshop Installeren/verwijderen.


De workshop internetbankieren spreekt voor zich en is bijna altijd volgeboekt.
En wilt u in deze tijd van crisis weten waar uw geld blijft, dan is misschien de workshop Kasboek maken iets voor u.


En dan zijn er nog Paint in W7, een programma waar je veel kanten mee op kunt en Moviemaker, waarin je leert hoe je van je foto’s een “movie” maakt.
Al deze cursussen en workshops worden te Dokkum gegeven.


Voor de Westereen staat deze sessie op het programma: Basiscursus Windows, Internet en e-mail, mappenbeheer en digitale fotobewerking met Picasa. De belangstelling in de Westereen is als regel groot, dus tijdig aanmelden is gewenst.


De locatie Kollum heeft de basiscursus W7, Internet en e-mail en de workshop veilig internetten op de lijst.
Burgum, onze jongste locatie heeft de basiscursus en de cursus internet en e-mail op de lijst staan.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


e-Reader

Een apparaat dat steeds meer wordt aangeschaft is de E-Reader. Werd deze tot voor kort alleen voor het lezen van boeken gebruikt, de nieuwste modellen beschikken ook over een ingebouwde browser waarmee via wi-fi kan worden gesurfd.


Het feit dat er vaak geen kleuren maar slechts een beperkt aantal grijstinten wordt weergegeven op het scherm zorgt wel voor de nodige beperkingen. Zo is een filmpje kijken er al helemaal niet bij.
Omdat e-readers naast een notitieblok, muziekspeler en tekst- naar spraakfunctie geen software aan boord hebben en deze in de meeste gevallen ook niet kan worden gedownload, komen ze zeker niet in aanmerking voor de titel 'één apparaat voor alles'. De lange batterijduur, het compacte formaat en een scherm dat meestal ook leesbaar is in de zon maken echter veel goed.


Zeer mobiel en uitstekend voor wie gek is op lezen en muziek luisteren. Af en toe surfen gaat, maar wel met horten en stoten.


Bron: Seniorweb Zuidfriesland.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Tips en trucs


Uitspraken van leerlingen
Een leraar van een middelbare school in de Bijlmer verzamelt uitspraken van leerlingen en plaatst die in een weblog. Je logt in met www.meesterbart.tumblr.com Kijk ook eens in het archief.


Sixtijnse pracht
Waan u binnen de Sixtijnse Kapel in Rome en geniet van de schitterende fresco’s. U kunt vrij door de ruimte navigeren en inzoomen op de fresco’s. Links onder ziet u een + en een – teken voor het in- en uitzoomen. Met ingedrukte linker muisknop kunt u door de muis van links naar recht en van boven naar beneden om beide andersom de gehele Kapel bekijken. Waar te vinden: www.vatican.va/various/cappelle/sistina_vr/index.html Wanneer u deze link selecteert en met de rechter muisknop kopieert plakt u deze in uw browser in de adresbalk. Scheelt een flink stuk getik. Let op: wanneer u deze link overtypt vergeet dan niet de zgn. underscore (= het streepje boven de mintoets) tussen sistina en vr.


Media player
Op uw computer staat vast en zeker de Media Player van Microsoft. Er zijn soms filmpjes die deze niet kan afspelen. VLC Media Player staat erom bekend dat zij bijna alle mediabestanden kan afspelen. Typ in Google: vlc media player en u komt de downloadlink tegen.


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Alternatief gebruik van de iPad

Mocht u ooit zijn uitgekeken op de iPad weet dan dat u het apparaat ook op een heel andere manier kunt gebruiken. Wilt u weten hoe, klik op de volgende link: http://www.snotr.com/video/8965/


Terug naar inhoudsopgave - Bezoek onze website


Reacties naar aanleiding van deze nieuwsbrief en bijdragen voor de volgende aflevering zijn welkom op:
e-mail:info@seniorwebnoordoostfriesland.nl
de redactie,
Wilt u deze nieuwsbrief niet langer ontvangen dan kunt u zich afmelden door hier te klikken.

Seniorwebnoordoostfriesland.nl

Categories: Elderly | 65+
Age: 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019