Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 
11 februari 2020
Nieuwsbrief Sociaal Domein
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 

Staatssecretaris enthousiast over aanpak armoede

Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was 16 januari op bezoek. Volgens het AD was zij vol lof over de Amersfoortse aanpak van schulden. Van Ark was geïnteresseerd in de bijzondere werkwijze van Amersfoort omdat wij één van de koplopers zijn op het gebied van armoedebestrijding en aanpak van schulden. Ze ging in gesprek met wethouder Cees van Eijk en partners uit het werkveld, want vrijwilligers en professionals spelen een belangrijke rol in dit werk.

De bijzondere Amersfoortse aanpak bestaat uit twee projecten:
- Geldcheck033; een overzicht van alle financiële regelingen in de stad voor Amersfoorters met een laag inkomen.
- Het herstructureringsfonds; hiermee worden saneringskredieten verstrekt aan inwoners met hoge schulden. Vernieuwend hierbij is de bijdrage van particuliere instanties en partijen zoals banken en verzekeraars.

 
Nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg

Per 1 januari 2020 is de nieuwe Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg van kracht: de Wvggz. Deze wet regelt de rechten van mensen met verplichte geestelijke gezondheidszorg. De Wvggz komt in de plaats van de wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (Bopz). 

Met de Wvggz kan zorg (naast een verplichte opname) ook ambulant verleend worden, bijvoorbeeld aan huis. Denk aan verplichte medicatie. Daarnaast regelt de Wvggz dat een persoon met gedwongen zorg, meer invloed heeft op zijn situatie en de zorg die hij krijgt. Ook de familie van die persoon krijgt meer inspraak. De gemeente voert verkennend onderzoek uit als er een melding is binnengekomen en beoordeelt of er een zogeheten zorgmachtiging aangevraagd moet worden bij de rechter. 

Melding maken
Als inwoners in Amersfoort zich zorgen maken over iemand, kunnen zij in eerste instantie terecht bij de Wijkteams. Als zij een melding willen doen in het kader van de nieuwe wet, dan kunnen zij terecht bij het Meldpunt Bezorgd. Als er acuut gevaar is voor de persoon om wie het gaat, of voor de omgeving, kunnen de hulpdiensten opgeroepen worden via 112.  

  • Meer informatie over de Wvggz in Amersfoort voor inwoners
  • Meer informatie over de Wvggz voor professionals

Winst in de zorg

De verschillende publicaties die afgelopen maanden in de media verschenen, hebben geleid tot een publieke discussie over winsten in de zorg. Gemeenten in de regio Amersfoort vinden een normaal rendement niet onredelijk, maar voor forse winsten is in de zorg geen plaats. Hier wordt aandacht voor gevraagd.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft aangekondigd dat hij op korte termijn meer informatie zal geven om bovenmatige winstuitkeringen in de (jeugd)zorg te voorkomen. De regiogemeente volgen deze ontwikkeling op de voet en zullen aangepaste wet- en regelgeving direct toepassen. De gemeenten gaan er vanuit dat alle zorgaanbieders zich in ieder geval conformeren aan de algemene normen voor een verantwoorde bedrijfsvoering:
  • Werken met voldoende opgeleid en gekwalificeerd personeel.

  • Personeel uitbetalen volgens de van toepassing zijnde CAO.
  • Geen vergoedingen* die hoger zijn dan de WNT-norm.
  • Geen leningen* die geen verband houden met de te leveren zorg of niet zijn voorzien van een zekerheidsstelling en worden verstrekt volgens marktconforme voorwaarden.
  • Geen vastgoed huren, of  diensten of producten afnemen* tegen voor de regio en de branche niet-marktconforme voorwaarden.
  • Geen management-, consultatie-, of franchisevergoedingen afdragen* die niet marktconform zijn.
  • Geen bedragen onttrekken aan de bedrijfsvoering op een voor de branche niet gebruikelijke, niet integere, dan wel niet marktconforme wijze.  
* Aan of bij bestuurders, toezichthouders, aandeelhouders, personeelsleden of derden.

Wanneer zorgaanbieders vragen hebben over deze normen, kunnen zij dit bespreken in hun accountgesprek. Voor overige vragen kunt u contact opnemen via sociaaldomein@amersfoort.nl.

Geldcheck033.nl - samen tegen armoede!

De campagne Geldcheck033 heeft twee doelen: mensen met een laag inkomen bereiken die nog geen hulp krijgen, en mensen beter overzicht geven van alle mogelijke hulp. Op Geldcheck033.nl staat alle financiële hulp van 27 Amersfoortse organisaties op een rij met doorlinks voor meer informatie. Sommige regelingen kunnen ook direct aangevraagd worden (met DigiD).

Stapt iemand bij uw organisatie binnen, dan kunt u op de website gemakkelijk laten zien welke mogelijkheden er bij de andere organisaties in de stad zijn. Samen willen we armoede in de stad voorkomen, verlichten en verhelpen. Laten we daarom goed naar elkaar doorverwijzen.

Waaiers
Alle betrokken organisaties ontvangen half februari waaiers. Hierin zijn ook alle mogelijke financiële bijdragen, ondersteuning en advies opgenomen. Het is een hulpmiddel om tijdens een gesprek goed te kunnen doorverwijzen. Wilt u (extra) waaiers ontvangen? Neem dan contact op via Geldcheck033@amersfoort.nl.

Eerste stap bewustwordingscampagne ‘Langer thuis’

Afgelopen december zijn we van start gegaan met de bewustwordingscampagne ‘Langer thuis’. Het doel is senioren te informeren over woningaanpassingen en verhuismogelijkheden. Zodat zij in staat zijn langer veilig thuis te wonen. In samenwerking met Indebuurt033 en de corporaties is veel informatie gebundeld op www.amersfoort.nl/langerthuis Hier kunnen senioren handige tips, praktische informatie en mogelijkheden voor ondersteuning vinden. 

Een bewustwordingscampagne gericht op ouderen en hun netwerk vraagt meer dan het ontsluiten van informatie. Om ouderen bewust te maken van hun woonsituatie nu en in de toekomst werken we de vervolgstappen in de campagne in het eerste kwartaal van 2020 verder uit. We denken hierbij onder andere aan ervaringsverhalen van senioren als inspiratiebron en een (gebieds-)aanpak gericht op de verschillende doelgroepen senioren.

Huisvestingsverordening 2020 - directe bemiddeling

Vanaf februari 2020 geldt de nieuwe huisvestingsverordening. In de verordening is vastgelegd op welke manier sociale huurwoningen worden verdeeld onder woningzoekenden en urgenten. Hierin is de werkwijze bij urgentie veranderd. Voorheen zochten urgent woningzoekenden zelf een woning, door te reageren op woningen. Vanaf nu gaat dat voor een deel via directe bemiddeling.

Nieuwe werkwijze
Directe bemiddeling houdt in dat urgenten rechtstreeks bemiddeld worden naar een passende woning. Dit geldt onder andere voor mensen die uitstromen uit een zorg- of opvanginstelling. De betrokkene, de zorgverlener en het wijkteam of het team complexe casuïstiek beoordelen gezamenlijk wat de woon– en ondersteuningsvraag is. Deze vraag wordt vervolgens uitgewerkt. De zorgverlener en betrokkene dienen samen de urgentie-aanvraag in bij de urgentiecommissie. De woningcorporaties zorgen voor woningen voor directe bemiddeling. Er wordt een passende woning rechtstreeks aan de kandidaat aangeboden. Het hele traject duurt ongeveer even lang als voorheen. Omdat er sprake is van een passend aanbod, kunnen urgent woningzoekenden maximaal één keer een aangeboden woning weigeren. Als zij vaker weigeren, vervalt de urgentie.

De zorgaanbieders die te maken krijgen met directe bemiddeling, hebben een uitnodiging ontvangen voor een bijeenkomst. Wilt u alle veranderingen lezen? Bekijk dan de nieuwe huisvestingsverordening.

 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I