Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 
december 2019
Nieuwsbrief Sociaal Domein
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 

Blijk van Waardering voor mantelzorgers

In Amersfoort zijn 25.000 mantelzorgers. In het dagelijks leven vrijwillig voor een ander zorgen kan behoorlijk zwaar zijn. Daarom wil de gemeente hen bedanken voor hun inzet.
Kent u een mantelzorger? Vertel hem of haar dan over de Blijk van Waardering. Dit is een bedrag van 125 euro. Een klein gebaar van de gemeente naar mantelzorgers. Het is nu mogelijk om de Blijk van Waardering voor 2019 aan te vragen via amersfoort.nl/mantelzorg.
 

Samen werken aan duurzame ondersteuning en zorg

We staan met elkaar voor een belangrijke opgave. We delen de ambitie om ondersteuning en zorg goed, maar ook passend en reëel in te richten. In het belang van inwoners, professionals én de samenleving als geheel. Tegelijkertijd nemen de tekorten toe. Dat maakt dat we niet stil kunnen blijven staan en samen stappen moeten zetten om goede ondersteuning en zorg te kunnen blijven bieden. 

We zijn goed op weg
Dat vraagt om een kritische houding van alle betrokken partijen. We moeten nagaan wat in specifieke situaties nodig is voor inwoners, maar ook wat anders, laagdrempeliger of dichter bij huis georganiseerd kan worden. Gericht op het vergroten van de draagkracht van inwoners. We horen al goede verhalen van zorgaanbieders die invulling geven aan deze opgave.

Deze beweging moeten we met elkaar doorzetten
We moeten met elkaar ons maximaal inspannen om deze beweging te versterken en versnellen. De gemeente zet in op een aantal maatregelen die bijdragen aan deze beweging. In deze nieuwsbrief lichten wij twee maatregelen kort toe. In de komende edities komen andere maatregelen aan bod. Heeft u vragen over de maatregelen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via sociaaldomein@amersfoort.nl.

Duurzame ondersteuning en zorg: nieuwe inkoopsystematiek

Een groot aantal zorgaanbieders heeft al kennisgemaakt met een nieuwe inkoopsystematiek. Daarin werken we met bouwblokken en interventieniveaus. Deze systematiek geeft aanbieders meer vrijheid en flexibiliteit en minder regeldruk.
Wij hebben onlangs de zorgaanbieders gevraagd om deze vrijheid ook met verantwoordelijkheid op te pakken. In een brief aan aanbieders die werken met de nieuwe systematiek, roepen we op om scherp te blijven op het versterken van draagkracht. We vragen hen om vroegtijdig verbindingen te leggen met de Sociale Basis Infrastructuur om beter en sneller af te kunnen schalen of zwaardere zorg te voorkomen. En om met de bouwblokken alleen te doen wat nodig is, in lijn met het plan van aanpak dat de cliënt samen met het sociaal wijkteam opstelt.

Duurzame ondersteuning en zorg: meer begeleiding door Wijkteams

In Amersfoort bieden we ondersteuning en zorg dichtbij inwoners aan. De Wijkteams hebben hier een belangrijke rol in, waar nodig door zelf direct ondersteuning en zorg te bieden. Het gaat dan om hulp zoals individuele opvoedingsondersteuning, algemeen maatschappelijk werk, schoolmaatschappelijk werk, cliëntondersteuning, maar ook om gezinsbegeleiding, ambulante opvoedhulp en de begeleiding en verzorging van jeugdigen met een verstandelijke beperking.
In elk van deze gevallen kan het Wijkteam dus zelf begeleiding bieden waarmee hulp dichtbij en laagdrempelig wordt aangeboden en een goede aansluiting op de sociale basisinfrastructuur gewaarborgd is. Alleen in situaties wanneer begeleiding door het wijkteam niet mogelijk is, wordt doorverwezen naar een specialistische zorgaanbieder.
In 2020 wordt er met capaciteitsuitbreiding extra geïnvesteerd in de Wijkteams om zelf meer begeleiding te kunnen bieden.

Méér zorgverzekering voor minder geld
Speciaal voor mensen met een laag inkomen biedt de gemeente Amersfoort samen met zorgverzekeraar DSW een collectieve zorgverzekering aan. Deze zorgverzekering heeft veel voordelen: de gemeente betaalt mee aan de premie, en er zijn ruime vergoedingen. 
Tot en met 2019 bood de gemeente deze verzekering aan via Menzis. Per 1 januari 2020 stopt Menzis met deze zorgverzekering. De gemeente heeft gezorgd voor een andere goede zorgverzekeraar voor mensen met een laag inkomen: DSW. Mensen hebben tot en met 31 december 2019 de tijd om over te stappen. Meer informatie.
Vernieuwde website WSP regio Amersfoort

Het WerkgeversServicepunt regio Amersfoort (WSP) heeft een nieuwe website
Het WSP helpt werkgevers bij het vinden van personeel én bemiddelt werkzoekenden naar een passende baan. Het WSP organiseert regelmatig bijeenkomsten waar werkzoekenden met werkgevers in gesprek kunnen gaan over vacatures en werk. Werkzoekenden vanuit de hele arbeidsmarktregio Amersfoort kunnen zich hiervoor aanmelden. 
Via https://www.wspregioamersfoort.nl/agenda/ blijft u op de hoogte van alle evenementen.

Boeken dichtbij door zwerfboekkastjes
Lezen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Op school, maar ook thuis. Niet ieder kind kan eenvoudig aan boeken komen om thuis te lezen. De stichting ABC helpt hierbij door het plaatsen van zwerfboekkastjes op een aantal scholen in wijken waar geen bibliotheek aanwezig is.
De locaties van de zwerfboekkastjes zijn te vinden op www.kinderzwerfboek.nl.
Een aantal kastjes kan nog opvulling gebruiken. Het streven is om in elk kastje een mooi aanbod voor verschillende leeftijden te hebben.
 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I