Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
Februari 2021
Nieuwsbrief Sociaal Domein
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 

Daling aanvragen Jeugdfonds Sport en Cultuur

Door de coronamaatregelen konden verschillende sport- en culturele activiteiten het afgelopen jaar niet doorgaan. Wij zien dat hierdoor het aantal aanvragen voor onder andere zwemles betaald uit Jeugdfonds Sport en Cultuur, drastisch gedaald is.

In Amersfoort bieden we ieder kind de kans om mee te doen. Maar lid zijn van een sportvereniging of het volgen van muziekles is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Voor kinderen, die vanwege de financiële situatie thuis niet aan sport- en culturele activiteiten mee kunnen doen is er het Jeugdfonds Sport en Cultuur.

We hopen dat richting de zomer steeds meer activiteiten voor jongeren weer van start kunnen gaan. Ken je kinderen waarvan je het vermoeden hebt dat zij niet op zwemles zitten of geen zwemles hebben gehad vanwege de financiële situatie in het gezin? Of die graag aan sport of culturele activiteiten mee willen doen, maar dat om dezelfde reden niet kunnen? Wijs ze dan op de mogelijkheden van het Jeugdfonds. Aanvragen kunnen alleen ingediend worden door intermediairs. Ouders kunnen hiervoor contact opnemen met de juf of meester van hun kind, de buurtsportcoach, schuldhulpverlener of het Wijkteam.

 
Werkervaringsplekken gezocht

Wij begeleiden inwoners in de bijstand, stap voor stap naar betaald werk. Een werkervaringsplek kan daarin veel betekenen.

Het is een veilige plek waar mensen zich op hun gemak voelen en onder begeleiding kunnen werken aan persoonlijke leerdoelen. Een werkervaringsplek kan ook bij een vrijwilligersorganisatie zijn. Wil je meer weten of heb je een werkervaringsplek te bieden? Lees er dan meer over.

Postercampagne voor inwoners met hulpvragen in coronatijd 

Sinds 16 februari hangt een serie posters in de stad om inwoners te wijzen op hulp die ze kunnen krijgen met het zoeken naar werk (WSP), schulden (Stadsring51) of eenzaamheid (Indebuurt033). Het gaat om drie belangrijke problemen die inwoners juist in coronatijd ervaren.

Daarnaast blijven we via sociale media wijzen op de volgende adressen:

  • Voor vragen over opgroeien & opvoeden, mantelzorg, geldzaken, wonen, etc. www.indebuurt033.nl/informatiewinkels of bel 033 204 86 77.
  • Zoek je werk? Ga naar www.wspregioamersfoort.nl of bel 033 800 9970.
  • Ben je ondernemers/zzp'er en heb je financieel advies nodig? Ga naar www.geldloket.nl of bel 033 800 9970.
  • Vragen over uitkering of financieel vangnet? ga naar Stadhuisplein (open: ma t/m vr van 8.30-12.30 uur) of bel 14033.
  • Schulden? Ga naar www.stadsring51.nl of bel 033 460 0600.
  • Ben je tussen 18 en 27 jaar en heb je vragen over werk, studie of inkomen? ga naar www.jongerenloketregioamersfoort.nl of bel 14033.
  • Ben je 12 jaar of ouder en zit je ergens mee, dan kun je terecht bij JIP (Wiekslag 94 in Liendert). Open op ma, di en do van 11.00-17.00 uur.

Amersfoort pakt discriminatie aan

Ook in Amersfoort ervaren inwoners vooroordelen en discriminatie. Soms worden mensen afgewezen voor een baan omdat ze een beperking hebben, mogen een café niet in vanwege hun afkomst, worden op straat nageroepen als ze met hun partner hand in hand lopen of worden niet geselecteerd voor een huurwoning op basis van hun achternaam.
Het college van burgemeester en wethouders wil met de stad concrete stappen zetten om dit te verbeteren en legt daarom een anti-discriminatie agenda 2021-2026 voor aan de gemeenteraad. 

De gemeenteraad bespreekt deze op dinsdagavond 2 maart 2021 tijdens een Ronde. Inwoners kunnen dan inspreken om de raad te laten weten wat ze van de anti-discriminatie agenda vinden. Op 23 maart volgt het besluit van de gemeenteraad.

Uitvoeringsprogramma wonen en zorg 2020-2023

Met verschillende organisaties werkt de gemeente aan de ambities uit het statement ‘Amersfoort, een thuis voor iedereen’. Ondanks de inspanningen zijn de opgaves nog groot en is sturen op de juiste inzet belangrijk. Daarom zijn in het uitvoeringsprogramma de opgaves concreet gemaakt.
De belangrijkste opgaves voor de komende jaren zijn: meer en meer divers woningaanbod, leefbaarheidsvraagstukken, wonen en zorg voor kwetsbare ouderen en heroriëntatie op de maatschappelijke opvang.
Wil je op de hoogte blijven van de voortgang van het programma Wonen en Zorg? Meld je dan aan voor de digitale nieuwsbrief.

 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I