Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
 Bekijk dan de online versie
 
Februari 2021
Nieuwsbrief Sociaal Domein
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 

Samen aan de slag voor een inclusieve stad

Samen met partners, professionals, vrijwilligers en andere inwoners gaat de gemeente Amersfoort intensiever werken aan het vergroten van de kansengelijkheid, preventie en de ondersteuning en zorg in de wijken. Dit staat in het Beleidskader Amersfoort Inclusieve Stad 2021-2026. Zo willen we ervoor zorgen dat iedere inwoner zich thuis voelt in onze stad, waarin iedereen dan op zijn eigen manier kan meedoen en waar er voor iedereen die dat nodig heeft passende ondersteuning en hulp is. 

De gemeenteraad bespreekt het beleidskader in meerdere bijeenkomsten. Inwoners en organisaties kunnen op verschillende manieren de raad op de hoogte brengen van hun mening. Dit kan schriftelijk in een mail of brief aan de raad, of door in te spreken bij een Ronde. Daarna neemt de gemeenteraad hierover een besluit.

Lees verder op onze website.

 
Kledingregeling voor kinderen uitgebreid

Inwoners met een laag inkomen, weinig spaargeld en kinderen van 12 t/m 17 jaar kunnen gebruik van de kledingregeling. Naast een kledingpas, kunnen zijn nu ook kiezen voor een kledingpakket.

De kledingpas ter waarde van € 100,- kan één maal per kalenderjaar aangevraagd worden en is te gebruiken in winkels en webshops. Het kledingpakket bestaat uit een zomer- en een winterdeel en heeft een totale waarde van circa € 320,-.

Meer informatie over deze opties, de voorwaarden en het aanvraagformulier vind je op onze website.

 
Ggz-cliënten toegang tot Wet langdurige zorg

Mensen die hun leven lang intenstieve geestelijke gezondheidszorg (ggz) nodig hebben, kunnen sinds dit jaar een indicatie voor de Wet langdurige zorg (Wlz) krijgen. Meer informatie voor professionals vind je op de website van de Rijksoverheid.

De gemeente wijst cliënten van de ggz ook op deze mogelijkheid. De Wlz biedt alle zorg en begeleiding die nodig is in het dagelijks leven. Deze kan zowel thuis als in een instelling geboden worden, zorgt voor continuïteit en kan mantelzorgers ontlasten. Cliënten kunnen een aanvraag doen bij het CIZ, maar hebben daarbij vaak hulp nodig van een zorgprofessional of cliëntondersteuner.
 
Nieuw platform voor welzijnsactiviteiten in wijk en stad

Op het platform samenindebuurt033.nl vind je een uitgebreid overzicht van welzijnsactiviteiten, -projecten en -organisaties in Amersfoort. Inwoners kunnen hier een passende activiteit zoeken en professionals kunnen hun cliënt helpen bij het vinden van bijvoorbeeld een sport of contacten.

Via Agenda kun je een wijk, doelgroep of thema selecteren. Activiteiten zonder vaste datum en tijd vind je bij de functie Etalage. Bij Organisaties staan ruim tweehonderd organisaties en bewonersinitiatieven genoemd. Staat jouw organisatie er nog niet tussen? Dan kun je deze zelf toevoegen. Het is voor iedereen mogelijk om nieuwe activiteiten en oproepen op het platform te plaatsen.

Het platform is een initiatief van Indebuurt033 in samenwerking met lokale partners, initiatieven en wijkwebsites. Meer informatie? Mail naar: collectieveactiviteiten@indebuurt033.nl

2021 Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet

In Amersfoort hebben Indebuurt033 en gemeente Amersfoort de handen ineen geslagen rond het Jaar van de Vrijwillige Inzet. Iedere maand worden vrijwilligers(werk) en bewonersinitiatieven uitgelicht aan de hand van een thema. Zo staat januari in het teken van Taal, met aandacht voor voorleesvrijwilligers, taalmaatjes en taalgroepen.

Doe je ook mee? We hopen dat zoveel mogelijk organisaties en initiatieven in Amersfoort mee doen om vrijwilligers(werk) in het zonnetje te zetten en mogelijk ook anderen inspireren om vrijwilligerswerk te gaan doen. Doe mee door vrijwilligers in het zonnetje te zetten, zichtbaar te maken dat bij jouw organisatie vrijwilligers actief zijn (raamsticker voor beschikbaar) en door gebruik te maken van #Mensenmakenamersfoort. Nog veel meer ideeën en mogelijkheden vind je op de website van Indebuurt033 waar ook alle maandthema’s staan.

Hart onder de riem voor inwoners 70+

Om ouderen in Amersfoort een hart onder de riem te steken zijn samenwerkende hulporganisaties in december een actie gestart. Een team van vrijwilligers gaat langs de deuren bij 4.000 inwoners van 70 jaar en ouder. Zij bellen aan met de vraag: hoe gaat het met u? En bieden een tasje aan met daarin een bordspel, wat lekkers en informatie over hulp en activiteiten in de wijk. Ook vragen ze of mensen nog hulp nodig hebben. Zo steken zij ouderen een hart onder de riem en kunnen ze hulpvragen signaleren en opvangen. De actie loopt door tot medio februari in alle wijken van Amersfoort.

De actie is een initiatief van Indebuurt033, Diaconie Protestantse Gemeente Amersfoort en Buurtkamer Binnenstad, maar wordt inmiddels breed gedragen. Gemeente Amersfoort ondersteunt de actie met een financiële bijdrage voor de attentietasjes.

Neem voor meer informatie contact op met Jennie Harmelink (PGA): dow@pkn-amersfoort.nl of Tanja Moesbergen (Indebuurt033): Tanja.moesbergen@indebuurt033.nl

 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I