Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 
9 juli 2020
Nieuwsbrief Sociaal Domein
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 

Is uw website voor iedereen toegankelijk?

Informatie van (semi) overheidsinstanties moet voor iedereen goed toegankelijk zijn. Zowel off- als online. zodat iedereen overal zelfstandig aan kan meedoen. En dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen personen met of zonder handicap of chronische ziekte.

Vanaf 23 september verplicht 
De wet Digitale Toegankelijkheid vraagt dat websites van overheids- of door de overheid gefinancieerde of daar aan verbonden instanties per 23 september 2020 aan de wet voldoen. De wet voorziet in specifieke voorschriften voor websites en mobiele applicaties. 

Waar moet u op letten?
Het betreft eisen voor bijvoorbeeld contrasten en omschrijving van afbeeldingen, ondertiteling van video’s, werking van formulieren, geo-informatie, navigatie, andere opmaak van .pdf, tabellen, techniek, begrijpelijke teksten en vormgeving. Het is belangrijk om de website te laten testen op de toegankelijkheidseisen. En vervolgens in een toegankelijkheidsverklaring op de website aan te geven of de website voldoet, of welke aanpassingen op welke termijn worden uitgevoerd om aan de eisen te voldoen. Lees er meer over op www.digitoegankelijk.nl

 
Informatiewinkels weer open
Vanaf woensdag 1 juli zijn de Informatiewinkels van Indebuurt033 weer open. Om het voor klanten en medewerkers veilig (gezond) te houden én om wachttijden te voorkomen, werken de Informatiewinkels op afspraak. Een afspraak maken kan door te bellen naar de Informatiewinkel in de buurt. Lukt dat niet? Dan kan iemand langskomen om een afspraak te maken. De openingstijden staan op www.indebuurt033.nl.
 
Mooie verhalen gezocht

In coronatijd ontstonden er mooie hulpinitiatieven. De komende maanden willen we meer verhalen ophalen, ook die los staan van het coronavirus. Weet jij een mooi voorbeeld? Een verhaal dat laat zien hoe ondersteuning en zorg wordt ingezet op een manier die én inwoners versterkt, én waarin professionals hun werk goed kunnen doen. En die ook nog op langere termijn te organiseren en betalen is. Win-win-win voorbeelden dus. Mail naar sociaaldomein@amersfoort.nl. Lees alle verhalen op www.amersfoort.nl/inclusievestad

 

Facturen eigen bijdrage Wmo later

Door een technisch probleem in het systeem van het CAK hebben inwoners met een Wmo-voorziening nog geen facturen voor de eigen bijdrage in 2020 ontvangen. Dat betekent dat zij een groter bedrag in een keer moeten betalen.

De komende maanden verstuurt het CAK haar Wmo-klanten, die niet onder het minimabeleid van de gemeente Amersfoort vallen, stap voor stap de facturen. De eigen bijdrage voor de maanden april en mei 2020 worden niet in rekening gebracht. Dit is besloten, omdat veel Wmo-hulp en ondersteuning niet is geleverd door de coronamaatregelen. Het advies aan Wmo-klanten is om nu alvast geld te reserveren en dus 19 euro per maand (waarin geen factuur is ontvangen) opzij te leggen.

Betalingsregeling
Het is altijd mogelijk om kosteloos een betalingsregeling met het CAK af te spreken. Dit bieden zij aan om betalingsproblemen te voorkomen. Klanten kunnen hier gebruik van maken zodra zij facturen ontvangen. Meer informatie over de betalingsregeling staat op alle facturen.

Meer informatie: www.hetcak.nl/wmo2020 

Samen tegen Wmo fraude

Goede samenwerking in fraudebestrijding is belangrijk voor signalering, maar ook een effectieve aanpak. Medewerkers van het Wijkteam Amersfoort en de financiële zorgadministratie van de gemeente hebben daarom een training Fraudehandhaving- en bestrijding gevolgd.

De training maakt dat zij alerter zijn op signalen en hier eerder melding van maken, wat tot een onderzoek naar fraude kan leiden. Ook hebben ze meer zicht gekregen op hun rol in het geheel. Hoe meer medewerkers van betrokken partijen hier in getraind worden, hoe effectiever de aanpak kan worden. Mogelijk is een dergelijke training ook voor uw organisatie interessant.

Wat levert het op?

In de training wordt uitgelegd wat fraude en wat onrechtmatig gebruik is, wat de bevindingen landelijk zijn, wat het business model is van de zorgfraudeur, wat risico’s zijn en juridische mogelijkheden. Maar ook; wat zie je als medewerker wel en wat niet en hoe kun je je rol op een goede manier blijven vervullen.

Meer weten?

Heeft u algemene vragen over fraude in de zorg? Dan kunt u contact opnemen met onze toezichthouders WMO/Jeugdwet: Cain Mamber of Jan van Wezel.
Bent u geïnteresseerd in de training die de medewerkers van het Wijkteam en de gemeente hebben gevolgd? Neem dan contact op met Femke van Schaik van Langhenkel-Talenter Academie.

Uitbreiding Wet langdurige zorg voor cliënten met psychische aandoening

De Wet langdurige zorg biedt inwoners met een intensieve zorgvraag, continuïteit van zorg. Met ingang van 2021 kunnen cliënten met een psychische aandoening ook in aanmerking komen voor de Wlz.

Dit kan als zij blijvend 24 uur per dag zorg dichtbij nodig hebben en hier zelf geen regie over kunnen voeren. De Wet langdurige zorg (Wlz) was al beschikbaar onder deze voorwaarde voor inwoners met een lichamelijke ziekte of beperking, een psychogeriatrische aandoening (zoals dementie), en/of een verstandelijke, lichamelijke en/of zintuiglijke beperking.


Wat biedt de Wlz?
Zorg vanuit de Wlz wordt levenslang toegekend en biedt daarmee zekerheid voor de toekomst. Afhankelijke van de aard en de zwaarte van de aandoening, krijgen cliënten een pakket toegekend met daarin een mix van bijvoorbeeld begeleiding, dagactiviteit, persoonlijke verzorging, verpleging en huishoudelijke hulp. Deze hulp kan zowel thuis als in een instelling geboden worden en kan ook in een Persoonsgebonden budget (PGB) worden gebruikt.

Aanvraag indienen?
U kunt nu al een aanvraag indienen voor 2021, indien u gebruik wilt maken van de verruiming.
Checken of iemand ervoor in aanmerking komt kan op www.ciz.nl. Op dezelfde website van het  Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) kunt u ook een aanvraag indienen. Als u of uw cliënt hulp nodig heeft bij het indienen van een aanvraag, kunt u contacto opnemen met een cliëntondersteuner

Contact
Indien u als zorgverlener over de verruiming van de Wlz met de gemeente wilt overleggen, kunt u contact opnemen met Evelien Hooghiemstra via sociaaldomein@amersfoort.nl.

 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I