Nieuwsbrief niet goed leesbaar?
Bekijk dan de online versie
 
November 2020
Nieuwsbrief Sociaal Domein
Voor professionals werkzaam in het sociaal domein
 

Blijk van Waardering aanvragen

In Amersfoort zijn zo’n 25.000 mantelzorgers. Een mantelzorger zorgt in het dagelijks leven voor iemand anders, vrijwillig. Dat voelt vaak logisch, maar kan behoorlijk zwaar zijn. Ken jij een mantelzorger? Vertel dan over de Blijk van Waardering. Dit is een bedrag van 125 euro. Een klein gebaar van de gemeente om mantelzorgers te bedanken voor hun inzet. Het is nu mogelijk om de Blijk van Waardering aan te vragen voor 2021 op amersfoort.nl/mantelzorg. Aanvragen kan door de persoon die de zorg krijgt of de mantelzorger.

Dit jaar ontvangen mantelzorgers bij een aanvraag ook de speciale Mantelzorg Kalender 2021. Met handige informatie, mooie verhalen en kortingen bij lokale ondernemers. Vraagt u de waardering voor 1 januari 2021 aan, dan ontvangt de mantelzorger de kalender in de eerste week van januari.

 
Nu Niet Zwanger ondersteunt kwetsbare mensen

Een bewuste keuze maken of je nu al wel of nog niet zwanger wilt worden, geeft regie op de loop van je leven. Professionals kunnen hier actief begeleiding op bieden.

Nu Niet Zwanger (NNZ) richt zich op mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd die een combinatie van complexe problematiek kennen en vaak al in beeld zijn bij één of meerdere hulpverleners. Utrecht en Amersfoort zijn de eerste gemeenten in de regio waar het programma sinds de zomervakantie is opgestart.

Kern van de aanpak is dat de hulpverleners die (dagelijks) contact hebben met de doelgroep, getraind en geschoold worden om het eerlijke gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie te voeren. Hiertoe worden ze ondersteund door aandachtsfunctionarissen in hun eigen organisatie. De inhoudelijke coördinator van het programma werft en traint hen. Voor de gemeente Amersfoort is dat Kiki Mulder. Zij kan ook ondersteunen bij complexe casuïstiek en helpen als er een financiële drempel is voor anticonceptie. Als je met haar over een casus wilt sparren, kun je contact opnemen via nnz@ggdru.nl.

Voor meer informatie kun je terecht op www.nunietzwanger.nl. De uitvoering van het programma vindt in nauwe samenwerking met GGD regio Utrecht plaats. Wil je een bijdrage leveren aan een bewuste keuzevorming over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie? Neem dan contact op met projectleider Sanne de Loor: sdeloor@ggdru.nl of 06 24 54 83 92.

Doorbraakmethode succesvol bij complexe casuïstiek

Al vaak heeft de doorbraakaanpak zich bewezen om complexe problemen met een hoge urgentie bij inwoners en gezinnen te doorbreken. Het ministerie van VWS scheef er een artikel over (vanaf pagina 68).

De aanpak is geschikt voor complexe situaties waar professionals vastlopen, de kosten hoog zijn en noodscenario’s dreigen (zoals uithuisplaatsing van kinderen of het verliezen van woonruimte). De doorbraak is dan de eerste en belangrijkste stap om aan oplossingen te kunnen gaan werken, zodat gezinnen weer regie op hun leven krijgen. Samen met betrokkenen wordt een doorbraakplan opgesteld en de grenzen opgezocht van wat mogelijk is. Onorthodoxe oplossingen worden daarbij niet geschuwd.

De doorbraakaanpak is een van de maatregelen van de gemeente om de toenemende vraag naar ondersteuning en zorg op de lange termijn betaalbaar te houden.

Ken je een casus die geschikt is voor de doorbraakaanpak? Wijkteams kunnen een casus voorleggen aan doorbraakregisseurs. Is een gezin of inwoner niet bekend bij het Wijkteam? Stuur dan een mail naar RegieSD@amersfoort.nl.

Intensivering samenwerking jeugdzorg

In 2019 zijn zeven gemeenten in de jeugdzorgregio Amersfoort een partnerschap aangegaan met zeven grote jeugdzorgaanbieders onder de naam Breed Spectrum. Sinds de start van de samenwerking is er landelijk een sterke groei in het aantal jeugdigen dat hulp nodig heeft met vaker zwaardere problemen. Dat geldt ook voor de regio Amersfoort.

Partijen werkten al samen aan het goed, passend en betaalbaar blijven organiseren van specialistische jeugdhulp, maar door de groeiende vraag naar moet daar een versnelling in komen. Gemeenten en zorgaanbieders hebben daarom ieder een transformatieplan opgesteld waarin zij aangeven wat zij gaan doen om de transformatie te versnellen. Een van de eerste stappen is dat de breed spectrum aanbieders specialistische jeugdhulp lokaal gaan organiseren in gebiedsteams.

In het volledige artikel lees je hoe ze dat gaan doen en hoe dat bijdraagt aan de gewenste transformatie.

 
Voor vragen en meer informatie:

sociaaldomein@amersfoort.nl
en
www.amersfoort.nl/sociaaldomein
 
Volg ons
F   T   Y   I