Nieuwsbrief Spoorwegmuseum

1 year ago


Text only:

Ontvang je deze e-mail in een vreemde opmaak of zonder afbeeldingen? Klik hier voor de online versie.
Jubileum voor de meesterbouwers van On traXS!

Van 9 t/m 11 maart 2018 viert het Spoorwegmuseum een feestje! Voor de 10de keer zijn de mooiste modelspoorbanen van Europa te zien tijdens de Modeltrein Expo On traXS!


Meesterbouwers
Met de Modeltrein Expo On traXS! biedt het Spoorwegmuseum een prachtig inkijkje in de wondere wereld van de modelbouw. Voor de deelnemende modelbanen gelden strenge eisen, de bouwers kunnen daarom met recht de titel ‘meesterbouwer’ dragen. De modelspoorbanen zijn stuk voor stuk van het allerhoogste niveau. Deelnemers komen uit Nederland, België, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en Engeland.
Variatie
Sommige modelbanen zijn niet groter dan een koffer of een wijnkistje, andere zijn meer dan 10 meter lang. De Alpen, Rocky Mountains, het Deense eiland Seeland of Griekse tempels op Sicilië, het is allemaal in het klein te zien. De bouwers zijn zelf aanwezig om de modeltreinen te laten rijden en uitleg te geven over hun projecten.


Kijk hier naar een impressie van de Modeltrein Expo On traXS!


Kinderen
De speciale opstapjes bij de banen zorgen ervoor dat kinderen de modeltreinen goed kunnen zien. Op het speciale kinderplein kunnen ze naar hartenlust spelen en bouwen.
Online korting
Entree kost €17,50 (online €16,50, vanaf 1 februari beschikbaar). Nieuw is het passe-partout, voor €25 kun je drie dagen de Modeltrein Expo bezoeken!


Experiment Event: 24 en 25 februari

Zaterdag 24 en zondag 25 februari kun je de gekste experimenten doen tijdens het Experiment Event in het Spoorwegmuseum. Doe coole wetenschappelijke onderzoekjes net als een echte wetenschapper. Laat een magneet zweven, maak olifantenpasta of laat je haar rechtop staan. Kom ook experimenteren!


Programma
Er is beide dagen een podiumprogramma met coole experimenten, daarnaast kan iedereen zelf experimenteren en knutselen en alles leren over het heelal, elektriciteit, gedrag of andere wetenschappelijke onderwerpen. In het Techlab van het Spoorwegmuseum kunnen je uitvinden hoe een trein nou eigenlijk werkt.


Samenwerking
Het Experiment Event is een samenwerking tussen de Jonge Akademie, NS, Quest en het Spoorwegmuseum. De Jonge Akademie is een platform van jonge wetenschappers die verschillende doelgroepen kennis wil laten maken met wetenschap.
Wetenschap is leuk
Met het Experiment Event willen we kinderen in de leeftijd 8-12 jaar laten zien hoe leuk en interessant wetenschap is. En dan gaat het niet alleen over techniek, alle wetenschappelijke disciplines komen aan bod. Vlogger Boy is al aan de gang gegaan, bekijk hier zijn treinenvlog


Kaartverkoop
Je kunt het Experiment Event bezoeken met een normaal Spoorwegmuseum entreebewijs. Museumkaarthouders hebben gratis entree.


Luchtreisje voor de Blokkendoos

Het was een spektaculair gezicht. Woensdag 24 januari werd de Blokkendoos met twee enorme hijskranen van zijn wielen gelicht. Dit was nodig om de wielstellen onder de trein vandaan te halen. Zij gaan naar een fabriek in Duitsland voor onderzoek en herstel.
Kijk hier naar het filmpje.
Revisie wielstellen
De wielstellen van de Blokkendoos ondergingen een aantal jaar geleden al een revisie. Er bleven echter problemen bestaan waardoor een nieuwe revisieronde noodzakelijk bleek. In de wiellagers is een vreemde niet traceerbare substantie aangetroffen die niet thuishoort in deze lagers. Om herkomst van deze substantie en mogelijke schade vast te kunnen stellen, moeten de draaistellen gedemonteerd worden en in een werkplaats onderzocht en indien noodzakelijk hersteld worden.


Oudste elektrische trein
De Blokkendoos is de oudste nog rijdende elektrische trein in Nederland. De trein stamt uit 1927 en is een van de pronkstukken van het Spoorwegmuseum. De wielen zullen over 4 tot 5 maanden weer teruggeplaatst worden. In de tussentijd staat de trein op reservewielen.


Spoorwegmuseum kleedt stadskantoor aan

Dit jaar is het precies 175 jaar geleden dat de eerste trein in Utrecht reed. Aanleiding voor het Spoorwegmuseum om in de ontvangstkamer van het College van B&W in het stadskantoor een vitrine in te richten rond het thema 175 jaar spoor in Utrecht. De presentatie is een samenwerking tussen het Spoorwegmuseum en Studio Spam.


175 jaar spoor in Utrecht
Elk jaar krijgt een museum of culturele instelling de mogelijkheid om de vitrine op de 20ste verdieping van het stadskantoor in te richten. Deze keer was het de beurt aan het Spoorwegmuseum. Omdat het dit jaar precies 175 jaar geleden is dat in Utrecht de eerste trein reed, is voor de inrichting van de vitrine gekozen voor dit thema. 
Diafanorama
Het ontwerp is van Annelies Verbrugge van Studio Pam. Zij liet zich inspireren door een techniek uit de 19e eeuw: diafanorama. Dat is een soort kijkkast gemaakt van met de hand beschilderde glasplaten met een lantaarn er achter. De vitrine bestaat uit 4 kijkkasten die elk een periode van de treingeschiedenis vertegenwoordigen.


Filmpje
De vitrine is een jaar lang te zien voor de bezoekers aan de 20ste verdieping van het stadkantoor.

Wij maakten een leuk filmpje om te delen
.


Je ontvangt deze e-mail omdat je hebt aangegeven op newsletter@newslettercollector.com op de hoogte wilt blijven van de activiteiten van
Het Spoorwegmuseum.
Wil je geen nieuwsbrief meer ontvangen? Dan kan je je hier uitschrijven.
© 2017 Het Spoorwegmuseum - Alle rechten voorbehouden

Spoorwegmuseum.nl

Categories: Train weekend away Art | Culture Museums
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2019