2019-logo-hoormij
 

Nieuwsbrief

20 maart 2019

 
 

Uitgelicht

koptelefoon-a

VeiligheidNL lanceert campagne ter voorkoming gehoorschade

Te lang en op hoog volume luisteren met een koptelefoon of oortjes kan op termijn gehoorschade opleveren. VeiligheidNL wil met de campagne ouders en kinderen ervan bewust maken dat gehoorschade bij kinderen te voorkomen is met de juiste maatregelen. Samen met rapper Idaly wil VeiligheidNL kinderen en ouders bereiken. Een kwart van de ouders heeft geen idee hoe hard het volume op de koptelefoon of oortjes van hun kinderen staat. Dit terwijl 1 op de 7 kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar al gehoorschade heeft en er een relatie is met muziek luisteren.

Lees verder
 

Europees Parlement neemt toegankelijkheidswet aan

Het Europees Parlement heeft de Europese Toegankelijkheidswet aangenomen. Deze nieuwe wet bevat afspraken hoe Europese landen de toegankelijkheid van de samenleving moeten verbeteren. Ieder(in) kijkt de komende tijd wat de nieuwe Europese wet betekent voor de manier waarop toegankelijkheid in de Nederlandse wetten staat. De Europese wet biedt duidelijke afspraken over hoe producten zoals computers, mobiele telefoons, televisies, betaalautomaten, websites en apps op je mobiele telefoon en tablet toegankelijk moeten zijn. En ook afspraken over de toegankelijkheid van diensten zoals bijvoorbeeld alarmnummer 112 staan vastgelegd in deze wet. 

Lees verder
 
 
 

Actueel

 

Tweede Kamer neemt Wet Centraliseren Tolkvoorzieningen aan

tweede-kamer

Op 12 maart 2019 heeft de Tweede Kamer ingestemd met de Wet Centraliseren Tolkvoorzieningen. Met die wet is voorkomen dat de tolkvoorziening gedecentraliseerd wordt naar meerdere partijen, een rampscenario dat in 2014 bijna werkelijkheid werd.

Lees verder
 
 
 

Advertorial

CI drager Maaike vertelt over haar unieke bezoek aan het MED-EL hoofdkantoor in Innsbruck

Mijn interesse in de techniek was al groot toen op negen jarige leeftijd mijn CI geïmplanteerd werd. Niet zozeer omdat dit implantaat mij weer hielp te horen, maar ook in algemene zin vond ik het erg interessant om te weten hoe zaken werkten. Nu, 23 jaar later kreeg ik opeens het aanbod om naar Innsbruck af te reizen waar het hoofdkantoor van MED-EL zich bevindt; hier zou voor het eerst een meeting worden georganiseerd voor gebruikers vanuit de hele wereld.

Lees wat Maaike bij MED-EL heeft gezien en ervaren.

maaike
 
 

 

Zorgverzekeraar onderzoekt gehoorproblemen op het werk

Via ons gehoor staan we in contact met de wereld en met elkaar. Dankzij ons gehoor kunnen we geluiden nauwkeurig van elkaar onderscheiden. Maar soms gaat het mis. Als er op de één of andere manier schade aan het gehoor is, praten we over gehoorproblemen. En die kunnen impact hebben. Ook voor werkgevers. De schade hoeft niet op het werk te ontstaan om er als werkgever last van te hebben. CZ deed onderzoek naar gehoorproblemen op het werk en stelt de vraag wat werkgevers kunnen doen om de impact te beperken.

Lees verder

Enquête slechthorende en dove Brabanders inzake het Openbaar Vervoer

Stichting Hoormij, afd. Brabant, zet zich in voor slechthorende en dove mensen in de provincie Noord-Brabant. Eén van de aandachtspunten is het openbaar vervoer per bus. Zo pleit de afdeling voor betere reisvoorwaarden. En daar hebben ze jouw hulp bij nodig! Denk aan vragen als: Welke obstakels ervaar je zelf als slechthorende of met een medereiziger met een gehoorverlies voor of tijdens een reis met het openbaar busvervoer? En welke praktische oplossingen zie jij daarvoor? Of vermijd jij zelfs een busreis?

Lees verder
 

Moet jouw hoorspecialist dé audioloog van 2019 zijn? Geef het aan!

De wedstrijd Audioloog van het Jaar van Rayovac, die plaatsvindt in samenwerking met Audio Infos, EHIMA en EFHOH, vraagt patiënten om een hoorzorgprofessional te nomineren die verder is gegaan dan alleen zijn plicht te hebben vervuld en die een uitstekende zorg heeft verstrekt aan patiënten en hun familie. Het gaat niet om het aantal inzendingen dat uw audioloog ontvangt, maar om kwalitatief hoogwaardige en informatieve inzendingen. De jury zoekt voorbeelden van de uitzonderlijke inzet van audiologen, het verschil dat ze hebben gemaakt in jouw leven of dat van een familielid, hun kennis van nieuwe technologieën en voorbeelden van samenwerking met andere specialisten.

Lees verder
hoorspcialist-van-het-jaar-2019
 

Sencity Festival prikkelt de zintuigen

Studerende jongeren gezocht

Heb jij je ooit bedacht hoe je favoriete liedje ruikt, smaakt of voelt? Het programma van het Sencity Festival staat vol met muziekoptredens die op diverse zintuigprikkelende manieren toegankelijk zijn gemaakt. Horende, slechthorende én dove bezoekers beleven de emotie van de muziek door de inzet van food-, text-, aromajockeys en signdancers.

Op 30 maart 2019 vindt het evenement plaats bij Tivoli Vredenburg in Utrecht. Ben jij erbij?

Lees verder

Samen met de afd. Taalwetenschap van de Vrije Universiteit Amsterdam, het Language and Hearing Center Amsterdam (LHCA) en het lectoraat Zorg voor Communicatie van de Hogeschool Rotterdam, vindt een onderzoek plaats over hoe jong volwassenen met een gehooraandoening functioneren in het Hoger Onderwijs. Voor dit promotieonderzoek zijn ze op zoek naar jongeren met een gehoorbeperking die een cochleair implantaat of hoortoestel dragen.

Lees meer
 

Gehoor baby’s, peuters en kleuters centraal in VROEG

cover-vakblad-vroeg-nr-1-2019

‘Gehoor’ is het thema van de lente-editie van kwartaalmagazine Vakblad Vroeg. Rode draad is dat er in het eerste levensjaar al veel gewerkt kan worden aan de communicatie en de interactie tussen ouders en kinderen. Interesse? Kijk hoe je het vakblad kunt bestellen.

Lees verder
 

 
 
 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer berichten. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2