2019-logo-hoormij
 
banner-nieuwsbrief-600x78-24-juli
 

Nieuwsbrief

4 september 2019

 
 

Uitgelicht

baw-2019-def

Balance Awareness Week 2019

Sluit je ogen en ga op één been staan. Stel je nu voor dat je hetzelfde gedesoriënteerde gevoel hebt, maar dan met beide ogen open en beide voeten op de grond. Evenwicht is niet voor iedereen vanzelfsprekend. De Ziekte van Ménière, een brughoektumor of andere evenwichtsaandoening zijn vaak onzichtbaar voor de buitenwereld, maar kunnen je leven volledig ontwrichten. Stichting Hoormij vraagt tijdens de internationale Balance Awareness Week (BAW) van 15 tot 21 september 2019 aandacht voor (h)erkenning van zowel de symptomen als de gevolgen van evenwichtsaandoeningen. 

Lees meer over duizeligheid en evenwicht
 

Jaarverslag 2018: een roerig jaar

NVVS, FOSS en SH-Jong vormen sinds 1 januari 2015 de federatie Stichting Hoormij. Ook in 2018 heeft Stichting Hoormij zich sterk gemaakt voor mensen met een gehooraandoening of taalontwikkelingsstoornis (TOS). Via belangenbehartiging, lotgenotencontact en het aangaan van samenwerkingsverbanden brengen we mensen bij elkaar en zetten onderwerpen op de kaart. In bestuurlijk opzicht was 2018 een roerig jaar. FOSS en SH-Jong besloten per 1 januari 2019 uit de federatie te treden. Daardoor valt sinds die datum alleen nog de NVVS onder Stichting Hoormij.

Jaarverslag 2018

Webshop

Als je je hoortoestel dagelijks gebruikt, kan er vocht in komen door bijvoorbeeld transpiratie, na het douchen of bij regen. Om je hoortoestel optimaal te laten funtioneren, is het advies om het regelmatig te drogen in een droogbox. Met de DryCare Droogbox onderhoud je elke dag je hoortoestel, waardoor er minder kans is op storingen. Zo voorkom je reparaties. 

Ik bestel de droogbox
 
drycare-droogbox
 

Actueel

 

UMC Utrecht zoekt deelnemers behandeling tinnitus

gezocht-onderzoek

De afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO) van het Universitair Medisch Centrum Utrecht is recent gestart met een onderzoek naar de behandeling van tinnitus. In de studie wordt de huidige behandeling, cognitieve gedragstherapie vergeleken met mindfulness therapie. Voor dit onderzoek is de onderzoeksgroep op zoek naar deelnemers.

Ik wil meer weten
 

 

Advertentie

 

Gratis infosessie bij Phonak

Alles weten van de nieuwste Phonak hoortoestellen en accessoires? Bezoek onze maandelijkse infosessies op ons kantoor in Vianen, geheel kosteloos.


Phonak Infocentrum

phonak-september
 

3FM belde met Stichting Hoormij over tinnitus

"Bij mij klinkt de tinnitus als een stofzuiger. Op hetzelfde volume, ook!" Zo'n 1 miljoen Nederlanders hebben last van tinnitus, een vorm van gehoorschade die leidt tot storende geluiden in je hoofd. In sommige gevallen maakt zo'n piep of ruis je het leven écht zuur, dus hoe kun je voorkomen dat je dit krijgt? En hoe wérkt die piep eigenlijk? 3FM belde met Karel Gillissen van Stichting Hoormij voor opheldering.

Lees verder

Gehoorschade in JGZ onderzocht

Het afgelopen jaar heeft VeiligheidNL samen met GGD Amsterdam en vier Jeugd Gezondheids Zorg-organisaties een pilot uitgevoerd naar de inzetbaarheid van de ‘JGZ Oorcheck’ en de ‘risicovragenlijst gehoorschade’ tijdens het JGZ-contactmoment op de middelbare school. Ook zijn gegevens verzameld over het luistergedrag en gehoor van leerlingen. Het gedrag van leerlingen geeft aanleiding tot structurele screening en voorlichting.  

Lees verder
 

Van Gogh museum toegankelijk voor slechthorende en dove bezoekers

Vincent van Gogh staat tegenwoordig bekend als de schilder van de zonnebloemen. Zoals hij die schilderde, had niemand voor hem dat nog gedaan. Vincent schilderde niet meteen in de felle kleuren waar hij nu zo beroemd om is. Hoe is hij tot zijn meesterwerk gekomen? Stap in zijn wereld en ontdek de grootste collectie van zijn werken. Op zoek naar een rondleiding in gebarentaal? Boek een rondleiding in Nederlandse Gebarentaal of International Sign. De rondleiding is gratis, maar reserveren is noodzakelijk. De volgende rondleiding is op 13 september 2019 van 19.00 - 20.30 uur.

Lees verder
van-gogh-zonnebloemen
 

UMCG zoekt volwassenen met ernstig onbehandelbaar oorsuizen aan één kant

Zanger Waylon waarschuwt jongeren voor gehoorschade via campagne

Voor een onderzoek naar het effect van een elektrisch actief hersenstamimplantaat voor de behandeling van enkelzijdige oorsuizen, is het Universitair Medisch Centrum Groningen op zoek naar gezonde volwassenen met ernstig, onbehandelbaar oorsuizen aan één kant. Heb je veel last van oorsuizen aan één kant, heb je al meerdere behandelingen geprobeerd zonder effect en ben je bereid om mee te doen aan wetenschappelijk onderzoek? Meld je dan aan. Voor alle duidelijkheid: het betreft een onderzoek en er is nog geen sprake van een bewezen oplossing.

Lees meer

Zanger Waylon waarschuwt Nederlandse jongeren subtiel voor het gevaar van gehoorschade. Uit eerder onderzoek blijkt dat nu al meer dan een half miljoen jongeren een gehoorbeschadiging heeft opgelopen, zonder dat ze zich daarvan bewust zijn. De klachten treden vaak pas twintig jaar later op. Het belang van gehoorbescherming wordt dan ook vaak onderschat, omdat jongeren nu nog niet stilstaan bij hoe hun gehoor er dan aan toe is. Om daar verandering in te brengen, prijst een 59-jarige Waylon een concert aan op 29 november 2039.

Lees meer
 

Eerste CI operatie met robot in Antwerpen een feit

ci-operatie-robot

Voor het eerst plaatste een oorchirurg met behulp van een robot een cochleair implantaat (CI) of binnenoorimplantaat bij een patiënt in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA). De operatie is een wereldprimeur en gebeurde recent onder leiding van oorchirurg prof. dr. Vedat Topsakal. Dankzij deze nieuwe ultraprecieze operatietechniek kunnen meer slechthorenden hun restgehoor van de lage tonen behouden met een cochleair implantaat.

Lees meer
 

 

Oproep: Denk mee over de toekomst van de gehandicaptenzorg

In de zorg voor mensen met een aandoening verandert er regelmatig iets. Bijvoorbeeld de manier waarop zorg of hulpmiddelen betaald worden of dat er soms niet genoeg begeleiders zijn. En dat er meer met computers gewerkt wordt. Welke veranderingen komen er nog meer? Hoe ziet de gehandicaptenzorg er in de toekomst uit? Daar wil de VGN graag met jou over praten tijdens een bijeenkomst op 27 september 2019 bij Abrona in Huis ter Heide. Tot nu toe ontbreken mensen met een auditieve beperking helemaal op de lijst met aanmeldingen. 

Lees verder

Hoe trek je meer politieke ambtsdragers met een beperking aan?

Het blijkt dat 10 tot 15% van de Nederlandse bevolking een beperking heeft, maar dat maar 0,5% van de politici een beperking heeft. Dan is het geen afspiegeling van de samenleving. Otwin van Dijk, burgemeester van Oude IJsselstreek heeft in de Tweede Kamer bij de ratificatie van het VN-verdrag Handicap, samen met mede–kamerlid Linda Voortman, een motie ingediend waarbij de regering is gevraagd dit onderzoek te verrichten. Hij doet de oproep om te komen tot een emancipatieslag voor mensen met een beperking. 

Lees meer
 

 
vrijwilliger

Vacatures

Vrijwilligers van Stichting Hoormij/NVVS zijn van onschatbare waarde en dat is niet voor niets: de ervaringskennis en betrokkenheid die zij meedragen, geeft de meerwaarde aan alles dat onze organisatie biedt. We zijn constant op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor mensen met een gehooraandoening. 

 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2