Nieuwsbrief

8 januari 2020

 
 

Uitgelicht

img-1463-1

Vestibulaire revalidatie heeft me mijn leven terug gegeven

“Drukkende pijn in mijn rechteroor en duizelig. Daar begon het mee, uit het niets.” Het is het voorjaar van 2018 als Nicolette Malcorps (63) ’s morgens nog gewoon fit naar haar werk vertrekt. “In die tijd heerste er een zware griepepidemie en ik vermoedde dat ik daardoor geveld werd. De verschijnselen waren hevig. Misselijk, overgeven, een slecht gehoor, heftige duizeligheid. Even goed uitzieken thuis, dacht ik.” Maar de klachten verdwenen niet.

Lees verder
 

Trainen voor evenwicht,
behandeling helpt!

Het is nog steeds vrij onbekend dat behandeling werkt bij evenwichts- en duizeligheidsproblematiek. Daar moet verandering in komen. Fysiotherapeut Kimberly Smits (30): "Patiënten het vertrouwen geven dat het écht beter wordt is een belangrijk onderdeel van mijn werk."

Meer informatie over behandeling

Webshop: Muziekdoppen

Deze universele muziekdoppen zijn veilig en comfortabel in gebruik. Daarnaast voelen ze zacht aan in je oren en zijn ze voorzien van een speciaal filter, dat er voor zorgt dat je optimaal van muziek kunt genieten en toch goed beschermt bent tegen gehoorschade! Leden van Hoormij/NVVS ontvangen 5% korting.

Ik bestel de muziekdoppen
muziekdoppen
 

Oproep

 

Niet tevreden over jouw hooroplossing? Laat het weten!

 

hoortoestellen-klein

Het hoorprotocol is, sinds de invoering in 2013, de beroepsstandaard van de hoorbranche. Het bepaalt voor welk hoortoestel je in aanmerking komt. En het is een stappenplan voor audiciens om te bepalen welk hoortoestel je vergoed krijgt. De indeling is gebaseerd op je gehoorverlies en levensstijl. Het idee erachter is dat je een hulpmiddel vergoed krijgt waarmee je goed genoeg kunt functioneren. Dus bij lichte gehoorproblematiek krijg je een eenvoudiger toestel dan als er sprake is van ernstig verlies en waarbij je veel in complexe luistersituaties verkeert. Ben jij (on)tevreden met jouw hoortoestel?

Wij horen graag jouw ervaring!
 

 

Recycle mee, doneer je oude hoortoestel

Starkey Hearing Foundation verzamelt oude hoortoestellen en geeft ze aan mensen waar nauwelijks hoorzorg is. Een team van deskundigen bij Starkey reviseert of repareert ze, waarna ze bij internationale missies worden ingezet. Je kunt oude hoortoestellen inleveren bij zelfstandige audiciens of bij Hans Anders.

Meer informatie

Eurovisie Songfestival voor iedereen toegankelijk

De organisatie van het Eurovisie Songfestival 2020 wil het evenement toegankelijk maken voor een zo breed mogelijk publiek. Het doel is daarom om te zorgen dat iedereen met een beperking naar het evenement kan komen. Iedereen moet de shows goed kunnen volgen en meemaken. De ticketverkoop is inmiddels gestart. 

Meer informatie
 

UMCG zoekt mensen met enkelzijdige aangeboren doofheid in verband met onderzoek

Voor onderzoek naar horen met 1 oor is het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) op zoek naar mensen die vanaf de geboorte doof zijn aan één kant. Het UMCG wil hiermee onderzoek doen naar de verschillen in het hoorvermogen met 1 oor tussen mensen die vanaf de geboorte doof zijn aan een oor en mensen die pas op latere leeftijd doof zijn geworden aan één oor.

Ik wil meer informatie
 
umcg-2
 

 

Vier nieuwe tinnitus studies UMC Utrecht


maaike-rademaker

De ene tinnitus is de andere niet. De tinnitusonderzoeksgroep van het Universitair Medisch Centrum (UMC) Utrecht werkt daarom aan vier verschillende studies die meer duidelijkheid moeten geven in zogenoemde ‘subtyperingen’ van tinnitus, zodat de behandeling straks zo persoonlijk mogelijk is af te stemmen.  

Meer over de studies
 

Uit de media

 

LUMC ontvangt subsidie voor verder onderzoek cochleaire implantaten

Een team, geleid door onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), ontvangt een NWO-subsidie van 2,3 miljoen euro voor verder onderzoek naar de werking van cochleaire implantaten. Het kan moeilijk blijven om spraak goed te verstaan. Het onderzoeksteam wil hier met hulp van ‘artificial intelligence’ verandering in brengen.

Naar de website van het LUMC
 

lumc

 

Prikkelarme openstelling Rijksmuseum

Tinnitus Platform voor jongeren

Het Rijksmuseum organiseert één keer per maand een prikkelarme avondopenstelling speciaal voor mensen voor wie, vanwege overprikkeling, een museumbezoek tijdens reguliere openingstijden echt niet gaat. Ze organiseren dit in goed vertrouwen en gaan er van uit dat er geen misbruik van gemaakt wordt. Het is mogelijk om iemand mee te nemen. 

Meer informatie

Tinnitus kan een grote impact hebben op je leven en brengt angst, onzekerheid en twijfels met zich mee. Je kunt bang zijn om je vrienden kwijt te raken of dat je er niet meer bij hoort. Maar ook twijfels hebben over wat nog wel kan, zoals uitgaan of een festivalbezoek. Je bent niet de enige! Via dit platform leg je contact met andere jongeren met tinnitus. 

Meer informatie
 

Steun ons! Word lid of donateur!

 

Zoek je meer informatie over (omgaan met) een gehoor- en evenwichtsaandoening? Heb je behoefte aan contact met lotgenoten? Of wil je jouw stem laten horen en erop kunnen rekenen dat jouw belangen behartigd worden bij de politiek, zorgverzekeraars en hulpverleningsinstanties? Dan ben je aan het juiste adres. Met jouw lidmaatschap of donatie kunnen wij de positie van mensen met deze problematiek blijven verbeteren.

Meer informatie

steun-stichting-hoormij

 

 
 

amsterdam-museum-ngt

Amsterdam Museum organiseert rondleidingen voor slechthorende bezoekers

Op zondag 12 januari, 12 april, 12 juli en 11 oktober 2020 organiseert het Amsterdam Museum voor slechthorende en dove bezoekers een rondleiding in NGT. Tijdens deze rondleidingen is eveneens een stemtolk aanwezig zodat het ook voor bezoekers die geen gebarentaal beheersen te volgen is.

Lees meer
 

 
vrijwilliger

Vacatures

Vrijwilligers van Stichting Hoormij/NVVS zijn van onschatbare waarde en dat is niet voor niets: de ervaringskennis en betrokkenheid die zij meedragen, geeft de meerwaarde aan alles dat onze organisatie biedt. We zijn constant op zoek naar mensen die zich vrijwillig willen inzetten voor mensen met een gehooraandoening. 

 

Kijk op www.stichtinghoormij.nl voor meer informatie, bijeenkomsten en aandoeningen. Nóg meer nieuws? Word lid en ontvang vier keer per jaar het Hoormij magazine met achtergronden en interviews.

 

Interessante websites

 
ervaringrijknl
hoorwijzer-2