Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Ten Boer
 
 
13 mei 2022
 
 
Lentekriebels in Lellens
 
Lentekriebels in Lellens
 
Afgelopen zaterdag deed het dorp Lellens mee aan de 'opschoon actie' Lentekriebels. Een tiental dorpelingen pakten de bezem, onkruidkrabber of sopdoek op om het dorpshuis en speelterrein weer netjes en schoon te maken. Tussentijds was er een pauze ingelast met koffie en een heerlijk stukje taart!
 
 
 
 
 
Drie kunstwerken genomineerd
 
Drie kunstwerken genomineerd
 
Mei is de maand van de kunst op straat. In het gebied Ten Boer is er genoeg straatkunst te vinden. Er zijn dan ook drie kunstwerken uit ons gebied genomineerd: Abri 1 in Ten Post, Poort & Bank in Woltersum en de Grote Kijker in Ten Boer. Stem op de website van Kunstpunt Groningen op jouw favoriete kunstwerk. 
 
 
 
 
 
Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen vanaf 6 juli geleidelijk open
 
Subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen vanaf 6 juli geleidelijk open
 
Inwoners kunnen vanaf 6 juli een aanvraag indienen voor de subsidie Verduurzaming en Verbetering Groningen (VVG) van 10.000 euro. Hiervoor is voldoende geld beschikbaar. De subsidieregeling gaat geleidelijk, per gemeente, open over een periode van tien weken. Inwoners van de gemeente Groningen kunnen vanaf 27 juli respectievelijk 3 augustus de subsidie van 10.000 euro aanvragen. Inwoners hebben vervolgens tot en met 31 december 2025 de tijd om hun aanvraag in te dienen. Lees het hele artikel op de website van Versterken en Vernieuwen.
 
 
 
 
 
Deel verkeersmaatregelen rondom Operatie Julianaplein blijft voorlopig
 
Deel verkeersmaatregelen rondom Operatie Julianaplein blijft voorlopig
 
Het tijdelijke Julianaplein is sinds maandag klaar. Tussen 11 februari en 9 mei is het oude Julianaplein volledig op de schop gegaan en zijn verschillende rijrichtingen afgesloten geweest. Dankzij jouw inzet en begrip, bleef Groningen tijdens de werkzaamheden zo goed mogelijk bereikbaar. Bedankt daarvoor! 

Het tijdelijke Julianaplein is aangelegd om ruimte te maken voor de bouw van een nieuw Julianaplein als onderdeel van het project Aanpak Ring Zuid. De planning is dat het nieuwe Julianaplein in 2024 klaar is. Dan rijdt het verkeer over een ongelijkvloerse kruising en zijn de verkeerslichten verdwenen. Dit zorgt voor een vlotte doorstroming.

Het openen van het tijdelijke Julianaplein betekent dat de verkeersmaatregelen die tijdens Operatie Julianaplein zijn genomen, stapsgewijs worden opgeheven. Deze maatregelen waren genomen voor de leefbaarheid in de wijken en om de doorstroming van bussen op peil te houden.

Een aantal maatregelen heeft onverwacht een positief effect op de leefbaarheid, verkeersveiligheid en doorstroming. We kiezen ervoor deze de komende tijd in stand te laten. In de tussentijd gaan we onderzoeken of we deze maatregelen permanent kunnen maken.

De maatregelen die we nader gaan onderzoeken zijn:
- de linksafverboden op het kruispunt Friesestraatweg - Hoendiep
- de voorrangssituatie en verbeterde fietsoversteek op de vierkante rotonde Hoendiepskade – Aweg
- de gewijzigde rijstrookindeling en busstrook langs de Stationsweg
- de busstrook op de Verlengde Hereweg
- de fietssuggestiestroken op de Goeman Borgesiuslaan
- de ‘bus op de vluchtstrook’ op de Europaweg

De maatregelen die we opheffen zijn:
- de stoplichten op de parallelweg onder de westelijke ringweg
- het eenrichtingsverkeer in de Helperzoomtunnel
- het eenrichtingsverkeer op de Goeman Borgesiuslaan
- de aansluiting van De Savornin Lohmanlaan met de Verlengde Hereweg
- de barrier op het fietspad Saaksumborg (tussen Helperzoom en Esserweg)
- de tijdelijke uitstaphalte aan de Emingaheerd in Beijum

Foto: Raymond Bos
 
 
 
 
 
‘Kijk in de Wijk’ over betrekken van inwoners bij wijkvernieuwing
 
‘Kijk in de Wijk’ over betrekken van inwoners bij wijkvernieuwing
 
Hoe betrek je Stadjers bij de vernieuwing in hun wijk? Deze vraag staat centraal in de zesde aflevering van Kijk in de Wijk, de serie over wijkvernieuwing op z’n Gronings.

Vanuit Selwerd vertelt Theo Venema van WarmteStad over het om tafel krijgen van woningeigenaren bij de plannen voor het warmtenet. Ook hoor je antropoloog Jan Dirk Gardenier die het gedrag van mensen onderzoekt en daar boeken over schreef. Hem vroegen we wat je moet doen om Selwerders zélf mee te laten doen aan de wijkvernieuwing. Maar ook Alex ten Brinke, hovenier bij Wijkbedrijf Selwerd, David Bergtop, projectleider herinrichting Selwerd en Marie Smeding en Anne Huizenga van Grunneger Power geven een kijkje in de keuken van hun werkzaamheden in de wijk. Nieuwsgierig geworden? Bekijk dan de aflevering of beluister de podcast.

Kijk in de Wijk is gemaakt door de gemeente Groningen en WarmteStad. De serie geeft via 6 afleveringen een inkijk in de Groninger wijkvernieuwing.
 
 
 
 
 
Meikermis in Stad weer begonnen
 
Meikermis in Stad weer begonnen
 
Afgelopen donderdag gaf wethouder Glimina Chakor het startsein voor de Meikermis. Ook dit jaar staan de attracties op de Grote Markt, Vismarkt en Ossenmarkt. Voor de liefhebbers extra genieten omdat vanwege corona de Meikermis twee jaar niet doorging. Er zijn weer sensationele en spectaculaire attracties, afgewisseld met bijvoorbeeld nostalgische draaimolens. De Meikermis duurt tot en met zondag 22 mei.

Kinderattracties op de Grote Markt en de Vismarkt kosten maximaal 2,50 euro. Voor de overige attracties is dit 3 euro. Op de Ossenmarkt staat een grote nostalgische kermis waarvan de prijzen 1 euro per attractie zijn.

Dit jaar is er ook weer de kermiseuro. Vanaf begin mei krijgen klanten op de warenmarkt bij besteding van 5 euro een waardebon van 1 euro. Deze kermiseuro kan gebruikt worden als betaalmiddel bij een attractie op de Meikermis.

Ook dit jaar kunnen inwoners met een Stadjerspas weer voordelig kermis vieren. Kijk voor meer informatie op stadjerspas.gemeente.groningen.nl. Deze kaarten zijn nu uitverkocht, maar de gemeente onderzoekt of er nog meer kaarten beschikbaar zijn.
 
 
 
 
 
Subsidie voor klimaatmaatregelen, ook voor ontstenen
 
Subsidie voor klimaatmaatregelen, ook voor ontstenen
 
Inwoners van en bedrijven in de gemeente Groningen kunnen subsidie aanvragen voor de aanleg van meer groen of het opvangen van regenwater op eigen terrein. Wil je een groen dak aanleggen, jouw versteende tuin vergroenen, bomen planten, muren vergroenen, een regenpijp afkoppelen of een waterberging maken? Mogelijk krijg je hiervoor subsidie. De gemeente stimuleert deze maatregelen om zich zo beter wapenen tegen de gevolgen van extreem droog, heet en nat weer.
 
Wist je dat de gemeente ook het ontstenen van tuinen subsidieert? Daarvoor is 10 euro per m2 beschikbaar, mits er minimaal 20 m2 wordt ontsteend. Tegels eruit en groen erin is niet alleen relatief eenvoudig uit te voeren, maar is ook nog eens een effectieve klimaatmaatregel en het maakt de tuin veel mooier. Niet alleen kan het regenwater veel makkelijker de bodem insijpelen, de beplanting helpt de dieren, van insecten tot aan vogels en egels. In de zomer is de groene tuin een flink stuk koeler dan een betegelde tuin. Kijk voor de mogelijkheden, voorwaarden en de aanvraag van subsidie op onze website.
 
 
 
 
 
Tegeltaxi haalt weer gratis oude tuintegels op
 
Tegeltaxi haalt weer gratis oude tuintegels op
 
Het NK Tegelwippen is weer begonnen en dat betekent dat de tegeltaxi weer rijdt! Vervang tegels in je tuin of stoep door groen. Zo draag je bij aan de aanpassing van Groningen aan de klimaatverandering en vergroenen we samen onze gemeente. De tegeltaxi haalt de tegels gratis op. Kijk wanneer de tegeltaxi in jouw buurt rijdt en lees de voorwaarden op groningenklimaatbestendig.nl.
 
 
 
 
 
Meld je aan voor de voorjaarseditie van Duurzame Huizendag
 
Meld je aan voor de voorjaarseditie van Duurzame Huizendag
 
Tijdens de Duurzame Huizendag op zaterdag 11 juni zie jij hoe je duurzaam kunt wonen en leven. Dat hoe klein je ook begint, je al snel groots kunt eindigen. Laat je inspireren door anderen die je voor gingen. Kijk bijvoorbeeld rond in een woning die is aangesloten op het warmtenet van de gemeente en WarmteStad. En krijg tips en ervaringen van bewoners in jouw buurt, die je graag verder helpen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op duurzaamgroningen.nl.

De Duurzame Huizendag is voor alle inwoners van de gemeente Groningen en is een initiatief van Duurzaam Groningen (gemeente Groningen) en Grunneger Power.
 
 
 
 
 
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
Â