Kunt u deze e-mail niet goed lezen? Schakel dan afbeeldingen voor deze e-mail in of bekijk de online versie.
 
 
 
 
Nieuwsbrief Ten Boer
 
 
30 september 2022
 
 
Vertoning film BARST!? + nagesprek
 
Vertoning film BARST!? + nagesprek
 
De film Barst!? is gemaakt door middelbare scholieren uit het aardbevingsgebied, samen met professionele film- en theatermakers van Theater De Steeg. Op 4 november aanstaande om 20:00 wordt de film tegelijkertijd vertoond in FORUM Groningen en in de bibliotheek van Ten Boer.
 
De film laat de invloed van aardbevingen op jongeren en hun thuissituatie zien. Want niet alleen volwassenen lijden onder de gevolgen van de gaswinning, ook kinderen en jongeren. Speciaal voor deze doelgroep gaf de gemeente Eemsdelta opdracht voor het project Mijn Thuis Mijn Verhaal. Cultuurmakers en kunstenaars gingen met kinderen en jongeren aan de slag om hun verhalen te verzamelen én te delen. Onderdeel van dit project is de film Barst!?
 
Na de film gaan aardbevingscoaches Jodi en Melanie met jongeren in gesprek over de film. meer informatie over de het project vind je op de website van Theater De Steeg.
 
 
 
 
 
Burendag bij het Proathoes in Lellens
 
Burendag bij het Proathoes in Lellens
 
Afgelopen zaterdag opende het Proathoes in Lellens haar deuren voor de jaarlijkse Burendag. Menig buur maakte graag gebruik van de gelegenheid en kwam gezellig een kopje koffie of thee drinken met een heerlijk gebakje erbij. In het kleine dorp, waarin op dit moment een grote versterkingsopgave wordt uitgevoerd, was men blij dat er even over wat anders werd gepraat dan de versterking en NCG. Al met al, ondanks het weer, een geslaagde editie.
 
 
 
 
 
Waardedaling van jouw woning? Vraag nu een vergoeding aan!
 
Waardedaling van jouw woning? Vraag nu een vergoeding aan!
 
Staat jouw woning in het waardedalingsgebied? Vraag dan voor 1 januari 2023 een vergoeding aan voor waardedaling op de website van Schade door mijnbouw.
 
De Waardedalingsregeling bestaat sinds september 2020. De situatie in het gebied is veranderd. Om de schade en de vergoeding goed op elkaar aan te laten sluiten, passen we de regeling aan per 1 januari 2023. Dit noemen we de actualisatie van de Waardedalingsregeling. De belangrijkste drie veranderingen zijn: de berekening van de vergoeding is veranderd, het gebied waar mensen een aanvraag kunnen doen, wordt groter en je kunt straks ook een aanvraag doen als je een woning hebt gekocht tussen 1 januari 2019 en 1 januari 2021. Kijk voor meer informatie op de website van Schade door mijnbouw.
 
 
 
 
 
Aanvragen subsidie Waardevermeerdering nog tot 1 november
 
Aanvragen subsidie Waardevermeerdering nog tot 1 november
 
De subsidie Waardevermeerdering is voor woningeigenaren in het aardbevingsgebied die erkende bevingsschade hebben. Ook moet je voor 1 november 2022 een schaderapport of schadevergoeding van € 1.000 of hoger hebben gekregen van het IMG. Geldt dat voor jou? Dan kan je de subsidie nog tot en met 1 november 2022 aanvragen (tenzij het geld voor die tijd op is).
 
Met de subsidie Waardevermeerdering kan je jouw huis duurzamer maken. Je kan maximaal € 4.000 subsidie krijgen om bijvoorbeeld de vloer te isoleren, HR++(+) glas te plaatsen of zonnepanelen te installeren. Kijk op de website van SNN voor meer informatie.
 
 
 
 
 
Haal je voedsel van dichtbij: fiets een ReceptenRoute
 
Haal je voedsel van dichtbij: fiets een ReceptenRoute
 
Dit najaar zijn de eerste twee ReceptenRoutes gelanceerd. Fietsroutes waarbij je je voedsel van dichtbij haalt en naar huis gaat met de ingrediënten voor een lekker en eenvoudig te bereiden gerecht. Goed voor jou, de makers en beter voor het milieu.  

De eerste twee ReceptenRoutes lopen door Garmerwolde en Ten Boer. De bijbehorende recepten zijn alvast niet te versmaden: wentelteefjes en pannenkoeken met schapenkaas en stoofpeertjes.
 De ReceptenRoutekaarten zijn gratis digitaal aan te vragen via de website van de Natuur en Milieufederatie of af te halen bij de VVV in het Groninger Forum. Deel je ervaringen via #ReceptenRoutes op Instagram en tag @nmfgroningen.  

De ReceptenRoutes zijn ontwikkeld door de Natuur en Milieufederatie Groningen samen met Jong Leren Eten Groningen en het Europese project Food Trails, waarmee de Gemeente Groningen gezonde en duurzame voedselinitiatieven ondersteunt.
 
 
 
 
 
‘Drie manieren om er plezier in te houden’
 
‘Drie manieren om er plezier in te houden’
 
Herken je dat? Het gevoel dat er iets mist. Je zou wel iets willen ondernemen, alleen... wát dan? En met wie? Als je een dagje ouder wordt, heb je niet altijd de puf. Een klein duwtje in de rug kan dan wonderen doen. Met de campagne ‘drie manieren om er plezier in te houden’ dagen Humanitas, WIJ Groningen en de gemeente ouderen uit om tóch die stap te zetten.

Binnenkort gaan er mooie activiteiten van start, op verschillende plekken in de gemeente. De campagne richt de schijnwerpers op drie activiteiten die verder gaan dan ontmoeten alleen: UP!-gesprekken, voor koffie en een goed gesprek. Grip & Glans: een cursus waar je blij van wordt. En Samen Vitaal. Dit staat voor doen, bewegen en ontmoeten. Kijk op de website 3 manieren voor meer informatie. Hier staat ook hoe je je aan kunt melden voor de verschillende activiteiten.
 
 
 
 
 
Groningen gaat 15 Augustus 1945 herdenken
 
Groningen gaat 15 Augustus 1945 herdenken
 
Vanaf nu herdenkt Groningen ieder jaar 15 Augustus 1945, de dag dat in het toenmalige Nederlands-Indië een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. De gemeenteraad vroeg tijdens de eerste raadsvergadering in het nieuwe stadhuis unaniem om een passende herdenking. “Er is weinig besef bij de Nederlandse bevolking dat voor ons koninkrijk na 5 mei 1945 er nog een oorlog was die veel Nederlandse en andere slachtoffers heeft geëist.” Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad.
 
 
 
 
 
Fatoumata geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester
 
Fatoumata geïnstalleerd als nieuwe kinderburgemeester
 
Groningen heeft een nieuwe kinderburgemeester. Fatoumata is geïnstalleerd als vijfde kinderburgemeester van Groningen. Dat gebeurde voor het begin van de raadsvergadering van de gemeenteraad van Groningen op woensdag 28 september. Afscheid nemend kinderburgemeester Samuel pleit voor een jongerenraad in Groningen. Kijk voor meer informatie op de website van de gemeenteraad.
 
 
 
 
 
Laatste kans! Meld je gratis aan voor de Duurzame Huizendag
 
Laatste kans! Meld je gratis aan voor de Duurzame Huizendag
 
De Duurzame Huizendag op zaterdag 8 oktober 2022 van 13:00-17:00 zit vol inspiratie. Door de hele gemeente openen 19 duurzame bewoners hun deuren en delen zij graag hoe ze hun energierekening omlaag hebben gebracht. Van simpel gedrag, tot isolatie, warmtepompen, zonnepanelen, elektrisch rijden en groene tuinen. En bezoek de duurzaamheidsmarkten in de Oosterparkwijk en Helpman of ga in gesprek met duurzame initiatieven. Ook Duurzaam Groningen, een initiatief van de gemeente is aanwezig met informatie over subsidies en Grunneger Power vertelt je er over hoe je met je buurt kunt verduurzamen. Kijk voor meer informatie op de website van Duurzaam Groningen. Hier kun je je ook aanmelden. Dat kan tot en met 4 oktober.
 
 
 
 
 
Praat mee over plannen rond zonne- en windparken
 
Praat mee over plannen rond zonne- en windparken
 
Op dit moment werkt de gemeente aan een participatiekader voor zonneparken en windturbines. Zonne- en windparken hebben impact op de leefomgeving van omwonenden. We willen omwonenden en andere belanghebbenden daarom betrekken bij de planontwikkeling. Hoe we dat doen, leggen we vast in een participatiekader. Dit kader moet duidelijkheid en zekerheid bieden over ieders participatiebevoegdheden en -mogelijkheden, gedurende de gehele ontwikkeling en exploitatie van een zon- en/of windproject. Voor de gemeenteraad is dit beleidskader een belangrijk toetsingskader om te kunnen afwegen of het proces goed doorlopen is.

Praat ook mee over participatie bij zonne- en windparken. Mede met jouw inbreng werken we het participatiekader verder uit. We nodigen je graag uit voor één van de inloopsessies. De eerste sessie is op maandag 10 oktober tussen 16:00 uur en 19:00 in de Raadszaal van Ten Boer aan de H. Westerstraat 24. De tweede op dinsdag 11 oktober tussen 16:00 uur en 19:00 in Zorgboerderij de Mikkelhorst aan de Klaverlaan 37 in Haren. Of kom langs op woensdag 12 oktober tussen 16:00 uur en 19:00 bij de gemeente Groningen, locatie Gedempte Zuiderdiep 98. Je kunt zonder afspraak binnenlopen en in gesprek gaan met de gemeente over het participatiekader. Ook kun je tijdens de inloop, of daarna, schriftelijk je reactie achterlaten.
 
 
 
 
 
Nieuwsbrief Ten Boer is gericht op inwoners van Garmerwolde, Lellens, Sint Annen, Ten Boer, Ten Post, Thesinge, Winneweer, Wittewierum en Woltersum.

Kijk voor meer informatie op onze website of neem contact met ons op.

Heb je deze nieuwsbrief doorgestuurd gekregen en wil je ook een abonnement? Meld je dan aan via onze website. Hier lees je ook hoe de gemeente omgaat met jouw privacy.
 
Deel deze nieuwsbrief op: Gemeente Groningen op facebook Gemeente Groningen op twitter Gemeente Groningen op twitter
 
Wilt u geen berichten meer ontvangen? Geen probleem, meld u dan af.
 
Verzonden met iWink Mailer   |   Doorsturen   |   Printen
Â