Tweemaandelijkse nieuwsbrief met informatie, tips voor het gebruik van TenderNed en verbeteringen in de applicatie. In deze nieuwsbrief Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar TenderNed-gebruikers die geregistreerd zijn als procesleider of lokaal beheerder of geïnteresseerden die zich hebben
aangemeld.
Verbeteringen TenderNed
De afgelopen maanden voerden wij onder meer de volgende wijzigingen door in TenderNed.
Voor aanbestedende diensten - Na publicatie van een marktconsultatie is het mogelijk nieuwe documenten te publiceren. (bijv. verslag marktconsultatie)
- De korte beschrijving is teruggebracht naar maximaal 1.000 tekens (conform TED)
- In het gebruikersoverzicht kunt u filteren op actieve en niet-actieve gebruikers.
- De lijst met NUTS-codes is aangepast wegens een Europese herziening
- Bij aanmaken aanbesteding staat (onder Stap 5) de optie om de inschrijvingen digitaal te ontvangen nu standaard op ‘Ja, met TenderNed’.
- Innovatiepartnerschap is als procedure beschikbaar in TenderNed.
Voor ondernemingen
- In het gebruikersoverzicht kunt u filteren op actieve en niet-actieve gebruikers.
- Naast de sluitingsdatum is ook het sluitingstijdstip zichtbaar in de aankondiging.
- Statusnaam ‘ongeïnteresseerd’ gewijzigd naar ‘niet aangemeld’, voor ondernemingen die zich niet hebben aangemeld of ingeschreven op een aanbesteding.
Zie de documenten
Verbeteringen TenderNed 17 juni 2017 en
Verbeteringen TenderNed 4 juli 2017 voor een uitgebreidere beschrijving van de wijzigingen.
Tip: in ons onderhouds- en storingsoverzicht ziet u wanneer TenderNed door onderhoud niet beschikbaar is.
Digitaal aanbesteden verplicht per 1 juli 2017
Sinds 1 juli 2017 is digitaal aanbesteden verplicht voor alle Europese aanbestedingen. Deze verplichting geldt voor alle onderlinge communicatie tussen aanbestedende dienst/speciale sector bedrijf en betrokken ondernemingen tot en met de ontvangst van de inschrijvingen. De verplichting tot het publiceren van openbare aankondigingen geldt voor zowel aanbestedingen boven de Europese drempels, als bij het (vrijwillig) bekendmaken van (nationale) opdrachten. Lees meer
Uniform Europees Aanbestedingsdocument
Sinds 1 juli 2016 is het gebruik van het Uniform Europees Aanbestedingsdocument (UEA) verplicht voor aanbestedingen boven én onder de drempelbedragen. Het gebruik van de verklaring en de verschillende types UEA roept bij zowel aanbestedende diensten als ondernemingen veel vragen op. Het overzicht Veelgestelde vragen UEA in de Helpfunctie gaat in op vragen over de drie typen UEA: interactieve pdf-formulier, module Tenderned en de UEA tool van de Europese Commissie.
Nieuwe cursusomgeving online
Er is een nieuwe cursusomgeving online beschikbaar, die exclusief bedoeld is voor het geven van trainingen in het gebruik van TenderNed. Het gaat om een functionele kopie van de applicatie, die na iedere release wordt geüpdatet. Toegang tot deze cursusomgeving TenderNed wordt gegeven aan training- en adviesbureaus die hiervoor een (nieuwe) licentie met TenderNed ondertekenen.
Trainings- en adviesbureaus ondernemingen
Trainings- en adviesbureaus aanbestedende diensten
Visie TenderNed 2017-2022
PIANOo heeft dit voorjaar een nieuw visiedocument TenderNed vastgesteld voor 2017-2012. Dit document beschrijft de visie op de ontwikkelingen van het systeem TenderNed voor de periode 2017 tot en met 2022. Hiervoor heef PIANOo gebruikers, koppelpartners, beleidsmakers en andere stakeholders geraadpleegd. De visie dient als basis voor het behandelen, prioriteren en doorvoeren van concrete wijzigingsverzoeken, evenals het actueel houden van de architectuur van TenderNed.
Visie TenderNed 2017-2022
Dataset aanbestedingsdata 1e en 2e kwartaal 2017
Op TenderNed.nl is een nieuwe dataset (xls-bestand) toegevoegd met openbare aanbestedingsdata van 1 januari 2017 tot en met 30 juni 2017. Met de datasets van TenderNed kunnen analyses worden gemaakt van het aantal aanbestedingen per aanbestedende dienst, welk soort procedure het meest gebruikt wordt of aan welke ondernemingen de opdracht gegund is.
Bekijk datasets TenderNed
Aanbestedende dienst
Aankondigen en het DAS
Aanbestedende diensten moeten een dynamisch aankoopsysteem (DAS) Europees aanbesteden als de geraamde waarde van alle voor de totale duur van het DAS voorgenomen overheidsopdrachten de Europese drempel overschrijdt. Zowel de instelling van het DAS als de gunningen (per opdracht of periodiek) dienen zij op TenderNed te publiceren. Voor het publiceren van deze verplichte aankondigingen biedt de Helpfunctie van TenderNed een instructie met schermvoorbeelden. Er is geen verplichting om de inviduele opdrachten binnen een DAS ook op TenderNed te publiceren. PIANOo publiceerde in juni een handreiking met overwegingen voor het recht- en doelmatig inzetten van een DAS.
Bekijk instructie PIANOo handreiking DAS
Aanbestedende dienst
Privacygevoelige informatie in aanbestedingsdocumenten
Aanbestedende diensten zijn verantwoordelijk voor de door hen in TenderNed ingevoerde informatie, data en documenten. Daarbij moeten zij voldoen aan de eisen van de Wet bescherming persoonsgegevens. Let daarom op als u tot een persoon herleidbare gegevens opneemt in uw aanbestedingsdocumenten). Niet alleen gegevens van eigen medewerkers (bijvoorbeeld bij het outsourcen van catering), maar ook van burgers (bijvoorbeeld binnen het sociaal domein). Is het noodzakelijk dergelijke gegevens beschikbaar te stellen aan de inschrijvers, dan adviseert PIANOo u een niet-openbare procedure te overwegen. Signaleert u als gebruiker van TenderNed privacygevoelige informatie in een publicatie op TenderNed? Meld u het dan bij de Servicedesk Tenderned, zodat wij de aanbestedende dienst hierop kunnen attenderen.
Ondernemer
Gedragsverklaring aanbesteden digitaal aanvragen
Heeft u als ondernemer (binnenkort) een Gedragsverklaring Aanbesteden (GVA) nodig? Dan is het nu ook mogelijk deze online aan te vragen. Eerder verliep de aanvraag alleen per post. Het invullen van de gegevens van de rechtspersoon en bestuurders is bij de digitale aanvraag niet langer nodig. Let op: een GVA van voor 1 juli 2016 is niet meer geldig in verband met gewijzigde regelgeving.
Lees meer
Nieuws van PIANOo
PIANOo biedt informatie, instrumenten en advies over het inkopen en aanbesteden van diensten, leveringen en werken. Een selectie van interessant nieuws voor zowel aanbesteder als inschrijver:
Meer informatie
De helpfunctie van TenderNed gaat uitgebreid in op de mogelijkheden van TenderNed.
Onze servicedesk is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via het gratis nummer 0800-8363376, +31 70 379 88 99 (vanuit buitenland) of servicedesk@TenderNed.nl.
Tips, vragen of ideeën voor het gebruik van TenderNed kunt u op onze LinkedIn pagina ook delen met meer dan 5.000 TenderNed-gebruikers.