Nieuwsbrief mei 2017
Tweemaandelijkse nieuwsbrief met informatie, tips voor het gebruik van TenderNed en verbeteringen in de applicatie. 

In deze nieuwsbrief
Deze nieuwsbrief wordt verstuurd naar TenderNed-gebruikers die geregistreerd zijn als procesleider of lokaal beheerder of geïnteresseerden die zich hebben aangemeld.
 

Verbeteringen TenderNed

De afgelopen maanden voerden we weer een aantal wijzigingen door in de applicatie, naast de verdere verbetering van onze software voor een robuustere applicatie. We zetten de belangrijkste op een rij.

Voor aanbestedende diensten  

  • In deel IV van de UEA-module neemt u niet langer de afzonderlijke selectiecriteria (geschiktheidseisen) waaraan een onderneming moet voldoen op.
  • Bij gebruik van de UEA-module in TenderNed is voortaan naast een XML-bestand ook een (makkelijker leesbare) pdf-versie van het UEA beschikbaar op het aankondigingenplatform.
  • U bent weer vrij in het bepalen van het tijdstip van de sluitingstermijn (kluissluiting). De eerdere maximering van aantal kluissluitingen per uur is opgeheven.

Voor ondernemingen

  • Wijziging UEA-module: in deel IV van het UEA u geeft alleen nog maar aan of u voldoet aan alle geschiktheidseisen, de afzonderlijke geschiktheidseisen worden niet meer vermeld in de UEA-module zelf.  
  • Bij gebruik van de UEA-module in TenderNed is voortaan naast een XML-bestand ook een (makkelijker leesbare) pdf-versie van het UEA beschikbaar op het aankondigingenplatform.
  • Het bericht dat u ontvangt na het succesvol versturen van de aanmelding/inschrijving, bevat naast de bevestiging van de ingediende aanmelding/inschrijving, een unieke code. (i.v.m. asynchrone verwerking, zie onder)

Zie de documenten Verbeteringen TenderNed 25 maart 2017 en ‘Verbeteringen TenderNed april 2017 voor een uitgebreidere beschrijving van de wijzigingen.

Tip: in ons onderhouds- en storingsoverzicht ziet u wanneer TenderNed door onderhoud niet beschikbaar is. 
  


Asynchrone verwerking inschrijvingen  

TenderNed heeft een techniek geïmplementeerd om aanmeldingen en inschrijvingen ‘asynchroon’ te verwerken. Voorheen werden aanmeldingen/inschrijvingen die gelijktijdig werden ingediend ook gelijktijdig verwerkt. De asynchrone verwerking houdt in dat de aanmeldingen/ inschrijvingen na indiening in een rij worden geplaatst en één voor één worden verwerkt. Hierdoor wordt voorkomen dat ondernemers bij piekbelasting hun inschrijving niet kunnen afronden.

Het zogenoemde ‘asynchroon verwerken’ is de laatste maatregel die genomen is naar aanleiding van de storingen van vorig jaar september en oktober als gevolg van piekbelasting van het systeem.
Meer over asynchrone verwerking
 


Inloopspreekuur op PIANOo-congres

Adviseurs van TenderNed verzorgen een inloopspreekuur voor aanbestedende diensten op het PIANOo-congres op 1 juni. Heeft u als aanbestedende dienst vragen over het gebruik van TenderNed? Wilt u weten hoe u zaken makkelijker kunt regelen in TenderNed? Of wilt u ons feedback geven op de applicatie? Kom dan naar het inloopspreekuur in de lunchpauze of tijdens de 1e en 2e sessieronde van het congres (als u dan geen sessies volgt). De vragen worden in principe groepsgewijs besproken. Bespreekt u deze liever een-op-een met een van onze adviseurs, dan houden we daar rekening mee. Het PIANOo congres vindt plaats op 1 juni in Apeldoorn en is (gratis) toegankelijk voor aanbestedende diensten.
Aanmelden voor het congres kan via
www.pianoo-congres.nl

 

Informatie voor buitenlandse inschrijvers 

Om buitenlandse inschrijvers beter te ondersteunen bij het inschrijven met de (Nederlandstalige) TenderNed-applicatie, hebben wij het stappenplan "Six steps to bidding for public procurement contracts online" ge-update en verduidelijkt met schermafbeeldingen. Verder is de Servicedesk nu ook vanuit het buitenland telefonisch bereikbaar, via +31 70 379 88 99. 
Publiceert u als aanbestedende dienst een aanbesteding in het Engels? Wijs de potentiële inschrijvers dan op deze ondersteuning en voeg (een link naar) het Engelstalige stappenplan toe aan uw aanbestedingsdocumenten.
Alle Engelstalige informatie over TenderNed 
 


Onderzoek elektronisch aanbesteden 

Aanbestedende diensten weten dat zij per 1 juli a.s. hun Europese aanbestedingen verplicht digitaal moeten uitvoeren en geven aan daar ook aan te zullen voldoen. De wettelijke verplichting blijkt de belangrijkste drijfveer om digitaal te gaan aanbesteden. Een deel van de respondenten kiest  ervoor dit ook alleen voor de Europese aanbestedingen te doen. Dat beeld komt naar voren uit het onderzoek dat PIANOo afgelopen maandag onder 200 ‘niet-digitale’ aanbestedende diensten uitvoerde.  

Meer over de resultaten van het onderzoek 
 


Datasets aanbestedingen met gunningsinformatie

Op TenderNed zijn datasets beschikbaar met openbare aanbestedingsdata van december 2010 tot en met 31 december 2016. De eerder gepubliceerde datasets zijn aangevuld met gunningsinformatie. Nieuw in de datasets zijn de gegevens van gegunde ondernemers en perceelinformatie. Ook de leeswijzer van de dataset (op het tweede tabblad van iedere dataset) is aangepast aan de nieuwe informatie.

Met de nu beschikbare datasets kunnen analyses worden gemaakt van het aantal aanbestedingen per aanbestedende dienst, welk soort procedure het meest gebruikt wordt of aan welke ondernemingen de opdracht gegund is. Zie bijvoorbeeld de analyse van Open State met behulp van de data uit TenderNed.

Meer over de nieuwe datasets
  

Nieuws van PIANOo 

PIANOo biedt informatie, instrumenten en advies over het inkopen en aanbesteden van diensten, leveringen en werken.  Een selectie van interessant nieuws voor zowel aanbesteder als inschrijver:


Meer informatie

De helpfunctie van TenderNed gaat uitgebreid in op de mogelijkheden van TenderNed.
Onze servicedesk is bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.00 uur via het gratis nummer 0800-8363376, +31 70 379 88 99 (vanuit buitenland) of servicedesk@TenderNed.nl.
Tips, vragen of ideeën voor het gebruik van TenderNed kunt u op onze LinkedIn pagina ook delen met meer dan 5.000 TenderNed-gebruikers.