Nieuwsbrief Turkije Instituut Februari 2015

3 years ago


Text only:

 
 
 
Februari 2015
 
 
 
Actueel
 
Turkse-Israëlische betrekkingen, een update


Turkije is een van de weinige landen in de regio die Israël al vroeg erkende als staat en gedurende een lange tijd goede relaties had met Israël. Nu, in januari 2015, heeft de Turkse minister-president Davutoglu de Israëlische minister-president Netanyahu vergeleken met de Parijse terroristen van Charlie Hebdo. Wat is er gebeurd?


Lees hier verder.
 
Actueel
Op weg naar de EU?


Steun voor het lidmaatschap van de Europese Unie is het laatste jaar gestegen onder de Turkse bevolking. Dit blijkt uit cijfers van het Transatlantic Trends Rapport van 2014. Het percentage Turken dat gelooft dat Europees lidmaatschap goed zal zijn voor Turkije is gestegen van 45% in 2013 naar 53% in 2014. Er zijn verschillende redenen voor het pro-Europa sentiment, zoals economische redenen en de vrijheid om te kunnen reizen, werken en studeren binnen de EU. Het lijkt erop dat de groei van het percentage voortkomt uit afkeuring van de Turkse regering en haar buitenlandbeleid. De EU staat symbool voor het Westen, waarvan de AKP de laatste jaren juist afstand heeft genomen. Toch moet er voorzichtig omgegaan worden met de cijfers, want de groep die aangeeft dat Turkije alleen, unilateraal, zou moeten handelen is nog steeds groot, namelijk 33%. De belangrijkste reden voor de ondervraagden om niet bij de EU te willen horen is omdat ze geloven dat Europa de Turkse cultuur zal ondermijnen. 


Lees hier verder.
 
Filmactie Lifelong
 
Lifelong (Hayatboyu) 2 voor 1 actie


Lifelong (Hayatboyu), de tweede speelfilm van de Turkse regisseur Aslı Özge (Men on the bridge), is vanaf 12 februari in de Nederlandse filmtheaters te zien. De film ging in première op de Berlinale (Panorama Special) in 2013 en won de prijs voor Beste Regie & Beste Camerawerk op het Istanbul International Filmfestival.
 
Nişantaşı is een sjieke woonwijk in Istanbul. Haar inwoners mogen dan wel rijk en mooi zijn, geluk is er niet vanzelfsprekend. Dit geldt ook voor de 52-jarige architect Can en zijn vrouw Ela die beeldend kunstenares is. Hun dochter Nil studeert in Ankara. Op elkaar aangewezen realiseert het stel zich dat de passie al geruime tijd uit hun relatie verdwenen is. Desalniettemin zijn ze beiden tevreden in de veilige haven van hun huwelijk waarin geen behoefte bestaat aan kritische vragen of ingewikkelde verklaringen. Totdat Ela op een dag per toeval een telefoongesprek van haar man opvangt.
Filmmaakster Aslı Özge schetst het verhaal van een verloren liefde, gefilmd in gedempte kleuren en modieuze, koele interieurs met de nadruk op de leegte die zich onder de glanzende oppervlakte bevindt. Gevangen in een web van leugens, vervreemding en eenzaamheid, lijken de hoofdpersonages de veelvoorkomende fout te hebben gemaakt: alles is aan de kant gezet voor hun carrière.
De film wordt uitgebracht door Contact Film en is vanaf 12 februari te zien in: De Filmhallen en LAB111 in Amsterdam, Filmhuis Den Haag, ’t Hoogt in Utrecht, LUX in Nijmegen en Natlab in Eindhoven. Voor nieuwsbrieflezers van het Turkije Instituut is er nu een 2 voor 1 actie. In de premièreweek van 12 t/m 18 februari krijgt u het tweede kaartje gratis op vertoon van uw nieuwsbrief.


 
Boekpresentatie
 
 
Boekpresentatie Celal Altuntaş
Donderdagavond 19 februari presenteert Celal Altuntaş om 19:00 uur zijn tweede boek Het is je zusje! bij Paagman vestiging FRED.
 
Het is je zusje!
Nederland, 2015. Een onschuldige jongen wordt de moordenaar van zijn geliefde zusje. Een vader wringt zich in bochten om de eerbaarheid van zijn dochters te bewaken. Een vrouw is op de vlucht voor haar eigen familie. Celal Altuntas vertelt over waar gebeurde eerkwesties, waarbij hij zich in zowel de slachtoffers als de daders verplaatst. Centraal staat het verhaal van Hassan, een vriendelijke jongen die, door zijn familie gedwongen, geen andere uitweg ziet dan zijn zusje te doden. Het is een onthutsend verhaal, met enkel verliezers. Van de vijfhonderd meldingen van eergeweld in Nederland per jaar gaat het in vijftien gevallen om moord. Het is je zusje! is geschreven voor iedereen die begrijpen wil waarom dit alles gebeurt, in Nederland, in 2015. En voor wie wil weten hoe daar een eind aan kan komen.
 
Lees hier verder.
 
Lezing
 
 
Lezing Eer & Eergerelateerd Geweld 
 
Op donderdag 26 februari geeft Rob Ermers een lezing waarin hij een nieuwe kijk op eer en eergerelateerd geweld zal geven. Het is een onderdeel van de lezingenreeks “Wat is er nieuw? Actueel onderzoek over Islam en het Midden-Oosten”. Tijd: 17.15-19.00. Locatie: Lipsius 307 (Cleveringaplaats 1, Leiden). De lezing is in het Engels. 
Lees hier verder.
 
Promotie
 
 
Promotie Kemalism in the Periphery
De promotie van S. Adak Turan - Kemalism in the Periphery: Anti-Veiling Campaigns and State-Society Relations in 1930s Turkey vindt plaats op donderdag 12 februari om 11.15 in het Academiegebouw, Rapenburg 67-73 te Leiden. 
 
Lees hier verder.
 
                                                                                                      
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018