Nieuwsbrief Turkije Instituut - Juli 2015

3 years ago


Text only:

 
 
 
Juli 2015 
 
 
Actueel
 
 
Turkije treedt op tegen Daesh
Voor het eerst heeft het Turkse leger een directe confrontatie gehad met militanten van Daesh (“IS”). Op 23 juli hebben Daesh-militanten bij de Syrische grens vuur geopend op Turkse soldaten, waarbij één dode en twee gewonden zijn gevallen. Hierop is het Turkse leger in de tegenaanval gegaan, waarbij één Daesh-militant het leven liet. 
 
Lees hier verder. 
 
Actueel
 
 
De aanslag in Suruç: Turkse politieke leiders reageren
Volgens veiligheidsexperts is de zelfmoordaanslag in Suruç, waarbij minstens 31 overwegend jonge mensen zijn omgekomen, een poging van Daesh (“IS”) om de pro-Koerdische HDP en de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) tegen de Turkse regering op te zetten. Ook kan de aanslag gezien worden als vergelding voor de nederlagen die Daesh heeft geleden in Kobanî door toedoen van Koerdische verzetsstrijders. Tegelijkertijd zou Daesh de Turkse overheid willen waarschuwen vanwege geplande operaties tegen de terreurorganisatie.
 
Lees hier verder. 
 
Handelsmissie
 
 
Holland-Turkey Business Tour 2015
 
Het Economisch Netwerk van de Nederlandse Ambassade te Ankara organiseert een handelsmissie naar Konya op 7 september 2015.
 
Konya is gelegen in het zuiden van Turkije en staat bekend om zijn omvangrijke landbouw en voedsel industrie. Daarnaast zijn er veel kansen in de maakindustrie en is Konya zeer geschikt voor duurzame energie zoals wind- en zonne-energie. De handelsmissie, onder leiding van de Nederlandse ambassadeur, is een geschikte mogelijkheid om nieuwe potentiële handelspartners en de lokale instanties in Konya te ontmoeten.
 
Klik hier voor informatie.
 
Televisie
 
 
 
De Gewenste Resultaten
 
’Turks-Nederlandse jongeren staan positief tegenover IS.’ Dat stelde een onderzoek van Motivaction, gepubliceerd op 11 november 2014. Minister Asscher reageerde direct, hij noemde het ‘verontrustend’. En ook vanuit de Tweede Kamer volgden reacties. Het werd groot nieuws. Maar niet iedereen herkende zich in de resultaten en zelfs het Turks parlement reageerde boos. Klopten de cijfers wel en wat waren de politieke belangen? Argos TV Medialogica over hoe een gewenste werkelijkheid de echte in zijn greep hield.
 
Argos TV - Medialogica, dinsdag 28 juli, 21.15 uur, HUMAN en VPRO, NPO 2.
 
Fototentoonstelling
Vreemd Verweven 
De komst van de Turkse migranten heeft onmiskenbaar invloed gehad op de steden in Twente. Fotograaf Ruud Spaargaren en curator Özkan Gölpinar willen een beeld schetsten van hoe deze ‘buitenlanders’ in de afgelopen 50 jaren ongemerkt verweven zijn geraakt met Nederland. Dat doen ze door middel van de fototentoonstelling 'Vreemd Verweven'. In de fototentoonstelling wordt getracht middels een galerij indringende portretfoto’s de 1’ste generatie Turkse Nederlanders en hun leefomgeving dicht bij elkaar te brengen. ‘Vreemd verweven’ is een eerbetoon aan de heldinnen van de eerste generatie die huis en haard verliet om hier te gaan werken en een nieuw en vooral ander leven op te bouwen. De foto’s zijn gemaakt in Enschede op een zorgboerderij en een dagactiviteitencentrum. Met name de vrouwen, die voor fotograaf Spaargaren steeds onzichtbaar waren, wil hij met deze expositie in de schijnwerpers zetten.
De foto-expositie is voor publiek te zien t/m 16 augustus in museum TwentseWelle in Enschede. Klik hier voor meer informatie. 
 
Radio
 
Lily Sprangers op BNR: het Turkse optreden in Irak en Syrië 
 
Lily Sprangers, directeur van het Turkije Instituut, heeft op 27 juli met BNR gesproken over het optreden van het Turkse leger in Irak en Syrië. Ze kaart de ambigue aanpak aan van de Turkse regering die niet alleen stellingen van Daesh (“IS”) aanvalt, maar ook die van de Koerden, zowel in Noord-Irak als nu ook in Syrië. Voor de internationale coalitie zijn de Koerden in feite onmisbaar in de strijd tegen Daesh.
 
Klik hier om de uitzending terug te luisteren (vanaf 37:00).
 
                                                                                                      
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018