Nieuwsbrief Turkije Instituut Juni 2 2015

3 years ago


Text only:

 
 
 
Juni 2015 
 
 
 
Debat 
 
Turkije na 13 jaar gerechtigheid en ontwikkeling: hoe nu verder?
 
Op 9 juni vond er een debat plaats tussen prof. Erik-Jan Zürcher en correspondent Erdal Balci onder leiding van Lily Sprangers over de Turkse verkiezingsuitslag naar aanleiding van de nieuwe uitgave van het boek 'Turkije – Een moderne geschiedenis’. Het debat was druk bezocht en informatief. Centraal stonden de afgelopen 13 jaar, de regeerperiode van de AKP. Na korte inleidingen konden mensen in de zaal vragen stellen aan het panel. Na afloop was er een borrel en had men de gelegenheid om het boek te kopen. 
 
Klik hier om de opname van het debat te bekijken. 
Klik hier om het boek te bestellen.  
 
Amnesty International
 
 
 
Voor de rechter: Fréderike Geerdink en rechtszaakwaarneming in Turkije
 
De vrijheid van meningsuiting in Turkije staat onder druk. Jaarlijks moeten honderden journalisten, advocaten, studenten en activisten voor de rechter verschijnen, alleen omdat ze uitkomen voor hun mening of simpelweg hun werk doen. Ook de Nederlandse journalist Fréderike Geerdink werd onlangs aangeklaagd. Ze werd vervolgd voor het maken van propaganda voor een terroristische organisatie. 
Amnesty woonde de rechtszaak van Geerdink bij. Amnesty wil een concrete bijdrage leveren aan een eerlijker rechtssysteem in Turkije door speciaal getrainde internationale waarnemers naar rechtszaken te sturen. De aanwezigheid van een Amnesty-waarnemer zorgt ervoor dat rechtszaken eerlijker verlopen en geeft ook morele steun aan de verdachten en hun families. De rapportages van de waarnemers worden vervolgens gebruikt voor campagnes en lobbywerk en stimuleren zo een echt veranderingsproces in Turkije.
Op 24 juni 19:30 – 21:00 uur is Geerdink te gast in het Amnestyhuis om te vertellen over haar zaak, haar werk en de persvrijheid in Turkije. U bent van harte uitgenodigd om hierbij aanwezig te zijn. Aanmelden is verplicht via: m.dehaan@amnesty.nl
 
Lunch en lezing
 
 
 
De Turkse ambassadeur over het conflict in Syrië en Irak
 
Vorige week zijn meer dan 6000 Syrische vluchtelingen de grens van Turkije overgestoken. Hoe gaat Turkije om met de bijna 2 miljoen vluchtelingen in het land? Hoe vecht Turkije tegelijkertijd tegen IS en Assad? Wat voor oplossing ziet Turkije voor het conflict? Op donderdag 25 juni zal de Turkse ambassadeur Sadik Arslan ingaan op deze vragen en Turkije´s visie op het conflict in Syrië en Irak uiteen zal zetten. 
Van 12.00-13.30 kunt u deelnemen aan de lunch en de lezing in het Humanity House in Den Haag. De voertaal is Engels. Klik hier voor meer informatie en tickets. 
 
Fototentoonstelling
Vreemd Verweven
De komst van de Turkse migranten heeft onmiskenbaar invloed gehad op de steden in Twente. Fotograaf Ruud Spaargaren en curator Özkan Gölpinar willen een beeld schetsten van hoe deze ‘buitenlanders’ in de afgelopen 50 jaren ongemerkt verweven zijn geraakt met Nederland. Dat doen ze door middel van de fototentoonstelling 'Vreemd Verweven'. In de fototentoonstelling wordt getracht middels een galerij indringende portretfoto’s de 1’ste generatie Turkse Nederlanders en hun leefomgeving dicht bij elkaar te brengen. ‘Vreemd verweven’ is een eerbetoon aan de heldinnen van de eerste generatie die huis en haard verliet om hier te gaan werken en een nieuw en vooral ander leven op te bouwen. De foto’s zijn gemaakt in Enschede op een zorgboerderij en een dagactiviteitencentrum. Met name de vrouwen, die voor fotograaf Spaargaren steeds onzichtbaar waren, wil hij met deze expositie in de schijnwerpers zetten.
De foto-expositie is voor publiek te zien van 17 april t/m 16 augustus in museum TwentseWelle in Enschede. Klik hier voor meer informatie. 
 
Film
 
 
 
Munya in mij 
 
De animatiefilm 'Munya in mij' van regisseur Mascha Halberstad en scenarist Fiona van Heemstra heeft de Jury Grand Prize gewonnen op het internationale tv-festival BANFF World Media Festival in Canada. Het jeugdprogramma is gemaakt in het kader van het NU OF NOOIT! project van het Mediafonds en NPO Zapp.
 
De zware Munya van tien probeert op haar dagelijkse route naar de Turkse supermarkt tevergeefs het bankje met pesters te ontwijken. Tot ze zich op een dag beseft dat ze zich niet moet verbergen. Ze moet zich juist laten zien....
 
Klik hier om het korte filmpje te bekijken. 
 
Actueel
 
 
Coalitiebesprekingen in Turkije
 
Hoe nu verder? is de vraag die veel Turken in de week na de parlementsverkiezingen bezig houdt. De AKP is voor het eerst in 13 jaar niet groot genoeg om een éénpartij regering te vormen. De partij zal een coalitie moeten aangaan met één van de drie oppositiepartijen. In het verleden hebben coalities in Turkije geleid tot onrust en bleken kabinetten uitermate onproductief, omdat bijvoorbeeld ruziënde partijleiders niet meer met elkaar wilden praten. Het zal een lastige opgave worden voor de AKP om een politieke partij te vinden die met haar wil samenwerken én een functionerend team oplevert. De MHP is de meest waarschijnlijke optie om een coalitie mee te vormen. De nationalistische MHP onder leiding van Devlet Bahçeli staat echter niet te springen om deze kans te pakken en zal proberen alles eruit te halen wat er voor ze in zit. Dat kan, omdat de MHP niets te verliezen heeft. Als er namelijk binnen 45 dagen geen coalitie is gevormd, móet de president (Erdoğan) nieuwe verkiezingen aankondigen. De verkiezingen moeten dan binnen drie maanden plaatsvinden. 
 
Lees hier verder. 
 
Actueel
 
 

HDP voorzitter Demirtaş


De HDP is met 12.99% de verkiezingsdrempel gepasseerd en daarmee is er een einde gekomen aan het debat over het presidentiële systeem dat Erdoğan en de AKP willen invoeren, aldus de voorzitter van de HDP Selahattin Demirtaş. De 42 jaar oude Demirtaş uit zuidoost-Turkije wordt ook wel de ‘Koerdische Obama’ genoemd, omdat hij er goed uitziet en een dynamische spreker is. Mede dankzij het feit dat Demirtas 9,8% van de stemmen behaalde tijdens de presidentsverkiezingen van 2014, koos de HDP ervoor om tijdens de parlementsverkiezingen van 2015 als een partij (in plaats van met onafhankelijke kandidaten) aan de verkiezingen deel te nemen.


Lees hier verder.


 
                                                                                                      
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018