Nieuwsbrief Turkije Instituut Juni 2015

3 years ago


Text only:

 
 
 
Juni 2015 
 
 
 
Actueel
 
 

Geweld rond verkiezingstijd


Met nog minder dan twee weken te gaan voor de Turkse parlementsverkiezingen stijgt de spanning in Turkije. De toon van de verkiezingstoespraken wordt niet alleen met de dag feller, maar richt zich meer en meer op de tegenstanders. De spanningen leiden zelfs tot gewelddadige incidenten. Zo is op 26 mei een belangrijke kandidaat van de CHP Elif Doğan Türkmen in Adana in haar knie geschoten, werd AKP kandidaat Ramazam Demir eveneens in Adana drie keer in zijn buik gestoken op 23 mei en op 20 mei is Cüneyt Yıldız, de AKP burgemeester van een deelgemeente van Bursa, zwaargewond geraakt na een schietpartij in zijn kantoor. Yıldız is zes dagen later overleden. Deze aanvallen kwamen na twee bomaanslagen op hoofdkantoren van de HDP in Adana en Mersin op 18 mei. Er waren explosieven verstopt in een bloempot en in een pakketje. Bij de aanslagen raakten drie mensen gewond.


Lees hier verder.


 
Evenement
 
 
Turkije na 13 jaar gerechtigheid en ontwikkeling: hoe nu verder?
 
Op 20 mei kwam de volledig gereviseerde versie uit van ‘Turkije – Een moderne geschiedenis’ van professor Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden. Aan dit standaard werk is een nieuw hoofdstuk toegevoegd ‘Gerechtigheid en Ontwikkeling’ waarin de resultaten van onderzoek van de afgelopen tien jaar zijn opgenomen en het tijdvak 2002-2014 besproken wordt. Op dinsdag 9 juni om 17.00 zal er in Spui25 in Amsterdam een bijeenkomst plaatsvinden naar aanleiding van de nieuwe uitgave van het boek, waarbij ook de resultaten van de verkiezingen van 7 juni besproken zullen worden. Erik-Jan Zürcher en Erdal Balci, correspondent voor de Groene Amsterdammer en Dagblad Trouw, zullen onder leiding van Lily Sprangers met elkaar terugkijken op 13 jaar AK-Partij en op de uitslagen van de verkiezingen van 7 juni.
 
Aanmelding voor de bijeenkomst is verplicht wegens het beperkt aantal plaatsen. Toegang is gratis. Meldt u aan via de volgende link: aanmeldingen@turkije-instituut.nl
 
Verkiezingsdossier
 
Algemene verkiezingen 2015
 
Op 7 juni worden in Turkije algemene verkiezingen gehouden. Naar verwachting zal de regerende AK-partij voor de vierde keer op rij als winnaar uit de bus komen. De oppositie is hopeloos verdeeld in een seculier fractie (1/4 van de stemmen), een Koerdische partij (6%) en een nationalistische partij, die 13% van de stemmen binnenhaalde. Met elkaar zijn deze partijen wegens verregaande ideologische geschillen niet in staat een vuist tegen de regering te maken. Kortom, zo op het eerste oog weinig spannende verkiezingen. De zaak ligt echter wat gecompliceerder omdat de AK-partij dit keer uit is op een 2/3 meerderheid van de 550 te vergeven zetels in het parlement, teneinde de Grondwet te kunnen wijzigen. Om die meerderheid te behalen heeft de partij de steun van de Koerden nodig, die goed zijn voor ca 14-18% van de stemmen. 
Kijk voor meer informatie over de verkiezingen, analyses en handige links in ons verkiezingsdossier
 
Filmfestival
 
Rode Tulp Film Festival
 
Het Rode Tulp Film Festival is een filmfestival dat zich richt op de Turkse film. Dit jaar heeft het festival als thema 'vrouwen en migratie'. Het RTFF vindt plaats van 29 mei t/m 6 juni in filmtheater LantarenVenster te Rotterdam en voor het eerst breidt het festival zich uit naar Amsterdam en Eindhoven.
 
Op het programma staan 40 films en documentaires, ook worden er workshops en masterclasses georganiseerd. De masterclass wordt dit jaar gegeven door de internationaal bekende Turks-Italiaanse filmregisseur Ferzan
Özpetek. De Lifetime-Achivement Award wordt dit jaar door Fatma Girik uitgereikt aan Filiz Akin, één van de meest gerenommeerde en geliefde actrices uit de Turkse cinema. 
 
Klik hier voor meer informatie.
 
Documentaire en
fototentoonstelling
 
 
 
Kinderarbeid en hazelnoten; 5 jaar later
 
Op 11 juni om 16.00 is de premiere van de documentaire 'Kinderarbeid en hazelnoten; 5 jaar later' in het Persmuseum te Amsterdam.
 
Mehmet Ülger (1962) en Astrid van Unen (1963) zijn sinds 2010 bezig met onderzoek naar kinderarbeid in Turkije. Want: “Het doet pijn om kinderen te zien werken. De hazelnoten die zij plukken, eten wij in onze chocopasta. Kinderen horen simpelweg op school te zitten.” De documentaire gaat in op de veranderingen die sinds hun eerste documentaire over kinderarbeid in de hazelnotensector in Turkije in gang zijn gezet.
 
Na de filmvertoning is er ruimte voor discussie en het stellen van vragen. Aansluitend vindt om 18.00 de opening van de tentoonstelling 'En school dan?!' plaats. De bijzondere foto’s vormen een journalistiek verhaal over kinderarbeid in allerlei Turkse sectoren.
 
Bijwonen is gratis; in verband met het aantal stoelen is aanmelding aan te bevelen. Dat kan op info@persmuseum.nl
De expositie is te zien van 11 juni tot en met 1 september 2015.
 
TranScreen
 
 
 
Amsterdam Transgender Filmfestival 
 
Het TranScreen Filmfestival is een meerdaags filmfestival met internationale films rondom het thema transgender en genderdiversiteit. Doel is het publiek te informeren over de veelzijdigheid van transgenders en genderdiverse mensen.  
 
Op 5 juni worden drie korte documentaires vertoond die een indruk geven van hoe het is om trans te zijn in kleine dorpjes en grote steden in Turkije. Na afloop vindt een gesprek plaats met onder andere GaniMet, transactivist, schrijver en sekswerker uit Ankara.
 
Klik hier voor meer informatie en tickets. 
 
Symposium
 
 
 

Jihad, Islam en Recht. Jihadisme en reacties vanuit het Nederlandse en Belgische recht 


 
De Vereniging tot bestudering van het Recht van de Islam en het Midden Oosten (Vereniging RIMO), in samenwerking met het Leids Universitair Centrum voor de studie van Islam en Samenleving (LUCIS), organiseert op donderdag 2 juli 2015 haar jaarlijkse symposium met als thema ‘Jihad, Islam en Recht. Jihadisme en reacties vanuit het Nederlandse en Belgische recht’ in de Sterrenwacht, zaal C1.04, van de Universiteit Leiden.
Professoren van verschillende universiteiten in Nederland en in Belgie zullen spreken en er vindt een paneldiscussie plaats onder leiding van prof. dr. Buskens, vice-voorzitter RIMO.
Klik hier voor meer informatie en inschrijving. 
 
Lezing
 
 
 

The security and wealth of the Transatlantic Community - A view from Turkey


 
Nederland en Turkije hebben veel economische en politieke banden. Beide landen maken deel uit van grotere verbanden die over de oceaan reiken tot in Noord-Amerika. Maar we leven in een tijd van verandering. Sadık Arslan, ambassadeur van Turkije in Nederland, geeft zijn visie op 22 juni in de aula van de Radboud Universiteit te Nijmegen.
   
Na afloop van de lezing gaat filosoof Paul Bakker van de Radboud Universiteit met ambassadeur Sadık Arslan in gesprek. Gerard Meijer, voorzitter van het College van Bestuur van de Radboud Universiteit, opent de avond.  
Na afloop is er gelegenheid om de ambassadeur te ontmoeten, met Turkse hapjes en muziek. De voertaal is Engels.
 
Klik hier voor meer informatie en aanmelding. 
 
                                                                                                      
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018