Nieuwsbrief Turkije Instituut Maart 2015

3 years ago


Text only:

 
 
 
Maart 2015
 
 
 
Lecture Joost Hiltermann
 
 
Iraq, Syria and the Rise of ISIS: What to do
 
Public Lecture by Joost Hiltermann, Director of the MENA Program of the International Crisis Group (ICG, Brussels). 
Since the fall of Mosul in June 2014 the rise of ISIS has dominated the news all around the world and has grown into a cause of grave concern for politicians from inside and outside the region.
Following the attack on the office of the French magazine Charlie Hebdo in January, attention in Europe has somewhat shifted to the phenomenon of radicalized muslim youngsters joining IS or returning from Syria/Iraq with a destructive mission after a traumatizing stay as Jihadists. At the same time, the fighting in the region continues.
 
The Kurdish peshmergas, assisted by airstrikes from the coalition, have so far inflicted limited damage on the 20.000 to 30.000 IS fighters on the ground. Will IS be able to stand against a growing number of participating countries in this otherwise politically feeble international coalition?  Where does IS gets its funding and what will be the long-term consequences of the further disintegration of central authorities in the MENA region?
These and other questions will be tackled by Joost Hiltermann on April 7 in his lecture, followed by Q&A.  After the meeting you are cordially invited by LUC to join in for drinks at the Student Café on the first floor.
 
The meeting will take place from 16.00-18.00 hrs at the Leiden University Campus (LUC), Anna van Buerenplein 301, adjacent to the Hague Central Station.
The meeting is organized by the Turkije Instituut, NGIZ, LUC and made possible by the Dutch Ministry of Foreign Affairs.
For registering please use the following link: aanmeldingen@turkije-instituut.nl
 
Actueel
 

Geweld tegen vrouwen in Turkije neemt toe


Geweld tegen vrouwen in Turkije neemt toe. Zo’n 118.014 vrouwen en 16.140 kinderen hadden te maken met huiselijk geweld in 2014 en dit zijn slechts de geregistreerde incidenten. 294 vrouwen overleden als gevolg van huiselijk geweld afgelopen jaar, waaronder 40 vrouwen die onder wettelijke bescherming stonden. In januari 2015 alleen al werden in Turkije 26 vrouwen vermoord. De brute moord op de 20-jarige studente Özgecan Aslan begin februari heeft geleid tot protesten op straat en op de sociale media.  


Lees hier verder.
 
Actueel

Politieke bemoeienis met de Turkse economieDe toegenomen bemoeienis van de politiek met de economische besluitvorming domineert de Turkse economie in februari 2015. Onafhankelijke instellingen zoals de Centrale Bank en het Agentschap voor Bankregelgeving en Toezicht worden onder druk gezet door de overheid en president Erdoğan. 


Lees hier verder.
 
Actueel
 

Turkse schrijver en activist Kemal overleden


De beroemde Turkse schrijver Yaşar Kemal is afgelopen zaterdag, op 28 februari, overleden. Hij was op 14 januari opgenomen in het ziekenhuis in Istanbul. Kemal is 92 jaar geworden.


Lees hier verder.
 
Actueel
 

Veiligheidswet leidt tot geweld in het parlementDe AKP heeft een nieuwe veiligheidswet voorgelegd aan het parlement. Het wetsvoorstel bestaat uit 132 artikelen die de politie meer macht geeft. Leiders van de AKP geven aan dat de wet ingesteld moet worden om orde en veiligheid te garanderen, terwijl de oppositie denkt dat de wet van Turkije een politiestaat maakt. Wat staat er in de voorgestelde veiligheidswet?
Lees hier verder


 
Recensie Het is je zusje!
 
Het is je zusje! - Eermoord in Nederland
 
Van de vijfhonderd meldingen van eergeweld in Nederland per jaar gaat het in vijftien gevallen om moord. Maar wanneer spreken we over eergeweld? Op welke manieren kan de familie-eer verloren raken? Hoe kan de situatie na eerverlies escaleren? Hoe kan het eerverlies worden hersteld? Dat zijn vragen die Celal Altuntaş (1972, Turkije) probeert te beantwoorden in zijn tweede boek Het is je zusje!
 
Lees hier verder.
 
Signalement 
 
Turkije wordt meer seculier, niet minder
 
Met de AKP aan de macht lijkt het alsof Turkije religieuzer wordt, maar niet iedereen denkt dat het daadwerkelijk zo is. De Turkse academicus Volkan Erit, die nu zijn proefschrift schrijft aan de Radboud Universiteit van Nijmegen en zich daarbij richt op de sociologie van religie, beweert in zijn nieuwe boek dat de Turkse maatschappij juist meer seculier wordt. En daar is columnist Mustafa Akyol van de al-Monitor het mee eens, wat duidelijk wordt in zijn artikel: klik hier.
 
Signalement 
 
Ankara City Guide
 
Ankara staat altijd in de schaduw van Istanbul en wordt gezien als ‘de saaie grijze pakken stad’, omdat de stad het centrum is van de politiek en de bureaucratie. De auteurs willen van dit beeld af, zij willen laten zien dat Ankara een levendige stad is vol expats en studenten waar wel degelijk iets te doen is. Ilse Naves Scheidel en Hein-Jan Keijzer schreven daarom de eerste Engelse stadsgids over Ankara voor toeristen en expats met als slogan: geschreven door en voor buitenlanders. 
 
De gids bestaat uit hoofdstukken die elke een ander deel van de stad uitlichten. Bij elk deel is een kaartje inbegrepen met de hoogtepunten van het gebied. In de hoofdstukken vind je informatie over de bezienswaardigheden in het stadsdeel en hoe je er kunt komen. Daarnaast bevat de gids een uitgebreide geschiedenis van de stad, tips over wat er te doen is buiten het centrum, een overzicht van stadswandelingen en een hoofdstuk ‘Ankara voor kinderen’. Natuurlijk ontbreekt praktische informatie zoals over openbaar vervoer, restaurants, hamams, winkelen, sport, etiquette en belangrijke telefoonnummers en adressen niet. Het is een goed toegankelijke gids voor een ieder die de hoofdstad van Turkije wil ontdekken.
 
                                                                                                      
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018