Nieuwsbrief Turkije Instituut Mei2 2015

3 years ago


Text only:

Mei 2015
Turkse economie

Een oproep tot formalisering?


De Turkse economie wordt niet langer gezien als een onverdeeld succes. Zowel de overheid als de zakenwereld erkennen dat de spectaculaire groei van de Turkse economie van het laatste decennium langzaam tot een halt komt. De stagnatie heeft verschillende redenen, van wisselkoersschommelingen tot regionale problemen. Eén factor is echter de hoofdoorzaak van de achteruitgang, namelijk het aandeel van de informele sector.Lees hierverder.


Door: Emre Dogru van StratejiCo
Vertaald uit het Engels
Update project


Rechtshervorming & vertrouwen in de rechterlijke macht in Turkije


Het Turkije Instituut voert, in samenwerking met partnerorganisatie TESEV (Turkish Economic and Social Studies Foundation), een onderzoeksproject uit dat zich richt op het verbeteren van de toegang tot recht in Turkije. Het project ‘Enhancing Civic Participation and Confidence Building in the Judicial Reform Process’ loopt van oktober 2014 - november 2015.
Afgelopen week bracht een Turkse delegatie een werkbezoek aan Nederland. Het driedaagse programma bestond uit lezingen en bezoeken aan relevante Nederlandse organisaties. De groep richtte zich tijdens het bezoek op drie onderwerpen, namelijk vrouwen en toegang tot recht, milieu en jeugddelinquentie. Zo werd er een lezing gegeven door Martien Kuitenbrouwer en David Laws van het Public Mediation Program van de Universiteit van Amsterdam over hoe mediation de gang naar de rechter kan voorkomen. Daarnaast bezocht de Turkse delegatie het Ministerie van Infrastructuur en Milieu in Den Haag en Bureau Halt in Utrecht, waar uitleg gegeven werd over de projecten die in Nederland uitgevoerd worden en die worden aanbevolen om opgenomen te worden in de hervormingsagenda van de Turkse minister van Justitie.
Lees hiermeer over het project.
Signalement
Turkije – Een moderne geschiedenis
Op woensdag 20 mei kwam de volledig gereviseerde versie uit van ‘Turkije – Een moderne geschiedenis’ van professor Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse talen en culturen aan de Universiteit Leiden. 'Een geschiedenis van het moderne Turkije' kwam voor het eerst uit in 1995 en is sindsdien uitgegeven in het Engels, Nederlands, Turks, Grieks, Italiaans, Hebreeuws, Pools, Arabisch, Indonesisch en momenteel wordt er gewerkt aan een Albanese en Chinese vertaling. Het boek geniet vooral in Turkije enorme populariteit. Aan deze gereviseerde versie is een nieuw hoofdstuk toegevoegd ‘Gerechtigheid en Ontwikkeling’ waarin de resultaten van onderzoek van de afgelopen tien jaar zijn opgenomen en het tijdvak 2002-2014 besproken wordt.
De nieuwe versie van de bestseller is gepubliceerd door de Amsterdam University Press en is onder andere via bol.com te bestellen voor 39,95 euro.
Op 9 juni om 17.00 zal er in Spui25 in Amsterdam een bijeenkomst plaatsvinden omtrent de nieuwe uitgave van het boek, waarbij ook de resultaten van de verkiezingen van 7 juni aan bod zullen komen. De uitnodigingen volgen nog, maar u kunt zich alvast aanmelden via devolgende link: aanmeldingen@turkije-instituut.nl
Actueel
De Tahrir en Gezi vergelijking
De voormalige president van Egypte Mohamed Morsi is afgelopen weekend veroordeeld tot de doodstraf. Morsi was Egypte’s eerste democratisch gekozen president en werd na één jaar geregeerd te hebben in juli 2013 afgezet tijdens een militaire coup onder leiding van generaal Sisi. Morsi heeft de doodstraf gekregen omdat hij schuldig is bevonden aan het helpen van gevangenen om te ontsnappen uit de gevangenis in 2011 en aan spionage. Vorige maand was Morsi al veroordeeld tot 20 jaar cel voor het mobiliseren van zijn aanhangers om anti-Morsi demonstranten te intimideren, vast te zetten en te martelen in december 2012.
Lees hierverder.
Concerten
Holland Festival
Holland Festival is sinds 1947 het toonaangevende internationale podiumkunstenfestival in Nederland en organiseert dit jaar voorstellingen met extra aandacht voor de cultuur van Turkije, zoals:
A Night Under Eastern Skies op 12 juni om 20.30 in het Paradiso, Amsterdam met de artiesten Al-Kindi, Mecan Dede en Niyaz. De mystiek van het soefisme daalt neer over Paradiso in A Night Under Eastern Skies, een avond die je meevoert van de klassieke Arabische soefi-muziek naar de spannende 21e-eeuwse variant hiervan.
Mor ve ötesi&
ebnem
Ferah op 13 juni om 19.30 in het Paradiso, Amsterdam met twee acts uit de Turkse rockscene. Mor ve ötesiis een van de populairste bands van Turkije. Stevige, melodieuze en pakkende songs met vaak maatschappelijkgeëngageerdteksten zijn hun handelsmerk.
Klik hiervoor meer informatie en tickets.
Stagevacature
Stageplaatsen bij de Nederlandse Ambassade te Ankara
De Nederlandse Ambassade in Ankara heeft momenteel twee vacatures uitstaan. Het gaat om twee stages: één op de afdeling Politiek en Pers & Culturele Zaken en één op de Economische afdelingen.
De stage op de politieke afdeling loopt van 24 augustus 2015 tot 1 februari 2016.De stagiair(e) zal betrokken worden bij werkzaamheden op de Politieke Afdeling die politieke zaken, cultuur en publieksdiplomatie omvatten.
De stage op de Economische afdeling start op 3 augustus voor een periode van zes maanden.De ambassade biedt een stageplaats met een gevarieerd takenpakket. De stagiair(e) komt in aanraking met alle facetten van de ambassade en het Economisch Netwerk.
Kijk hiervoor informatie over de functie-inhoud, functie-eisen, algemene voorwaarden en stagevergoeding.
LUCIS webdossier
Van Sharia tot Turkse soaps
Het online dossier "islam en samenleving"is de nieuwste aanwinst binnen een serie van webdossiers, bedoeld voor publiek en pers, over speerpunten van Leids onderzoek. Islamwetenschappers van uiteenlopende disciplines vertellen over hun fascinerende vakgebied en de impactvan hun werk op de maatschappij.
Ook hedendaagse verschijnselen komen aan bod. Zo vertelt Turkije-specialist Petra de Bruijn hoe de groeiende religiositeit in de huidige Turkse samenleving terugkomt in populaire soaps van religieuze en regeringsgezinde televisiezenders.
Het dossier is opgezet door het LUCIS, het Leiden University Center for the study of Islam and Society van Universiteit Leiden.Klikhierom direct naar het online dossier te gaan.
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018