Nieuwsbrief Turkije Instituut Oktober 2014

4 years ago


Text only:

 
 
 
Oktober 2014
 
 
 
 
Vooraankondiging
 
lezingenreeks Turkije
 
Tussen 18 november en 9 december organiseert het Turkije Instituut, in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse zaken, Clingendael/NGIZ, CREA Amsterdam en Turkish Studies Leiden, een viertal lezingen over de wisselwerking tussen de Turkse binnenlandse politiek en de internationale positie. Meer informatie over deze lezingenreeks is vanaf volgende week op de website te vinden. 
 
 
Lezing
 
11 november: lezing 50 jaar migratie
 
In 2014 is het 50 jaar geleden dat de eerste Turkse gastarbeiders naar Nederland kwamen. 50 Jaar na dato lijkt een mooi moment om te zien hoe deze voormalige gastarbeiders en hun kinderen en kleinkinderen in Nederland hun weg gevonden hebben. Over de huidige stand van zaken m.b.t. Turkse Nederlanders, integratie, racisme en andere gerelateerde onderwerpen gaan we op 11 november in Leiden het gesprek aan met Şahin Yıldırım, prof. dr. Leo Lucassen, Ibrahim Yerden en Kıvılcım Özmen.
Graag aanmelden via info@turkije-instituut.nl. Klik hier voor het volledige programma.
 
Datum: dinsdag 11 november 19.00-21.00
Locatie: Lipsius gebouw, zaal 28 (Cleveringaplaats 1, 2311 BD, Leiden)
 
 
Project
 
Toegang tot recht in Turkije
 
In samenwerking met partnerorganisatie TESEV (Turkish Economic and Social Studies Foundation) voert het Turkije Instituut vanaf oktober 2014 een project uit dat zich richt op het verbeteren van de toegang tot recht in Turkije. Aan de hand van drie casestudy’s (vrouwen en toegang tot recht, milieu en jeugddelinquentie) stellen we concrete aanbevelingen op voor hervorming, aanpassing en implementatie van de huidige wetgeving. Het project ‘Enhancing Civic Participation and Confidence Building in the Judicial Reform Process’ heeft een looptijd van 13 maanden en wordt gefinancierd vanuit het Civil Society Dialogue Fund III van de Europese Unie. 
Lees hier meer.
 
 
Project
 
The Great Game
 
Vorige  maand heeft op initiatief van het Turkije Instituut de 4e editie van The Great Game plaatsgevonden in de mooie havenstad van Turkije, Izmir. In de week van 6 tot en met 13 september zijn 4 gemengde teams bestaande uit 5 Nederlandse en 5 Turkse studenten the business challenge van 2014 aangegaan. Meer informatie over dit internationale project vindt u hier
 
 
Actueel
 
Miltair ingrijpen?
 
Op 2 oktober stemde het Turkse parlement in met eventueel militair ingrijpen in buurlanden Syrië en Irak. Met 298 stemmen voor (voornamelijk vanuit de AKP en MHP), en 98 stemmen tegen (CHP en HDP) werd het voorstel aangenomen. De ommezwaai in Ankara’s beleid met betrekking tot het conflict in de buurlanden – voorheen zou Turkije’s rol in de anti-IS-coalitie zich beperken tot humanitaire hulpverlening – komt na de vrijlating van de 49 gijzelaars die door IS vastgehouden werden. Ook nu de grensstad Kobani, voornamelijk bevolkt door Koerden, sinds twee weken hevig onder vuur ligt en er regelmatig kogels en mortieren de grens over vliegen, kan Turkije niet langer doen alsof zijn neus bloedt. Lees hier verder.
 
 
Rapport
 
Rapport Turkse Islam
 
Op 25 september 2014 is het rapport 'Turkse islam: Actualisatie van kennis over Turkse religieuze stromingen en organisaties in Nederland' verschenen. Onderzoekers Thijl Sunier (Vrije Universiteit Amsterdam) en Nico Landman (Universiteit Utrecht) hebben in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderzoek gedaan naar de vraag in hoeverre de integratie van Turkse Nederlanders wordt beïnvloed door Turks religieuze organisaties/stromingen. De 4 organisaties/stromingen die in het onderzoek aan bod komen zijn Milli Görüş, de Süleymanlı-beweging, Diyanet/Islamitische Stichting Nederland (ISN) en de Gülen-beweging. Het volledige rapport is op de website van de rijksoverheid te downloaden.
 
 
Rapport
 
Voortgangsrapport Turkije EU
 
Op 8 oktober heeft de Europese Commissie het jaarlijkse voortgangsrapport over Turkije’s toetreding tot de Europese Unie uitgebracht. Als positieve punten met betrekking tot toetreding worden Turkije’s humanitaire inspanningen voor Syrische en Iraakse vluchtelingen en de onderhandelingen over de Koerdische kwestie genoemd. Het rapport is echter vooral kritisch. Er is voornamelijk kritiek op de manier waarop Turkije omgaat met mensenrechten en de vrijheid van meningsuiting. Het volledige rapport is hier te vinden.
 
 
Recensie
 

Winter Sleep/Kış uykusu


 
Voor iemand die normaal gesproken moeite heeft met de langdradigheid die sommige Turkse films kenmerkt is Winter Sleep met zijn 196 (!) minuten natuurlijk een hele uitdaging. De scepsis was dus groot ondanks de jubel en prijzen die deze film van Turkije’s meest bekende regisseur ten deel waren gevallen.
Lees hier verder.
 
 
Stagevacature
 
Stage Turkije Instituut
 
Het Turkije Instituut is op zoek naar stagiair(e)s voor de  periode januari-juni 2015. Aspirant-stagiaires bevinden zich in de laatste fase van hun studie aan een Nederlandse universitaire instelling.  De voorkeur gaat uit naar studenten internationale betrekkingen, (internationaal) recht, geschiedenis, politicologie, Europese Studies, journalistiek, Turkse Talen en Culturen en Talen en Culturen van het Midden-Oosten.
Meer informatie over deze stage vindt u hier
 
                                                                                                                                                            
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018