Nieuwsbrief Turkije Instituut - Oktober 2015

3 years ago


Text only:

 
 
 
 Oktober 2015 
 
 
Actueel
 
 
Brengt de Syrische vluchteling Turkije dichterbij de EU?
Het associatieverdrag tussen Turkije en de Europese Unie (destijds Europese Economische Gemeenschap) dateert uit 1963. Officieel werd Turkije pas in 1999 daadwerkelijk kandidaat-lid, maar sinds de start van de onderhandelingen in 2005 zijn de onderhandelingen in een impasse geraakt. De politieke wil aan beide zijden ontbrak om de toetreding van Turkije openbaar bespreekbaar te maken. Daar lijkt in de afgelopen twee weken verandering in te zijn gekomen, voornamelijk veroorzaakt door het conflict in Syrië. Om de situatie omtrent ‘de Syrische vluchteling in Europa’ te bespreken en met oplossingen te komen, brachten twee van Europa’s politieke zwaargewichten, Timmermans en Merkel, kort na elkaar een bezoek aan de Turkse leiders Erdoğan en Davutoğlu en bevestigden Turkije’s sleutelrol. In ruil voor Turkse steun in het bezweren van de vluchtelingencrisis in Europa, werd zelfs het Turkse toetredingsproces afgestoft en kwam het weer in de belangstelling.
 
Lees hier verder.
 
Actueel
 
 
Turkije in het middelpunt van internationaal overleg
Momenteel staat Turkije in het middelpunt van de internationale belangstelling. Allereerst is Turkije dit jaar de voorzitter van de G20, het platform voor overleg tussen de twintig belangrijkste economieën in de wereld. Met een veelvoud aan economische moeilijkheden en uitdagingen die roepen om een oplossing, is het aan Turkije om het overleg dat plaatsvindt in goede banen te leiden en vormt het een mogelijkheid om zichzelf te profileren. Daarnaast, en van meer gewicht, speelt Turkije een cruciale rol met betrekking tot het conflict in Syrië: het huisvest verreweg de meeste Syrische vluchtelingen en geldt door zijn ligging noodzakelijkerwijs als brug voor vluchtelingen tussen Syrië en Europa. Niet alleen in humanitair opzicht, maar ook op het militaire vlak speelt Turkije als buurland van Syrië een hoofdrol: de VS vliegt immers vanaf de vliegbasis in İncirlik op doelen van Islamitische Staat, terwijl de vermeende Russische schendingen van het Turkse luchtruim de internationale verhoudingen tussen de NAVO-leden en Rusland op scherp zetten. 
 
Lees hier verder.
 
Actueel
 
 
Bloedige aanslag Ankara vergroot tweedeling in samenleving
Op zaterdag 10 oktober werd Turkije geraakt in het hart van het land. De bloedige aanslag in Ankara van 10 oktober heeft tot dusver aan 95 mensen het leven gekost, terwijl er eveneens honderden gewonden vielen. De aanval, die plaatsvond tijdens een vredesmars georganiseerd door verschillende partijen, waaronder de HDP, is vooralsnog niet  opgeëist. De Turkse politie heeft inmiddels wel veertien leden van Islamitische Staat (“Daesh”) opgepakt. Zondag volgden grootschalige demonstraties in meerdere Turkse steden tegen de Turkse regering, met als voornaamste boodschap het beëindigen van het geweld dat Turkije de afgelopen maanden heeft geteisterd. De verdeeldheid in de politiek en de samenleving lijkt alleen maar groter te worden.
 
Lees  hier verder.
 
Dialoog
Turkish-Kurdish Initiative
 
 
In gesprek voor wederzijds begrip
Ontmoeting tussen Turken en Koerden
 
Volgens Tayfun Balcik leidt de huidige situatie in Turkije van oplopende spanningen en geweld tussen Turken en Koerden, ook tot spanningen in de Turks-Koerdische diaspora in de rest van Europa. Balcik, een historicus gespecialiseerd in moderne Turkse geschiedenis, probeert door middel van het organiseren van bijeenkomsten voor Turken én Koerden deze spanning af te laten nemen, door de dialoog aan te gaan. Dit kan in de vorm van (kranten-)artikelen en blogs, maar ook door elkaar op te zoeken. 
 
Op vrijdag 23 oktober zal de tweede bijeenkomst van deze aard plaatsvinden aan de Paviljoensgracht 20 te Den Haag, vanaf 19.30 uur. Eerst zullen drie sprekers hun visie op het conflict uiten, vervolgens is er ruimte voor discussie. De sprekers zijn Esra Dede (student Geneeskunde, blogger), Suna Floret (columnist voor Algemeen Dagblad) en Mirko Jaoumer (politicoloog). Jakob de Jonge modereert de bijeenkomst. De bijeenkomst wordt gefaciliteerd door The Hague Peace Projects.
 
De toegang is gratis, aanmelden is wel vereist. Voor meer informatie en aanmelden kan contact opgenomen worden met info@thehaguepeaceprocess.org.
 
 
Lezing
Leiden University Centre of
Islam and Society
 
 
"Milli Görüş en de bouw van de Westermoskee"
Op 29 oktober organiseert het Leiden University Centre of Islam and Society een lezing over politieke geschiedenis in Turkije vanaf 1969, in het bijzonder met betrekking tot de politiek-religieuze beweging Milli Görüş en de bouw van de Westermoskee in Amsterdam. De spreker is Kemal Rijken, journalist en schrijver en schreef onder meer over de Roma in Nederland (2012). Na afloop van de lezing zal er een discussie plaatsvinden onder leiding van Lily Sprangers, directeur van het Turkije Instituut.
 
Plaats van handeling is Lipsius 228 (Universiteit Leiden), vanaf 17.15 uur. Na afloop vindt er een borrel plaats.
 
Klik hier voor meer informatie.
 
 
 
Politiek Café
 
 
 
 
 
Debat: "Turkije en de Koerden" 
 
Op donderdag 29 oktober organiseert D66 Internationaal in samenwerking met de Thema-Afdeling Internationale Veiligheid & Defensie in Den Haag, de stad van recht & vrede, een politiek café met als thema Turkije & de Koerden. In dit politiek café  zullen verschillende sprekers aan de hand van stellingen in debat gaan over de over het huidige conflict in Zuid-Oost Turkije en Noord-Syrie, de interne politieke ontwikkelingen in Turkije en de weerslag die deze ontwikkelingen hebben op minderheden in West-Europa. 
Als sprekers zullen onder meer Marietje Schaake, Europarlementariër voor D66, Lily Sprangers, directeur van het Turkije-Instituut van de Universiteit Leiden & Michiel Leezenberg, Universitair Hoofddocent aan de UVA, deelnemen. 
Het Politiek Café zal op donderdag 29 oktober van 19.00-21.30 plaatsvinden in de café-restaurant Luden, Plein 6-7, te Den Haag. 
Inloop start om 19.00 uur, het Politiek Café vangt aan om 19.30.
 
 
 
Boekpresentatie
The Netherlands-Turkey Friendship Foundation (NTFF)
 
 
"Het nieuwe Turkije: Europa's naaste buur in perspectief" 
Gurkan Çelik & Thijs Sunier (red.)
 
Op vrijdagmiddag 30 oktober aanstaande zal de bundel "Het nieuwe Turkije: Europa's naaste buur in perspectief" worden gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van The Netherlands-Turkey Friendship Foundation (NTFF) in de Koninklijke Industrieele Groote Club te Amsterdam.
 
Turkije is op het moment hoogst actueel en doorleeft een transitie die tot in Europa duidelijk merkbaar is. Zo speelt Turkije een belangrijke rol om de problematiek rondom vluchtelingen vanuit Syrië op te kunnen lossen en is het land regelmatig in het nieuws in verband met de aanhoudende terreuraanslagen, de spanningen in de regio, de staat van de Turkse economie en de staat van de democratie, vooral met betrekking tot persvrijheid. Al deze ontwikkelingen, en meer, worden in het nieuwe boek geanalyseerd door verschillende deskundigen.
 
Aanvang is om 15.00 uur, het adres is Dam 27 te Amsterdam.
 
Aanmelden is verplicht en kan tot 29 oktober via can@ntff.nl.
 
 
 
        Volg ons ook op  en                                                                               
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018