Nieuwsbrief Turkije Instituut - September 2015

3 years ago


Text only:

 
 
 
September 2015 
 
 
Actueel
 
 
Journaliste Geerdink Turkije uitgezet
De Nederlandse journaliste Fréderike Geerdink heeft Turkije gedwongen moeten verlaten. Geerdink werd afgelopen week opgepakt in het zuidoosten van Turkije, nabij Yüksekova, als onderdeel van een grotere groep mensen die zichzelf als een ‘human shield-group’ (“canlı kalkan grubu”) had geprofileerd tegen de gevechten tussen de PKK en het Turkse leger, een initiatief waarvan Geerdink als journaliste verslag deed. De uitzetting van de Nederlandse journaliste volgt kort op het vorige voorval op het gebied van persvrijheid in Turkije, de arrestatie en vrijlating van de Britse journalisten van VICE van de afgelopen week.
 
Lees hier verder.
 
Actueel
 
 
Britse journalisten gearresteerd; persvrijheid opnieuw in het gedrang?
De arrestatie van twee Britse VICE-journalisten en hun plaatselijke medewerkers in het zuidoosten van Turkije heeft een stroom van reacties op gang gebracht in de internationale media. Met het vastzetten van Jake Hanrahan, Philip Pendlebury en Mohammed Ismail Rasool lijkt er een nieuw hoofdstuk toegevoegd te worden aan de discussie omtrent de staat van de persvrijheid in Turkije.
 
Lees hier verder.
Actueel
 
 
Het economisch dossier van Turkije: 2015 tot dusver
De onrust in Turkije van de afgelopen maanden heeft zijn weerslag op de landelijke economie. De Turkse lira is in de afgelopen maanden flink gedaald en de economische groei is in de dertien jaar waarin de AKP het land heeft geregeerd niet eerder zo laag geweest. Enerzijds wordt dit veroorzaakt door de politieke onzekerheid, voortkomend uit de verkiezingen van juni jl. en de daarop volgende, mislukte coalitie-formatie. Anderzijds speelt ook het oplaaiende geweld dat Turkije teistert een belangrijke rol.
Lees hier verder.
 
Handelsmissie
 
 
Holland-Turkey Business Tour 2015
 
Het Economisch Netwerk van het Nederlands Consulaat-Generaal te Istanbul organiseert een handelsmissie naar Bursa op 12 en 13 oktober 2015.
 
Bursa is de op drie na grootste provincie van Turkije en ligt op enkele uren rijden ten zuiden van Istanbul. Vanuit economisch perspectief staat de stad bekend om zijn automotive-, textiel-, voedsel- en meubelindustrie. De missie voorziet in een bezoek van enkele toonaangevende bedrijven, alsmede in volop gelegenheid tot het opbouwen van een waardevol bedrijfsnetwerk.
 
De handelsmissie staat onder leiding van de Nederlandse consul-generaal te Istanbul, Robert Schuddeboom, en is een geschikte mogelijkheid om potentiële handelspartners en de lokale instanties in Bursa te ontmoeten.
 
Klik hier voor meer informatie.
 
Cultuur
 
 
 
 
 
Festival de Oriënt: ontmoeting tussen Oost en West
 
Van 22 tot en met 27 september a.s. organiseert het Centrum voor Diversiteit en Samenleving, in coöperatie met een aantal andere (podium-)instellingen, in Deventer Festival de Orïent. Er wordt een breed cultureel en inhoudelijk programma aangeboden, waarin de ontmoeting tussen 'Oost' en 'West' centraal staat. Het festival vindt plaats tijdens de Vredesweek en onderstreept zo de wil om om via cultuur, gesprek en debat verschillen te overbruggen. Een overzicht van het programma kunt u vinden op de flyer (voorkant; achterkant)
 
Meer informatie kun je vinden op de betreffende Facebook-pagina
 
Cultuur
Crowdfunding
Inside Out
 
Fotoproject van Özden Karababa
Inside Out is een documentair fotoproject dat inkijk biedt in de wereld van mensen die in een verkeerd lichaam zijn geboren.  Het project wil een bijdrage leveren aan de maatschappelijke acceptatie van het fenomeen. De expositie zal vanaf 5 november te bezichtigen zijn in de Openbare Bibliotheek en Podium Mozaïek in Amsterdam, daarna zal de tentoonstelling op reis gaan langs andere steden.
 
Özden Karababa  is een Nederlands-Turkse fotografe  die met het project wil bijdragen aan het toleranter maken van de maatschappij ten aanzien van transgenderisme. Het project kan zij echter niet alleen realiseren; hiervoor heeft zij hulp nodig in de vorm van donaties. Het opgehaalde bedrag zal volledig worden besteed aan het realiseren van de expositie.
Özden Karababa  komt uit Istanbul en heeft in 2015 haar eerste expositie in Nederland tentoongesteld. Eerder maakt zij de tentoonstelling Turken achter de Dijken.
 
Via de crowdfundingswebsite 'Voordekunst.nl' kunt u geld doneren. Klik hiervoor op deze link.
Cultuur
Concert & Albumrelease
 
Colors
 
Het nieuwe album van Karsu
De Nederlandse zangeres met Turkse roots Karsu heeft op 11 september jl. haar nieuwe album Colors uitgebracht. Om dit te vieren, geeft ze op 11 september een concert in de Tolhuistuin (Paradiso-Noord) in Amsterdam. Aanvang van het concert is 21.00 uur (om 20.00 uur gaan de deuren open), tickets zijn verkrijgbaar via haar eigen website.
 
 
        Volg ons ook op  en                                                                               
 
Uitschrijven / Gegevens wijzigen
Powered door YMLP

Turkije-instituut.nl

Categories: Blog Holidays Abroad
Age: 7 until 13 year 14 until 18 year 19 until 30 year 31 until 64 years 65 and older

Deel deze nieuwsbrief op

© 2018