Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland
View this email in your browser

Nieuwsbrief Hoogheemraadschap van Delfland - 11 november 2020

Dit is de nieuwsbrief van het Hoogheemraadschap van Delfland. Deze verschijnt elke twee weken na de vergadering van het college.

Uit D&H
Onderzoek naar ecologische waterkwaliteit met eDNA

Het college heeft op 10 november 54.450 euro beschikbaar gesteld uit het innovatiefonds het in beeld brengen van de ecologische waterkwaliteit met behulp van eDNA. Deze innovatieve vorm van ecologische monitoring kan in de toekomst zorgen voor kostenbesparing met een toename van kwaliteit.
 
Dit jaar heeft Delfland ongeveer 250.000 euro aan ecologische monitoring uitgegeven. De informatie die we hiermee verkrijgen is noodzakelijk om ons werk goed te kunnen doen. Het verkrijgen van deze informatie is niet alleen kostbaar, ook het op naam brengen van soorten is specialistisch mensenwerk en duurt vaak maanden voordat de resultaten beschikbaar zijn.
 
eDNA
Alle organismen hebben een uniek DNA. Wanneer we DNA in een watermonster meten heet dit environmental DNA (eDNA). In een laboratorium is het mogelijk om DNA om te zetten naar codes. Door de codes te vergelijken zien we welke soorten er in het water voorkomen. Ondanks dat er al veel soorten zijn waar de DNA-code van bekend is, geldt dat nog niet voor alle soorten. Daarom is nog veel onderzoek nodig voordat we data uit deze nieuwe techniek kunnen gebruiken.
Delfland partner in Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen (NPHD) is in 2016 uitgeroepen tot een van de mooiste natuurgebieden van Nederland. Dunea, Staatsbosbeheer en provincie Zuid-Holland hebben destijds het initiatief genomen om het NPHD op te richten. Delfland was toen een van de 40 partners die het initiatief ondersteunde. Het is nu tijd om door te pakken met de oprichting, bescherming en ontwikkeling van het park. 
 
Delfland vindt het park van groot belang voor het bereiken van de waterdoelen en het verbeteren van de leefomgeving als geheel in dit drukste deel van Nederland. Door actieve deelname ontstaan onder andere kansen voor vergroting van een dynamische zeewering, het versterken van de biodiversiteit, en het klimaatbestendig en duurzaam inrichten van het gebied. Daarom heeft het college op 10 november ingestemd het NPHD te ondersteunen en toe te treden als besturingspartner.
Overig nieuws
Bouwteam start met Zoetwaterfabriek en Collectieve Zuivering

Op 5 november jl. hebben het Hoogheemraadschap van Delfland, Ingenieursbureau Sweco (Engineer), Mobilis (civiele bouwer), Croonwolter&dros (technisch dienstverlener, realisator), ABB (procesautomatisering), Xylem (specialist Ozon), en RWB (specialist zandfilter) de overeenkomst getekend die de start betekent voor het bouwteam dat gaat werken aan een zoetwaterfabriek voor het project S.C.H.O.O.N. en de ozoninstallatie voor een Collectieve Zuivering op Afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Nieuwe Waterweg. Omdat in deze projecten een vergelijkbare techniek wordt gebruikt, gaat Delfland in één bouwteam samen met marktpartijen werken aan het Integrale Ontwerp en de voorbereiding van de Zoetwaterfabriek en de Collectieve Zuivering. Beide projecten dragen bij aan een betere waterkwaliteit en de route naar een meer circulaire waterketen.
Meer informatie over de projecten:
Copyright © 2020 Hoogheemraadschap van Delfland, All rights reserved.
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft ingeschreven op de website www.hhdelfland.nl.

Afmelden nieuwsbrief    Gegevens wijzigen 

Email Marketing Powered by Mailchimp
Twitter Twitter
Facebook Facebook
YouTube YouTube
Website Website
Instagram Instagram